Hlavní navigace

Je start nekódovaného vysílání Channel 4 HD senzací roku na satelitu?

24. 3. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Těžko lze po třech měsících od začátku nového roku říct, zdali spuštění nového televizního kanálu, byť v HD rozlišení, se dá považovat za satelitní senzaci roku. Pokud ale vezmeme v úvahu, že britský Channel 4 bude na satelitu nekódovaný a zároveň přinese řadu atraktivních titulů včetně zahraničních filmů a seriálů, mezi kterými nechybí například nejnovější Zoufalé manželky, pak jistě nebudeme daleko od pravdy. Jde ostatně i o určitou satisfakci za to, že poměrně nedávno bylo na britské Astře ukončeno vysílání ITV 1 HD pro kontinentální Evropu. Satelitní divák tak tedy může doufat, aby nekódované vysílání Channel 4 HD na Eurobirdu 1 nezačalo vadit i některým majitelům autorských práv na pořady, které tento program vysílá.

O britském Channel 4

Britská stanice Channel 4 patří k jednomu z nejpopulárnějších programů na Ostrovech. Vysílá zde od listopadu 1982, takže zahájení nekódovaného šíření prostřednictvím služby Freesat je vlastně takovým malým dárkem, který program dává svým divákům k téměř jeho třicátým narozeninám. Stanice klade velký důraz na obsah svého programu. Kanál hodnotí sám sebe na webových stránkách jako inovativní, experimentální a milující kreativitu. Snaží se také rozvíjet vkus a kulturní povědomí diváků. Přesto, že Channel 4 je komerčním programem, na webu hovoří též o poskytování veřejné služby, která je dle jeho slov v digitálním věku velice důležitá. Stanice chce vychovávat nové talenty a přicházet z originálními nápady, dívat se na věci z jiného pohledu a hledat alternativní perspektivy. Channel 4 je plnoformátovým programem, ale chce zaujmout i mladého diváka. Televize se také hlásí k podpoře malých a nezávislých subjektů, což jí přikazují licenční podmínky. V programovém schématu je možné najít tvorbu vlastní i akviziční – filmy, seriály, zábavu, zpravodajství.

Co Channel 4 vysílá dopoledne

Channel 4 HD měl nekódovaně začít vysílat na Eurobirdu 1 od dubna, neplánovaně se tak ale stalo již včera. Pojďme se tedy společně podívat na to, co v jeho programovém schématu můžeme najít za seriály a filmy. Dopoledne okupují vysílání některé starší formáty, například Přátelé nebo Frasier, ale také formát Supernanny s prvky reality show pocházející původně z Británie, ovšem v tomto případě jde o verzi americkou. V kostce popisuje problémy, které mají rodiče se svými ratolestmi. V každém díle přijíždí na pomoc chůva Jo do jedné rodiny, aby pomohla s výchovou jejich dětí. Dopolední čas je pak věnovat ještě americkému seriálu Brothers and Sisters, který se vysílá od roku 2006 a pochází z produkce NBC, a formátům jako Relocation, Relocation, A Place In The Sun, Country House Rescue nebo The Restoration Man. V poledne, stejně jako v České republice, se vysílá zpravodajství. Ovšem pozor! Britové mají o hodinu méně, to znamená, že pokud se u nich něco bude vysílat například ve 12 hodin, u nás už bude 1 hodina odpoledne.

Přátelé - foto NBC

Seriál Přátelé je nesmrtelný. Na obrazovkách televizních kanálů po celém světě koluje už roky (Foto: NBC)

Nejzajímavější je v programovém schématu odpoledne a večer

Troufám si říci, že spíše než dopolední programové schéma, které obsahuje pro tuzemského diváka neatraktivní nebo již reprízované pořady, zajímavější bude odpolední a večerní vysílání. V programovém schématu nechybí některé zajímavé soutěže, seriály a dokonce i filmy. Například v pět hodin odpoledne našeho času se vysílá Deal or No Deal. Jde o zábavnou hru pro celou rodinu, která je formátem tamní společnosti Endemol. U nás ji vysílala PrimaPavlem Zunou jako Ber nebo neber. Pokud vás zajímá něco ze života celebrit, můžete si o hodinu později pustit celebrity formát Fern, ve kterém jsou zpovídány britské hvězdy napříč všemi žánry a profesemi. V sedm hodin našeho času pak přichází na řadu nikoliv Události, ale pokud zůstanete na Channel 4, dočkáte se seriálu Simpsonovi. V Británii se aktuálně vysílá 16. řada. Českému divákovi jistě nebude cizí také další, tentokrát původní formát – Miluj bližního svého (Love Thy Neighbour).

