Hlavní navigace

Interstar DVB-T 8100 Premium: znalec češtiny

12. 12. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Konečně další set-top-box, který nemá s českou diakritikou problémy ani v programovém průvodci. Golden Interstar DVB-T 8100 Premium nabízí modulátor, jednoduché ovládání a čtyři hry, ale dokonalý není. Více se o něm dozvíte v recenzi.
Interstar DVB-T 8100

Digitální přijímač DVB-T 8100 Premium od firmy Golden Interstar přichází k zákazníkovi spolu s čtyřjazyčnou uživatelskou příručkou, nakopírovaným českým manuálem a dálkovým ovladačem s bateriemi. Set-top-box sám patří do třídy větších přehrávačů, jeho míry jsou 34×24×6 centimetrů, váha okolo dvou kilogramů. Na televizi si ho asi nepostavíte, ale ve stolku s videorekordérem by se měl cítit dobře.

Koncepce předního panelu přístroje vychází z možnosti rozšíření o karty pro dešifrování placeného vysílání. Vpravo je odklápěcí kryt, pod kterým jsou ukryty sloty na dekódovací moduly, ale také tlačítka OK a Menu, což někoho asi překvapí. Další ovládací prvky jsou vidět už vždy, obklopují v nedotažené kružnici pravý konec displeje a představují funkce na změnu programu, hlasitosti a spuštění digitálního přijímače. Displej se rozprostírá po celé délce pevného předního panelu, kromě čtyř číslic na identifikaci aktuálního programu dává prostor také čidlu dálkového ovládání a stavové diodě. Zapnutý set-top-box se hlásí zeleným světlem, pro režim stand-by je vyhrazena červená a přístroj vypnutý z elektrické sítě nesvítí vůbec. Během pohotovostního provozu se na displeji zobrazuje údaj o čase.

Interstar DVB-T 8100 zezadu

Zadní část DVB-T 8100 obsahuje celou řadu zdířek a konektorů. Pro uživatele jsou zde připraveny dva SCARTy a po páru od průchozího a modulovaného anténního vstupu a výstupu. Obraz je možné vyvést ven také přes kompozitní konektor, zvuk má vyhrazen levý a pravý stereo výstup a digitální zdířku S/P-DIF. Komunikace s počítačem může probíhat přes rozhraní RS-232C, na set-top-boxu je malá kulatá varianta sériové zdířky. Výčet konektorů uzavírá černý kulatý cinch, který je však u tohoto modelu nevyužit. Napájecí kabel přivádí do zařízení napětí 100–250 V o frekvenci 50/60 Hz. Spotřeba digitálního přijímače je nejvýše 10 W, při pohotovostním režimu pak ještě o polovinu menší.

Interstar DVB-T 8100 ovladac

Instalace a první spuštění

Po zapojení přístroje jsem si připravil i dálkové ovládání. Komora na baterie je ale malá a pružiny krátké, a tak bylo oživení ovladače tentokrát náročnější. Chvíli po zapojení převezme set-top-box kontrolu nad obrazem a ukáže divákovi hlavní nabídku. Blikající nápis Installation doporučuji nejdřív přehlédnout a věnovat se raději třetí položce, možnosti User Preferences.

Mezi patnácti jazyky, které menu přístroje podporuje, si můžete vybírat pomocí šipek V - a V +. Najdete je nejen na ovladači, ale také na předním panelu. Nabídka dále umožňuje volbu televizního formátu (celá obrazovka, poštovní obálka nebo Pan and Scan), normy a video výstupu (RGB a CVBS). Modulátor dovoluje výběr kanálu z celého UHF pásma, zvuk může být vysílán v odstupech 4,5 (M), 5,5 (B/G), 6 (I) nebo 6,5 MHz (D/K), a přijímač tak může být užitečný leckde ve světě. Další možnosti nastavení ocení zejména nadšenci a hračičkové. Set-top-box dovoluje přepínat programy nejen staticky, pouhou výměnou obrazu, ale také přes jeho stmívání a rozjasňování nebo vyplnění mezidobí černým pozadím. Ukazatel signálu vybraného programu může mít podobu osciloskopu nebo klasického stavového pruhu.

Interstar DVB-T 8100 menu

Po návratu do hlavní nabídky může konečně začít ladění přístroje, po kterém bude už plně připraven k službám diváka. Přístup do instalačního menu je podmíněn zadáním hesla, které je z továrny nastaveno na 0000. Prohledávání vysílacích pásem může probíhat buď ručně, nebo automaticky. Uživatel akci spustí po potvrzení volby Start vyhledávání. Žlutý pruh informuje o celkovém stavu hledání, pod ním se zobrazují aktuální frekvence a činnost přístroje. V rychlém sledu se na obrazovce střídají hlášky o připojení, odemčené nebo zamčené pozici, chybě a zpracování. Za necelou minutu a půl je proces u konce, všechny nalezené programy se musí už jen uložit.

