Hlavní navigace

Je nám spolu dobře: takové domácí video z Číny na ČT

12. 10. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Režisér Alexandr Dlouhý si natočil osmdesátiminutový dokumentární film pro své potěšení a pro Českou televizi. Vlastně by se dalo říct, že si natočil takové home video.

Je to o sinologovi, který si říká “havran”, je hluboce věřící katolík a zřejmě proto se vydává na rok, posléze na druhý rok, do komunistické Číny. Nikoliv proto, aby tam přivedl bolševiky k víře pravé. O to se ve filmu nesnažil.

Režisér divákům představí hlavního protagonistu v rodinném kruhu, potom, jak na různých místech jí, a přitom si zpívá pobožné písně. Potom, jak učí češtinu, která je v městě ve kterém žije, na zemědělské fakultě, z nepochopitelných důvodů, povinná. Potom jak jezdí na výlety a chodí na procházky s rodinou. Jak leze pod drátem na stavbu českého starého města, kterou si Číňané budují a on je jejím “garantem”. Asi proto nejde normální brankou. Žije v v tom čínském nepořádku a špíně, které jsou všudypřítomné. A zdá se tu být šťastný.

Ve filmu skoro nevystupují žádní mluvící Číňané a když už mluví, říkají jen jakési fráze. Nebo povrchně vtipkují. Režisér prý tvrdil, že Číňané mají zakázáno vystupovat v zahraničních filmech. Celé je to takové smutné, bez nápadu, bez vize režiséra, bez jeho touhy cokoliv odhalit. Nic zajímavého. O zemi, o lidech, o přírodě, o režimu…

Při tom ve filmu mohlo být mnohem víc. Základní otázkou je, proč “havran” tolik touží žít v Číně? Když jeho manželce se tam evidentně nelíbí a žije tam jen kvůli němu. Když jeho děti jsou tam čím dál tím častěji nemocné. Když tvrdí, že si tam finančně nijak nepolepšil. Když tak přehnaně okatě dává najevo, jak hluboce je věřící a přitom se mu líbí mezi komunisty. Nic z toho film nevysvětluje.

“Havran” je prostě divný pavouk a z jeho chování i z jeho zjevu, z toho, jak si češe vousy například, je evidentní, že je to zamindrákovaný pozér. Člověk bloudící mezi “svou vírou v Boha a svou vírou v komunisty”. Za celý film z něj nevypadne jeho jediný názor, postoj k čemukoliv, natož k Číně. On tam chce až fanaticky žít a když se tam manželce nezamlouvá, vyčítá jí, že mu to neřekla dřív. Místo, aby dbal na názor své ženy, který je velmi rozumný, i když “vyslovený slabým hlasem”. Ne, on prosazuje svou představu, za každou cenu, i když neví proč. Tedy protože on opravdu žádný názor nemá nebo ho divákům, spolu s režisérem, úspěšně zatajuje.

Osobně se domnívám, že ten člověk je zakuklený bolševik, kterému je zatěžko žít ve své vlasti, protože tady se mu smějí. Zároveň je v něm cosi přetrvávajícího ze socialistické éry. A to, že musíme “držet hubu a krok” a když už něco řekneme, tak jenom u pisoárů šeptem. Ale tohle jeho možné podvědomí nám režisér neodtajnil. Tvůrce filmu se ani nepokusil nebo to ve filmu neukázal, vniknout do čínského prostředí. Jít do čínských restaurací, obchodů, fabrik, na vesnici… Nesnažil se mluvit s Číňany, pochopit jejich mentalitu.

Do filmu zasahují archivní záběry z padesátých let minulého století, kdy do Číny putovaly, v rámci “družby” české zemědělské stroje. Proč to tam je, nevím. Kromě souvislosti s místem, odkud “havran” pochází a čínským městem, v němž žije a které kdysi dostalo od “havranových” rodáků traktor.

BRAND24

Celkově lze, myslím oprávněně, konstatovat, že jde o zcela zbytečný, “ničemný” film, do něhož byly hozeny peníze veřejnoprávních poplatníků, snad jenom do dokončovacích prací, ale přesto. Vzbuzuje to ve mě dojem, že kreativní producent, který toto “dílo” do ČT přijal, neměl co vysílat a chtěl zaplácnout nějaký vysílací čas za každou cenu. Pravděpodobně sám nic “lepšího” nevyvinul.

A tak se poplatník veřejnoprávní ČT musí dívat, jestliže chce využít tu skvělou možnost, za kterou platí pravidelné poplatky, na domácí “havranovo” video, které mu nepřinese nic, nežli koncentrovanou nudu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).