Hlavní navigace

Jide Remix Mini: levný, dobrý a zajímavý (nejen) televizní doplněk

9. 5. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Jide
Hledáte něco pro přehrávání multimédií a streamování videa a nechce se vám do běžných řešení? Tohle je trochu netradiční. V podstatě počítačové a à la Windows.

Remix Mini jsem poprvé dostal zapůjčen už koncem minulého roku. Na test to ale nebylo. Zabudovaný operační systém Remix OS vycházející z Androidu sice fungoval, ale se spolehlivostí chodu to nebylo valné a hodně zlobilo i Wi-Fi připojení. Stávající verze, která dorazila před třemi týdny, už ale byla jiná káva. Jasně bylo vidět, že se Remix OS usadil a po celou dobu zkoušení nejrůznějších aplikací IPTV/VoD, a také provozu jako multimediální přehrávač, jsem nenarazil na jediný zásadní problém. A potěšila i vysoká stabilita.

Pozor ale na jednu věc. Remix Mini sice má podporu hardwarového dekódování 4K videa s H.265/HEVC (udávaná, praxe je trochu jiná), ale na videovýstupu umí maximálně rozlišení Full HD. Přesněji řečeno 1080p, tedy 1920 × 1080 bodů progresivně. Že primárně cílí na to stát se pracovním nástrojem, je zřejmé i z nijak výkonné sady procesor/grafika, z absence dálkového ovladače a také digitálního audiovýstupu. Pokud tedy nepočítám HDMI, u něhož vedle Full HD podporuje i multikanálový zvuk.

Použití jako pracovního nástroje, tedy pro práci s nějakými kancelářskými aplikacemi, které jde stáhnout z Google Play, ale brání v našich podmínkách ještě jedna zásadní věc. Totiž absence skutečné české klávesnice se samostatnými tlačítky pro národní znaky. Tu Remix OS založený na Androidu nemá. Já jsem se ale zaměřil především na funkce multimediální a spolehlivost chodu, s čímž měla loňská verze potíže. A tady klávesnice nijak nerozhoduje.

Recenzi vezmu stručně, a nikoli tak důkladně jako u Evolveo Android Box Q5 4K. Remix Mini je přece jen spíše počítač než multimediální přehrávač. Recenze tak míří tedy na ty, kteří chtějí něco kombinovaného, resp. univerzálnějšího, a zkoušejí třeba i najít nějakou náhradu za problematické a poslední dobou neustále obtěžující a zlobící Windows.

Instalace a uvedení do chodu

Hned po vytažení z krabičky vidíte malý oblý set-top box bez viditelných tlačítek s celou řadou rozhraní na zadní straně. V balení ještě narazíte na kabel HDMI a také na externí napájecí zdroj. Toť vše a celek se vejde do krabičky jen o málo větší, než jakou má běžný chytrý telefon. Ty ovšem mají ve většině případů i softwarovou instalaci, která tady chybí. Alespoň na dané verzi firmwaru.

Zařídit si tudíž musíte vše sami, což jde díky povedenému uživatelskému prostředí snadno a rychle. Nejprve si ale musíte sehnat nějakou myš. Bez ní se nehnete z místa a v mém případě jsem neuspěl se špičkovou Logitech MX Master napojovanou přes Bluetooth. A tak jsem si musel vystačit s prastarou „drátovou“ myší téže značky. Bohatě ale stačila.

Uvedení Remix Mini do provozu netrvá nijak dlouho a vedle jazykové úpravy prostředí a připojení na tržiště aplikací Google Play je třeba především upravit obrazový výstup. Automatická detekce v mém případě taktéž chyběla, takže videovýstup bylo třeba navolit manuálně a následně vždy upravit rozměry výstupní plochy obrazu tak, aby si s televizorem/monitorem sedla a byla vidět celá část pracovní plochy. Připravte se ale na to, že se vám možná tu a tam v průběhu práce samovolně změní, jako se to stalo mně.

