Hlavní navigace

Jaký bude digitální rok 2008?

2. 1. 2008
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Pomalu abychom se báli napsat „přelomový“, protože takové měly být v televizní digitalizaci i roky 2006 a 2007. Stejně jako loni a předloni závisí ona „přelomovost“ na mnoha faktorech, především na schválení Technického plánu přechodu (TPP) ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání a na tom, jak se k němu postaví komerční analogové televize Nova a Prima. I kdyby si ale tyto dvě stanice postavily hlavu, přeci jenom nás letos čeká více novinek než loni.

ČT spustí veřejnoprávní multiplex

Klíčový je totiž postoj České televize, která se po průtazích s předchozím i současným harmonogramem zemské digitalizace rozhodla postupovat nezávisle na komerčních stanicích a začne letos stavět svoji vlastní digitální síť. Takzvaný veřejnoprávní multiplex, neboli „síť 1“, bude obsahovat všechny čtyři programy České televize a sedm stanic Českého rozhlasu. Nejprve se ho dočkají diváci na Plzeňsku, kde se ČT chystá toto vysílání spustit letos v březnu. Dodržení termínu, který byl už několikrát posunut, však závisí na výsledku veřejné obchodní soutěže na technického provozovatele této sítě. Televize ji vypsala 5. prosince 2007 a zájemci se mohou hlásit do 10. ledna 2008. Vítěze má ČT oznámit nejpozději 22. února.

Zatím jediným vážným zájemcem, který veřejně připustil, že se tendru zúčastní, jsou České Radiokomunikace, v jejichž přechodném digitálním multiplexu A vysílají programy ČT už nyní (společně s Novou a Českým rozhlasem). Veřejnoprávní multiplex vznikne na současných analogových kmitočtech programu ČT 2, o který někteří diváci už letos přijdou (týká se to právě města Plzně a domácností, které přijímají analogovou ČT 2 z vysílače Krkavec). Vypnutí analogové ČT 2 a start veřejnoprávního multiplexu má podle předběžného harmonogramu ještě letos zasáhnout obyvatele Jihočeského kraje (v květnu), Středočeského kraje (v září) a Ústeckého kraje (v říjnu). Bez vypnutí analogové ČT 2 se v červenci obejde start veřejnoprávního multiplexu na Sušicku.

Odstartuje šestice nových digitálních televizí

ADT logo velké

Nutno dodat, že pozemních. Nových televizí vznikne letos více, avšak jen šestice členů Asociace digitálních televizí má právo vysílat pozemní cestou, z klasických vysílačů. Jde o hudební kanál Óčko, plnoformátovou stanici Febio TV a televizi Barrandov, dětskou televizi Pohoda, zpravodajský kanál Z 1 a regionální síť RTA. Vysílací licence, o které je připravil soud, jim 1. ledna 2008 vrací takzvaná „diginovela“ zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. O takzvanou kompenzační licenci, platnou do termínu vypnutí analogového vysílání v České republice (nejméně tedy do října 2010, nejdéle do konce roku 2012), ale televize musí znovu požádat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a teprve poté jim začne běžet 360denní zákonná lhůta pro zahájení vysílání.

Zatímco v původním licenčním řízení přidělila RRTV každé z šesti nových televizí programovou pozici v konkrétním multiplexu, diginovela tento předpoklad mění a televize si můžou vybrat, u koho budou vysílat. Zároveň jsou ale závislé na schválení TPP a rychlém uvedení tohoto harmonogramu zemské digitalizace do praxe. Jisté je, že ačkoli tyto televize mají licence pro celoplošné pozemní vysílání, v letošním roce pozemně v celé České republice vysílat nebudou. Nejzazší termíny pro spouštění „komerčních“ multiplexů v návrhu TPP totiž počítají s tím, že definitivní digitální sítě zahájí vysílání až v listopadu, a to jen na omezeném území Plzeňského kraje.

Více povinných programů v kabelech

Novým digitálním stanicím by ale měla pomoci zmíněná diginovela, která ukládá kabelovým a IPTV operátorům, aby do základní omezené programové nabídky zařadily všechny celoplošně vysílající zemské digitální televize. Nejlevnější balíčky kabelových společností nyní povinně obsahují programy České televize, Novu, Primu s příslušnou regionální stanicí a místní infokanál. Operátoři si stěžují, že zejména v analogové kabelové televizi už není prostor na rozšíření tohoto balíčku o dalších šest programů a chtějí si proti novému ustanovení v zákoně stěžovat u Evropské komise. Nejaktivnější je v tomto smyslu dominantní kabelový operátor UPC, který loni převzal svého rivala, druhou největší tuzemskou kabelovou společnost Karneval Media.

