Hlavní navigace

Jak si poradit s duálním zvukem u digitálního vysílání?

8. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
8. 1. 2009

Máte problém s dvojím zvukem u digitálního vysílání televize Nova a filmového kanálu Nova Cinema? Slyšíte u zahraničních filmů a seriálů kromě češtiny také původní znění a nevíte, jak se ho zbavit? Podle státního informačního webu o přechodu na digitální televizní vysílání Digitálně.tv jde o jeden z nejčastějších dotazů v digitální poradně, protože diváci nevědí, jak zacházet s tzv. duálním zvukem.

U některých pořadů je možné zvolit si českou nebo zahraniční zvukovou stopu. Někdy se ale tyto dvě verze vzájemně míchají a divák tak nemá k dispozici srozumitelný zvuk, vysvětluje Digitálně.tv. Česká televize, Nova i Nova Cinema vysílají přebírané pořady s duálním zvukem, přičemž u Novy a Novy Cinema jsou obě zvukové stopy vysílané společně a odděleny jsou jen levým a pravým kanálem.

BRAND24

Aby televizor reprodukovat pouze český dabing nebo jen původní znění pořadu, musí divák v menu set-top-boxu přepnout vyvážení zvuku jen na levý nebo pravý kanál, radí Digitálně.tv. Tuto funkci zvládá naprostá většina set-top-boxů, které jsou na českém trhu. Pokud máte televizní přijímač, který umožňuje stereo, tak vyvážení zvuku si můžete nastavit i přímo na něm, upozorňuje web.

Odpovědi na tento a další časté dotazy k digitálnímu televizními vysílání si můžete přečíst v poradně Digitálně.tv.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).