Remix Mini jsem vyzkoušel se dvěma televizory: Sencor SLE 3257TCS s rozlišením HD Ready (1366 × 768 bodů) a Ultra HD/4K přístrojem Philips 55PUS6501 (recenze v přípravě). Připojit ale můžete v podstatě cokoli, co má na straně zobrazovacího zařízení konektor HDMI, nebo alespoň DVI.

Za provozu

U takovýchto zařízení, ale nejen u nich, mě vždy zajímal především výkon za týden, měsíc či rok než výkon za sekundu. Spolehlivost chodu by měla zajímat i vás, a i když se o Remix OS říká, že není pro běžného uživatele, v mém případě to už neplatilo. Po pravdě: byl jsem rád, že jsem recenzi nedělal před šesti měsíci, ale dělám ji až nyní. Remix Mini fungoval velice dobře, a i když se tu a tam něco pokazilo, třeba se správně neinicializoval obrazový výstup nebo ho nějaká aplikace, resp. Google Play, rozhodila, vše šlo rychle napravit.

Počítač se zapíná neviditelným dotykovým tlačítkem na horní straně a je na to třeba myslet, protože stačí nepatrný dotek a už se uspí, nebo, a to se mi také občas stávalo, rovnou nabídne restartování. Pro mě tak dotykové tlačítko představovalo spíše zdroj potíží než pohody. Remix se ale z pohotovostního režimu probouzí svižně, takže žádné dlouhé čekání se nekoná. A svižně i restartuje, což potřeboval typicky po změně videovýstupu, který je třeba přestavit manuálně, protože automatická detekce chybí.

Nainstalované aplikace se ukládají na pracovní plochu, ty spuštěné vidíte ve spodní části obrazovky (viz galerie výše). Spouští se v oknech, u kterých jde měnit i velikost, jen nepočítejte s tím, že vám například přehrání streamovaného videa bude pokračovat. Například aplikace Voyo sice bez problému pracovala i v menším okně, jen se vždy aktuální přehrávání přerušilo a přešla do základní nabídky videotéky.

Ikony aplikací si můžete rozmístit po ploše, jak chcete, menu „Start“ najdete na obvyklém místě v levém dolním rohu a zdobí ho ikona firmy Jide Technology. Hned vedle je vidět ikona pro přístup na pracovní plochu a na opačné straně spodní lišty, tedy v pravém dolním rohu, vidíte stavové ikony pro připojení k internetu, klávesnici či vyvolání šikovné utilitky pro sejmutí obrazovky. Co se týče klávesnice, pro náš jazyk byla k dispozici „klávesnice Android (AOSP) – čeština“. I když se v jiných recenzích dočtete, že klávesnice nabízí pouze rozložení QWERTY, v mém případě tu bylo QWERTZ. Faktem ale je, že jde o klasickou klávesnici, jakou znáte z mobilního telefonu, tedy bez páté řady vyhrazené pro kombinaci číslic a českých znaků. Česky se na ní píše dosti obtížně a právě tohle bude potenciálním zájemcům asi komplikovat život nejvíce.

Jaký je? Na výborné cestě stát se hitem

K tomu ale potřebuje, v rámci našeho prostředí, minimálně jednu věc – dobrou českou klávesnici. A ta bohužel chybí. Pro mě, který je zvyklý na klasiku, je tudíž jako pracovní nástroj nepoužitelný. Doufejme, že se časem nějaké řešení přece jen objeví, protože Remix OS by si to zasloužil. Jinak má totiž v podstatě samé klady a pozitiva, pokud skousnete poměrně nízký výkon, a to i grafický, což se tu a tam v některých IPTV/VoD aplikacích, stejně jako při přehrávání multimédií přes USB, projeví. Vyzkoušel jsem zejména aplikace České televize, Prima Play a také Voyo, YouTube a UPC Horizon Go.