Fero Fenič plakát

Majitel digitální televize Febio Fero Fenič

Takzvaná podmínka „must carry“ se netýká jenom kabelových společností. Dopadne i na provozovatele digitální televize přes internetový protokol (IPTV) a do budoucna i na mobilní operátory, kteří nabídnou zemskou digitální televizi ve formátu DVB-H. Jenže mobilní operátoři proti „must carry“ neprotestují a naopak ho vítají (dostanou všechny nové pozemně vysílané programy zdarma), a pro provozovatele IPTV není rozšíření základní omezené programové nabídky žádný technický problém. Jde spíš o obchod: zejména kabelovky se obávají, že by bohatší a zároveň nejlevnější omezená programová nabídka stáhla více zákazníků, kteří by si jinak objednali dražší rozšířený programový balíček.

Nové televize se objeví i na satelitu

Jindřich Vodička

Nových televizních programů v češtině se dočkáme i na satelitu (a v podobě převzatého vysílání i v kabelech a IPTV). 22. března vyprší zákonná lhůta pro zahájení vysílání lifestylové satelitní stanice TV Ona, jejíž licenci vlastní společnost Merovingian ovládaná developerem Milošem Červenkou. Stejnému majiteli patřila i parlamentní televize 24cz, která musela loni v září ukončit vysílání kvůli finančním problémům (obchodní partner nechal Červenkovi kvůli sporům obstavit účty). Místo ní by letos měla začít vysílat zpravodajská satelitní televize 24 Plus, kterou má provozovat další Červenkova firma Region Media, původní provozovatel 24cz. Této televizi vyprší lhůta pro zahájení vysílání 10. května.

Červenka chystá ještě třetí televizi, na reality zaměřenou TV R1. Té končí lhůta pro zahájení vysílání 8. srpna. Vzhledem k tomu, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ke konci loňského roku schvalovala mnoha kabelovým operátorům rozšíření programové nabídky o TV Ona a 24 Plus, lze předpokládat, že tyto televize skutečně začnou vysílat. Nejpozději 23. května by měla začít vysílat satelitní televize Apatyka zaměřená na zdravý životní styl, záznamy a přenosy operačních zákroků. Licence patří společnosti Zelená Apotéka, za níž stojí bývalý ministr práce a sociálních věcí a vnitra za ODS Jindřich Vodička. No a nejpozději 6. září má odstartovat vzdělávací kanál Da Vinci, provozovaný společností MaxiFilm&TV Borka Severy, spoluproducenta novodobé řady seriálu Nemocnice na kraji města. V jeho případě ale firma oznámila zahájení vysílání už na začátek letošního roku.

Další diginovela otevře cestu mobilní televizi

DVB-H mobil

Nejpozději v březnu by se měla dostat na jednání vlády další diginovela, tentokrát zákona o elektronických komunikacích. Kromě jiného by měla řešit otázku zemského digitálního televizního vysílání ve formátu DVB-H pro mobilní telefony. Současná legislativa neumožňuje mobilním operátorům spustit komerční provoz DVB-H, protože provozovatelům sítí elektronických komunikací (včetně mobilních sítí GSM) zakazuje zároveň provozovat televizní vysílání, a to i převzaté. Telefónica O2, T-Mobile a Vodafone však musí mít pro vysílání DVB-H registraci od vysílací rady, která je opravňuje pro převzaté i vlastní vysílání. Problém měla řešit už poslední diginovela, platná od Nového roku, poslanci z ní ale nakonec problematiku DVB-H vyjmuli.

Kromě změny zákona potřebují operátoři také vlastní digitální síť, multiplex pro DVB-H. Pro všechny tři firmy bude jedna společná. Část povinných programů, přesně podle podmínky „must carry“, nabídnou všichni operátoři sdíleně, část sítě si pak každý obsadí vlastními nebo exkluzivně přebíranými programy. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) loni v květnu sliboval, že do konce roku 2007 vypíše výběrové řízení na operátora sítě pro DVB-H, nakonec se tak ale nestalo a s DVB-H se nepočítá ani v aktuálním návrhu Technického plánu přechodu na zemské digitální vysílání ve formátu DVB-T. Start této sítě totiž hodně závisí na vypínání analogových vysílačů komerčních televizí Nova a Prima. Sami mobilní operátoři věří, že komerční provoz DVB-H zahájí ještě letos, větší rozšíření služby ale prorokují až na rok 2010.

Nova Cinema a Prima klub v terestrice?

Nova Cinema screenshot 802.tv

Na postoji televizí Nova a Prima k Technickému plánu přechodu a předčasnému vracení analogových kmitočtů závisí i případný start jejich bonusových programů v zemském digitálním vysílání. Pokud se obě televize přihlásí k TPP a dobrovolně vymění analogové frekvence za pozice v chystaných digitálních sítích, získají právo na jednu další programovou licenci pro celoplošné vysílání v DVB-T. Televize Prima by v takovém případě zřejmě oprášila projekt plnoformátové stanice Prima klub, s nímž se neúspěšně ucházela o digitální licenci už přede dvěma lety. Nova by patrně na pozemní vysílače pustila filmový kanál Nova Cinema. V úvahu ještě připadá Galaxie sport, tento program je zatím koncipovaný jako placený, určený pro kabelové, IPTV a satelitní vysílání.

