Hlavní navigace

Italové mají problém, nový standard pozemní televize DVB-T2/HEVC je zaskočil

8. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Italská vláda vydala před dvěma a půl lety nařízení, že od 1. ledna 2015 se nesmí prodávat přijímače s tunerem DVB-T/MPEG2/4. Technologie ji však předběhla.

Od příštího roku měly být v Itálii prodávány přijímače jen s tunery DVB-T2/H.264. Mezi tím však byl tento standard vylepšen a přepracován na nejnovější DVB-T2/H.265/HEVC, což tehdy nemohl nikdo vědět. Proto se vláda rozhodla o odklad povinnosti prodávat již přijímače pouze s tunery DVB-T2/H.264. Těch se však již prodalo značné množství a prodávat se budou zatím dál. I přesto je vláda rozhodnuta začít vysílat v nejnovějším standardu. To znamená, že již zakoupené přijímače budou moci být provozovány až do doby pokrytí území signálem v novém standardu, kdy skončí vysílání v DVB-TPoté již tyto přijímače nebudou schopny zajistit příjem.

K TÉMATU: Italská veřejnoprávní televize RAI rozšiřuje testy DVB-T2 a DVB-T2 Lite

Nový termín a povinnost prodávat přijímače pouze s tunery HEVC byl stanoven na červenec 2016. Doprodej přijímačů se starším standardem, který jsou na skladě však bude moci být v distribuci až do konce roku 2016. Vláda je srozuměna s tím, že diváci, kteří si již zakoupili přijímač DVB-T2/H264, budou „brblat“, ale nevidí jinou možnost v tomto standardu vysílat, když je znám již další lepší a úspornější standard.

Z ARCHIVU: Jižní Tyrolsko se chystá na spuštění terestrického vysílání v HD

Tento problém postihl nejen Itálii, ale také Velkou Británii, kde se vysílá v DVB-T2/MPEG 4. Tam také dojde k posunutí termínu spuštění DVB-T2 na pozdější dobu a to již také s novým standardem HEVC. S touto změnou se počítá až v roce 2019, tedy v době, kdy zde pravděpodobně dojde k uvolnění pásma 700 MHz pro mobilní služby.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Obchod roku: BSkyB přebírá za 185 miliard služby Sky Deutschland a Sky Italia

Pomyslného Černého Petra získala tedy Ukrajina a Rusko, kde se již v DVB-T2/H264 vysílá, a to se asi v brzké době nebude moci změnit. U nás jde vše trochu pomaleji a zatím se vysílat v DVB-T2/H264 také nezačalo (i když testování proběhlo), připravujeme se rovnou na HEVC a testujeme znovu. Teď by to chtělo ale trochu zrychlit, než někdo zase vymyslí něco lepšího…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).