Hlavní navigace

Janeček a Šámal se zastali reportérů ČT před vicepremiérem Čunkem

30. 10. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
30. 10. 2007

Generální ředitel České televize Jiří Janeček a ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal se veřejně zastali autorů reportáže ČT, kvůli které na televizi podal trestní oznámení vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL). Reportéři ČT zjistili, že Čunek v době, kdy měl našetřit milionové jmění považované za úplatek, pobíral od státu sociální dávky. Čunek nyní čelí silné kritice a výzvám, aby odstoupil z vlády.

DOKUMENT: Společné prohlášení generálního ředitele ČT Jiřího Janečka a ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala k trestnímu oznámení Jiřího Čunka

V reakci na trestní oznámení místopředsedy vlády Jiřího Čunka, které učinil v souvislosti se včerejším pořadem Reportéři ČT, poskytne Česká televize veškerou právní a další potřebnou podporu autorům reportáže. Obsah trestního oznámení neznáme, ale nevidíme jediný důvod, který by nasvědčoval, že by toto oznámení mohlo být důvodné, napsali Janeček s Šámalem ve společném prohlášení, které rozeslali dnes večer novinářům.

Česká televize postupuje v podobných případech v souladu s Kodexem ČT, poznamenali oba ředitelé. Ten řeší nejenom pomoc tvůrcům, ale stanovuje také hranici nezbytnou k zachování nezávislosti zpravodajství a aktuální publicistiky. Ta v České televizi není ohrožena, dodali s odkazem na pondělní zprávu serveru iDnes.cz, podle níž si reportéři ČT stěžují na politické tlaky, kterým údajně generální ředitel Jiří Janeček nedokáže čelit.

Generální ředitel ani nikdo jiný mimo řádnou strukturu redakcí zpravodajství a aktuální publicistiky neurčuje obsah zpráv či reportáží. Jsou to šéfredaktoři redakcí, kteří za přípravu reportáží v konečném důsledku odpovídají a kteří udílejí pokyny nezbytné k tomu, aby reportáže televize veřejné služby obstály, reagují na kritiku Janeček s Šámalem. Někteří redaktoři ČT si ale podle nich tuto hranici vykládají tak, že generální ředitel nebo Rada ČT nemohou posuzovat stížnosti na obsah reportáží.

BRAND24

To je pro nás nepřijatelné hledisko již pro to, že zákon o České televizi stanoví, že Rada České televize projednává stížnosti na generálního ředitele (drtivá většina z nich se týká právě obsahu vysílání zpravodajství a aktuální publicistiky) a generální ředitel jako statutární orgán odpovídá za plnění všech zákonných povinností České televize. Jde tedy nejenom o právo, ale i o povinnost jak na straně generálního ředitele, tak na straně Rady ČT, stojí ve společném prohlášení Janečka a Šámala

.

Jsme přesvědčeni, že po dobu naší více než čtyřleté spolupráce se nám podařilo dosáhnout toho, že většina našich kolegů konceptu nezávislosti České televize rozumí a rozdělení pravomocí ctí. Za televizi má mluvit především to, co vysílá, dodali oba ředitelé s tím, že plánovaný odchod Zdeňka Šámala z ČT do televize Nova s údajnými politickými tlaky na redakce zpravodajství a publicistiky ČT nijak nesouvisí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).