Hlavní navigace

Jiří Janeček chce zveřejňovat honoráře umělců a náklady na pořady ČT

8. 12. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
8. 12. 2010

Česká televize by chtěla na internetu zveřejňovat honoráře umělců, kteří s ní spolupracují, a také náklady na výrobu pořadů, které vysílá. Na výjezdním zasedání Rady ČT v Brně to dnes řekl generální ředitel ČT Jiří Janeček, který tak reagoval na nedávný dopis 150 umělců předsedům pěti parlamentních stran. Aby však ČT mohla tyto údaje zveřejňovat, musí k tomu získat souhlas umělců, jichž se to bude týkat.

K TÉMATU: Premiér Nečas slíbil umělcům, že se bude zabývat situací v České televizi

Požádám výkonné umělce, aby ve smlouvách, které s námi budou (uzavírat), byla klauzule o tom, že můžeme zveřejnit jejich honoráře. Stejně jako je známý veřejně můj plat, proč by koncesionář neměl vědět, kolik si vydělá ten který scenárista, režisér, herec. Předpokládám, že tohle také ti umělci chtěli, řekl Janeček podle zpravodajského webu ČT 24. Umělci se ve svém dopise politikům mj. pozastavili nad tím, že Janečkův plat spolu se všemi odměnami dosahuje 237 tisíc korun měsíčně, což je více, než pobírá prezident republiky Václav Klaus.

KOMENTÁŘ: Umělci a jejich zvací dopis do České televize. Přijde politická invaze?

Ať to klidně dělá, ovšem podle mě to není úplně možné. Máme totiž smlouvu s Českou televizí, podle níž se nesmíme o honorářích zmiňovat a ona také ne. V případě dokumentaristů jsou ovšem tak srandovní, že nemá cenu o tom vůbec mluvit, řekl k Janečkově záměru jeden ze signatářů dopisu, režisér Břetislav Rychlík. Problém toho, proč se třeba v televizi krade a proč je tam klientelismus, je v nastavení různých smluv pro různé firmy. Není ani vteřinu v honorářích, do­dal.

BRAND24

NAPSALI JSME: Premiér Petr Nečas zpochybnil důvod existence programů ČT 1 a ČT 4

Na dopis umělců zatím veřejně reagoval pouze premiér a předseda ODS Petr Nečas, který se podle svých slov hodlá v nejbližší době na ČT zaměřit. Nečas už krátce po svém jmenování předsedou vlády letos v červnu uvedl, že programy ČT 1 a ČT 4 podle něj neplní službu veřejnosti a jsou komerčními stanicemi pod hávem veřejnoprávnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).