A výsledky? Na nijak oslňující hardware překvapivě dobré, ale záleží na aplikaci. Například iVysílání České televize (nejinak tomu bylo i Voyo) nabídlo vysokou obrazovou kvalitu jak na HD Ready televizoru, tak na Ultra HD. A v druhém případě se tu pochopitelně vše resampluje, protože Remix Mini má na výstupu pouze rozlišení 1920 × 1080 bodů. I tak si s hodně dobrým televizorem Philips 55PUS6501 (recenze v přípravě) rozuměl velice dobře. Jen jsem mu, stejně jako u Sencor SLE 3257TCS (HD Ready), musel upravit rozměry pracovní plochy, což je obecný problém takovýchto zařízení.

U České televize byla při přehrávání videa vidět horní i dolní stavová lišta, Prima Play se pak vyznačovala o něco horší obrazovou kvalitou a špatně čitelnou základní nabídkou (grafika to zjevně nezvládala). Voyo fungovalo překvapivě dobře, jen byla vždy vidět spodní lišta Remix OS. Nejlépe nakonec přehrávání fungovalo na UPC Horizon Go, kde byla vidět velice dobrá obrazová kvalita, problémy nebyly ani s nabídkovými menu. Navíc si přehrávání pořadů dokázalo pro sebe vyhradit celou obrazovku a lišty, resp. okno Remix OS, zmizely. Když se chce, zjevně to jde.

Vyzkoušel jsem i přehrávání videí s kodekem H.265/HEVC. Do rozlišení Full HD jelo bez problémů, rozlišení Ultra HD/4K ale Remix Mini bez chyb přehrát nedokázal. A to ani u jednoho z testovacích souborů, které jsou mixem snímkových rychlostí a datových toků při standardním 4K rozlišení 3840 × 2160 bodů. HEVC Remix dekóduje, ale na víc jeho nízký výkon nestačí. Nahrávky tak buď byly rozsypané, barevně posunuté, nebo obojí. I to se ale dá předpokládat a rozhodně to zařízení za 2500 Kč nebudu vytýkat.

Co se týče paměťových médií, zkusil jsem tři USB disky (Freecom 1 TB, dále 256 GB a SSD disk Freecom Tough Drive, 256 GB) a ani v jednom případě jsem neuspěl, i když je počítač zjevně napájel. Tohle je ovšem na straně Androidu a bez problémů jsem nakonec Remix provozoval s kombinovanou flash pamětí Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB. Mimochodem, doporučuji. Používám ji už pomalu dva roky a je vynikající. A to u mě dostává hodně zabrat.

Remix Mini je určen pro ty, kteří chtějí počítač typicky k televizoru zejména jako nástroj pro zábavu a při uvedeném omezení i pro jednoduchou práci. Nabídne výborný poměr cena/výkon, solidní stupeň aplikační kompatibility směrem k IPTV/VoD a je v podstatě do kapsy a tudíž lehce přenosný. Jeho výkon není závratný, klávesnice podobná té u mobilu, takže na psaní či excelovské tabulky to není. Pokud vám tohle nevadí, pro běžné nároky a přehrávání běžných multimédií přes USB dostačí. Někdy sice s občasným zadrhnutím, ale to nepřekvapuje. Daleko důležitější je, že tu vůbec takovýto počin vznikl. A to je nutno nejen ocenit, ale i podpořit.

Na závěr testu se mi objevila nabídka na aktualizaci. Ta spočívá v odstranění aplikací Google, včetně přístupu do tržiště aplikací. Vše je ale natolik solidní, že ji můžete odmítnout, což jsem také udělal, a pracoval se stávajícím řešením a potíže nepozoroval. Snad se neshody mezi Googlem a Jide Technology vyřeší. Ostatně Google by měl být vlastně rád, že něco takového existuje, a ne tomu bránit v životu.

Hodnocení

pro: cena, cena/výkon, solidní možnosti včetně práce s pracovní plochou a soubory à la Windows, výborná aplikační kompatibilita směrem k IPTV/VoD, přehrávání videí s kodekem HEVC (účinné jen do Full HD)

BRAND24

proti: chybí podpora Wi-Fi Miracast pro sdílení obrazovky z mobilu, Wi-Fi „n“ jen na 2,4 GHz

Balení obsahuje

  • externí napájecí zdroj
  • kabel HDMI
  • stručná uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Máte u televizoru počítač nebo něco na přehrávání videa?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).