Hlavní navigace

Jaký datový tok je pro HDTV nejlepší a nejefektivnější?

18. 9. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
18. 9. 2009

Jak velký datový tok by měl mít jeden televizní program ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), aby si ho divák co nejlépe vychutnal a provozovatel neplatil horentní sumy za distribuci signálu? Petr Pobořil, bývalý majitel a ředitel společnosti Mattes AD, kterou letos odkoupil kabelový a IPTV operátor Rio Media, míní, že ideální datový tok pro jeden HD program je okolo 15 Mbit/s.

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA: HDTV v České republice

Stejného názoru je i šéf Rio Media Petr Opletal. Naopak Telefónica O2 ve své IPTV službě O2TV nabízí HD programy o datovém toku okolo 7 Mbit/s, a v zemské digitální síti 4 v Praze, Brně a Ostravě nabízí programy Nova HD a ČT 1 HD dokonce o datovém toku nižším než 6 Mbit/s. Czech Digital Group (CDG) testuje v pražském multiplexu 3 na kanálu 46 program Prima HD s datovým tokem 7,5 Mbit/s.

Satelitní platforma Skylink, která loni na podzim začala jako první operátor satelitních služeb v tuzemsku nabízet HD programy přes družici, vyčleňuje těmto kanálům datový tok 10 Mbit/s (takový byl alespoň deklarovaný datový tok u Novy HD, s níž HD nabídka na Skylinku startovala). Podobný datový tok má i první program České televize v HD rozlišení, který vysílá na satelitní pozici 23,5 stupně východně a je dostupný na dekódovacích kartách platforem Skylink a CS Link.

BRAND24

O ideálním datovém toku pro HD programy budou příští čtvrtek 24. září diskutovat na VII. kulatém stolu DigiZone.cz v pražském hotelu Jalta na Václavském náměstí Jaromír Glisník, výkonný ředitel satelitní služby Skylink, Kamil Levinský, ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací, Petr Opletal, generální ředitel společnosti Rio Media, Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace České televize, Jan Dašovský, generální ředitel společnosti Self servis a zástupce kabelové služby Nej TV, a Pavel Bárta, ředitel kabelové společnosti Elsat.

Program celé konference nejdete na speciální stránce, zájemci o účast na kulatém stolu DigiZone.cz se mohou hlásit prostřednictvím online formuláře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).