Hlavní navigace

Jiří Janeček: HDTV od České televize se dočkáte příští rok. Na satelitu

2. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
2. 10. 2008

Zkušební vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) od veřejnoprávní České televize se diváci dočkají již v průběhu příštího roku. Na středečním zasedání kulturního výboru Poslanecké sněmovny to řekl generální ředitel ČT Jiří Janeček. Jak dodal, průkopníky HD vysílání jsou všude na světě komerční televize, takže situace v České republice, kde toto vysílání zahájila jako první Nova, není ničím výjimečná.

K TÉMATU: Startuje satelitní platforma Skylink s Novou HD v základní nabídce

Chceme experimentálně vysílat přes satelit v průběhu příštího roku. Nebude to 24 hodin denně, ale několik hodin denně, cituje Janečka server Technet.cz. Již nyní televize kupuje přenosový vůz pro vysílání v HD kvalitě a začíná vyrábět pořady ve vysokém rozlišení. Relace, které vznikly ve standardním rozlišení, bude nutné podle Janečka převést na HD kvalitu.

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize zavede HDTV ve čtyřech etapách. Začne příští rok

ČT, stejně jako Nova, nabídne svoje HD vysílání nejprve přes satelit. V příštím roce by mělo jít o zkušební vysílání několik hodin denně, pravidelné celodenní vysílání plánují Kavčí hory spustit od Zimních olympijských her 2010 ve Vancouveru. Do zemských digitálních sítí se ČT s vysíláním ve vysokém rozlišení příliš nehrne, byť už nyní takto testuje svůj první program v přechodém multiplexu C v Praze a Brně.

S pozemním vysíláním budeme moci začít až tehdy, až budeme moci. Zatím se to do veřejnoprávní sítě nevejde – stručně řečeno, ta roura je příliš úzká, komentoval Janeček datový tok veřejnoprávního multiplexu, který byl stanoven na necelých 20 Mbit/s, přičemž se do něj musí vejít čtyři stávající programy ČT a sedm stanic Českého rozhlasu. Řešením by podle něj byl přechod na kompresní standard MPEG-4, ale to je otázka budoucnosti.

Tipy C

K VĚCI: ČT zavede zemské HDTV asi až v DVB-T2

České Radiokomunikace, které pro ČT zajjišťují technický provoz veřejnoprávního multiplexu, počítají z pozemním vysíláním HDTV ve standardu DVB-T2. Ten umožní oproti stávajícímu standardu DVB-T navýšit datový tok až o třetinu. ČRa hodlají již v roce 2010 zahájit zkušební vysílání jednoho multiplexu v DVB-T2, komerční provoz takové sítě pak plánují od roku 2013.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).