Deal or No Deal - NBC

Soutěž americké NBC Deal or No Deal je dobře známá i tuzemským divákům. U nás ji uváděla Prima jako Ber nebo neber s Pavlem Zunou. (Foto: NBC)

Víkend nabitý hity

Sobota a neděle jsou doslova nabité zajímavými filmy a seriály, a to jak z produkce vlastní, tak i akviziční. Aktuálně se tu vysílá například nová řada seriálu Glee, který od nás znají diváci Primy Cool a nyní také Prima love. Další populární seriál známý z programu určeného mladým mužům – Teorie velkého třesku – ve dvou dílech vysílá ve 13:30 a 14:00 hod. Opět se zde ale také objevují Přátelé, a to jak v sobotu, tak i v neděli dopoledne. Dvojité dávky se dočkají také příznivci Simpsonů, kteří se vysílají poslední den pracovního týdne ve stejnou dobu jako den předtím Teorie velkého třesku. Zajímavé jsou ale bezesporu také některé zahraniční filmy. Z poslední doby je možné jmenovat například 96 hodin (Taken), Odstřelovač (Shooter) nebo Hooligans (Footbal Factory). Za zmínku jistě stojí fakt, že Channel 4 vlastní v Británii vysílací práva na populární Zoufalé manželky (Desperate Housewives), které však do aktuálního programového schématu zařazené nejsou.

Glee - Year 2

Druhou řadu seriálu Glee u nás ještě televizní diváci neviděli. Teď budou mít možnost. (Foto: Channel 4)

Jak tento program naladit?

O tom, že se start programu Channel 4 HD v nekódovaném režimu blížil, svědčilo několik skutečností. Tou pravděpodobně největší bylo ukončení vysílání této stanice na samotné frekvenci pro službu Sky UK. K tomuto kroku došlo koncem minulého týdne, konkrétně v neděli. V současné době je možné Channel 4 HD naladit pouze na těchto parametrech: Eurobird 1 (28,5 stupně východně), 12606/V, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S2, kódování aktuálně Videoguard (později FTA – žádné). Použití kryptovacího systému ukazuje na to, že program je dostupný zatím pouze na kartách Sky z Británie, tedy například pro tuzemské diváky, kteří si na některém z tamních e-shopů pořídili službu Freesat from Sky. Nyní však už není ke sledování této stanice nutná žádná zákaznická karta. Dostane se tedy k němu kterýkoliv zájemce o satelitní příjem po splnění dvou podmínek. Jeho parabola musí být natočena na pozici 28,5 stupně východně, popřípadě jedním ze satelitů, který může sledovat, je právě Eurobird 1, a jeho přijímač by měl umět pracovat s normou DVB-S2. Pokud satelitní divák tyto podmínky nesplňuje, může rovnou na příjem této stanice zapomenout. K naladění tohoto kanálu není nutné zadávání žádných parametrů PID. Stačí pouze na dálkovém ovladači zadat frekvenci, symbolovou rychlost a normu, případně i korekci chyb (FEC). Poslední parametr však některé přijímače zvládají automaticky.

Zoufalé manželky 7. řada 500

Pokračování 7. (nejnovější) řady Zoufalých manželek od 15. týdne na Channel 4. (Foto: Channel 4)

BRAND24

Služba Freesat from Sky ztratila částečně na atraktivitě

Na DigiZone.cz, především pak na našem facebookovém profilu, se snažíme dlouhodobě propagovat jako alternativu pro ty, kteří chtějí sledovat některé atraktivní britské stanice, satelitní službu Freesat from Sky. Ta, respektive karta Sky, doposud přinášela svým majitelům programy ITV 1 HD, Channel 4 HD, Five HD a několik stanic v klasickém rozlišení obrazu, mezi kterými však bezpochyby bylo i několik zajímavých programů – Five USA, Fiver a další. O uplynulém víkendu však došlo na pozici 28,2 stupně východně, tedy satelitech Astra pro britský trh, jak již bylo řečeno, k ukončení vysílání Channel 4 HD speciálně pouze pro službu Sky UK. Program je nyní dostupný z nové frekvence a jeho vysílání je už odkódováno. Nešlo však bohužel pouze o jedinou změnu. Program ITV 1 HD ukončil nekódované vysílání z Astry ve svazku, který bylo možné zachytit také v Evropě. V praxi to znamená jediné: Tuto stanici už je možné naladit pouze ve Velké Británii a jejím nejbližším okolí. Pokud by o tento program měl zájem divák z České republiky, musel by si na střechu umístit větší parabolu, a to o průměru až tři metry – dle místa příjmu. Majiteli kartičky Sky s parabolou běžných rozměrů tak brzo zůstane z kódovaných HD stanic k dispozici pouze program Five HD. ITV 1 už je možné díky službě Freesat from Sky sledovat pouze v klasickém rozlišení obrazu.

Signál britského Channel 4 HD je již na satelitu šířen nekódovaně. Tento text byl psán ve středu dopoledne.

Budete sledovat program Channel 4 v HD?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).