Přechod Galaxie sport na pozemní vysílání by také znamenal další náklady spojené s vykupováním vysílacích práv pro tento druh šíření programu. Televize by se také zřejmě musela přejmenovat na Nova sport, aby využila sílu značky Nova (díky níž televize skvěle prodala jinak dost neatraktivní program Nova Cinema). S bonusovými licencemi pro celoplošné zemské digitální vysílání mohou počítat také dvě sítě regionálních televizí, které sdílí analogové kmitočty s televizí Prima. Jde o studia RTA, sdružená ve firmě EBD, která už požádala o udělení digitální licence pro stanici TV 7, a firmu Regio Media, ovládanou televizí Prima, která zahrnuje ostatní regiony napojené na vysílání Primy a žádá o licenci pro digitální televizi R1. Také tyto stanice by mohly začít vysílat už koncem letošního roku.

Digitalizace se nevyhne ani malým kabelovkám

Po Karnevalu a jeho novém majiteli, společnosti UPC Česká republika, letos čeká digitalizace spoustu dalších kabelových společností. Řada operátorů začne postupně utlumovat vysílání analogové kabelové televize a plně ji nahradí digitální kabelovkou. UPC již oznámila, že přibližně ve stejnou dobu, kdy Česká republika ukončí zemské analogové televizní vysílání, omezí analogovou kabelovou televizi na nejzákladnější omezenou programovou nabídku. Už od loňského léta pak UPC přidává veškeré nové programy pouze do digitální kabelovky. Tam, kde lze přijímat jak analogovou, tak digitální kabelovou televizi od této společnosti, UPC vyřadila z analogu prémiové filmové kanály HBO.

Handan DVB-C set-top-box

Nejpoužívanější základní typ kabelového digitálního set-top-boxu Handan CV-5000

Z menších kabelových společností už digitalizuje jihomoravský Self servis, jihočeský Elsat, Kabelová televize Havlíčkův Brod, Kabelová televize Česká Třebová, SATT Žďár nad Sázavou, Kabelová televize Přerov, Imperium TV Karlovy Vary a další. Zároveň se rozšiřuje počet lokálních provozovatelů IPTV a firem, které přebírají velkoobchodní programovou nabídku Quickmedia IPTV od konsorcia Prozeta Broadcasting, HDD a Sloane Park. Právě mezi digitální kabelovou televizí a IPTV se letos rozhoří největší boj o poskytování doplňkových služeb, ať už půjde o digitální videorekordéry, domácí videopůjčovny, televizní archiv, funkce Pause a Time shift či plnohodnotnou interaktivitu. Nejsilnější boj se dá očekávat stejně jako letos mezi digitální kabelovou televizí UPC a službou O2TV od Telefóniky O2.

Rozmach HDTV programů v kabelech i na satelitu

HDTV logo

Součástí tohoto konkurenčního boje bude i zavádění programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Loňský rok byl v tomto smyslu jenom začátkem. UPC na letošek plánuje zavedení balíčku HD programů, pro které už získala registraci od vysílací rady. Jde o National Geographic HD, Nonstop Kino HD a Ultra HD. Kromě toho může bez jakékoli další registrace šířit Novu ve vysokém rozlišení. Kromě digitální kabelové televize by se tyto programy mohly objevit také v digitální satelitní službě UPC Direct, pro kterou firma slibovala zavést HDTV už v roce 2006. Nyní je příhodná doba, protože UPC Direct v současné podobě není konkurenceschopný s dalšími dvěma českými satelitními platformami, Digi TV a CS Link.

Se stejnou vervou se do HDTV pustí také poskytovatelé IPTV. Telefónica O2 již nabízí ve své O2TV televizi Nova ve vysokém rozlišení a přepočítávaný program ČT 1. Přechod na HD verzi letos připravují také české mutace filmových kanálů HBO, HBO 2 a HBO Comedy. Další budou zřejmě následovat: ve vysokém rozlišení už v zahraničí vysílají dokumentární kanály Discovery, start HD verze pro střední Evropu na letošní duben plánuje hudební kanál MTV Europe (vysílat bude z Varšavy). Česká televize hodlá v letošním roce uplatnit opci na datový tok 6 Mbit/s u sa­telitní platformy CS Link na pilotní vysílání speciálního HD kanálu. Nabídne sportovní přenosy, koncerty, záznamy divadelních představení a přenosy významných událostí.

BRAND24

Obecně lze říci, že letošní rok bude opět silný pro doplňkové digitální platformy, jako je satelit, kabel nebo IPTV. Oproti zemskému digitálnímu vysílání mají totiž náskok jak v počtu nabízených programů, tak kvalitě a rozmanitosti poskytovaných služeb. Pokud se zemská digitalizace letos opět zpozdí, mohlo by to znamenat zásadní obrat v poměrech sil mezi neterestrickými platformami a pozemně šířenou televizí.

TIP: Srovnejte očekávání spojená s digitálním rokem 2007 tak, jak je předvídal server DigiZone.cz, se skutečností.

Povede se terestrické digitální televizi letos lépe než loni?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).