Hlavní navigace

Itálie nelegálně dotovala set-top-boxy, shodla se EK

26. 1. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
26. 1. 2007

Nelegální – takové byly podle Evropské komise dotace, která italská vláda poskytla v letech 2004 a 2005 na nákup set-top-boxů. Podpora ve výši 200 milionů eur (5,7 miliardy korun) byla omezená na přijímače zemské a kabelové digitální televize. Komise zahájila šetření už v lednu minulého roku, během května 2006 přitom stihl dotaci obhájit italský antimonopolní úřad. Zprávu o aktuálním rozhodnutí Evropské komise uvedl server DigiTAG.org, zatím ale není jasné, zda a jaká čeká Itálii pokuta.

Italové dotují set-top-boxy znovu od roku 2006. Nová forma příspěvků je už podle Komise legální, neporušuje Dohodu EK ve věci pravidel pro udílení státních dotací, protože je technologicky neutrální. Podpora z loňského roku byla určená k přechodu na digitální televizní vysílání v Sardinii a Valle d'Aosta. Žádná platforma nebyla z možnosti získat peníze vyloučena, jediným požadavkem bylo užití otevřeného aplikačního rozhraní (API). Komise přes svůj souhlasný postoj vyzvala ty vysilatele v Itálii, kteří na dotacích nejvíce vydělali, aby podporu státu vrátili.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).