Před laděním dobře rozvažte místo pro pokojovou anténu, pokud ji ovšem potřebujete. Když ji dáte náhodou nahoru na set-top-box, může vás potkat stejné nepříjemné překvapení, jaké jsem zakusil i já. Multiplex Czech Digital Group mi v Praze nešel nejdřív vůbec naladit, pak se sice objevil, ale obraz jeho programů byl katastrofický. Jakmile jsem ale přesunul anténu z přijímače stranou, signál zesílil z 15 na 95 procent a vše bylo najednou v nejlepším pořádku. Dejte si proto pozor a umístěte anténu od set-top-boxu raději dále.

Uživatelské funkce a hry

Interstar DVB-T 8100 info

Obraz, který divákům DVB-T 81000 nabízí, je za předpokladu dostatečného pokrytí signálem multipexu bez výhrad. Zvědavci si ho mohou prohlédnout dokonce z intimní blízkosti, mají totiž k dispozici chytře řešenou funkci Zoom. Při jejím použití si nejprve vyberou oblast na zvětšení, potvrdí ji, a ta se jim pak plynulým nájezdem přiblíží. Potom je do detailu možné zkoumat každou pihu moderátora, pokud ji ovšem komprese MPEG-2 milosrdně nevyhladí.

Programy mohou být utříděny buď jen v hlavním seznamu, nebo také v devíti nabídkách oblíbených stanic. Výběrovou listinu si uživatel zobrazí nejrychleji tlačítkem OK, televize a rádia si na ní může řadit podle abecedy, typu příjmu a vyhledávat mezi nimi pomocí písmen na dálkovém ovladači. Kdo chce získat větší přehled o právě vysílaných pořadech, tomu je k dispozici funkce víceobrazového náhledu. Divák si na jedné obrazovce může nechat ukázat čtyři, devět, deset, 13 nebo až 16 stanic. Mezi nimi si volí pak tu, kterou si chce nechat naladit.

Interstar DVB-T 8100 EPG

EPG má pochvalný bod za dobře zvládnutou českou diakritiku, práce s ním už ale tak příjemná není. Hlavním neduhem ve zpracování je fakt, že si často musíte na ovladači zažádat, aby se vám správné programové informace vůbec zobrazily. Výhled do dalších dní je možný jen naoko. Pokud se pohybujete šipkami v denní nabídce, zobrazí se vám sice v jednom okně informace o připravovaném pořadu z dalšího dne, celkový přehled zítřejší nebo pozdější nabídky ale nedostanete. Aspoň mně se to nepovedlo, a i když jsem se snažil sebevíc, v hlavním seznamu stále zůstával program na dnešek. Možná se ale jedná jen o chybu firmware, kterou další verze odstraní.

Set-top-box zvládá vlastními silami pouze teletext vkládaný do televizního obrazu, který nevypadá moc hezky a je navíc kvůli malému ukládání informací velmi pomalý. Rychleji pracuje jen při postupné změně čísla stránky, skoky mu dávají zabrat. Přístroj by měl ovládat i celoobrazovkový režim služby, ale jen za asistence televize, která umí dekódovat teletext sama o sobě. Možnost se mi však nepodařilo vyzkoušet, i když televizor s podporou teletextu mám.

Televizní hry (Interstar 8100 / 8200 / 8300 CI Premium)
Interstar DVB-T 8100 (Star Wars)
Interstar DVB-T 8100 (Hexa)
Interstar DVB-T 8100 (Mina)
Interstar DVB-T 8100 (Pacman)

Pro zpříjemnění dlouhých reklamních pauz nebo čekání na vybraný pořad má DVB-T 81000 několik her. Manuál popisuje hříčky Slot Machine a Othello, ale já jsem ve výbavě přístroje objevil názvy Star Wars, Hexa, Mina a Pacman. V podání set-top-boxu od firmy Interstar nemají Star Wars nic společného se ságou George Lucase, ale podobají se spíše počítačovému souboji červů ve hrách Worms, ovšem v primitivním balení. Hexa je variací na klasický Tetris, Mina je známá každému uživateli Windows a Pacman má kořeny už v herním dávnověku. Hříčky sice postrádají zvuk, ale jinak jsou milým zpestřením.

Shrnutí

Umí dobře česky - pečeť

Golden Interstar DVB-T 8100T je přístrojem s bohatou výbavou a cena tří tisíc korun je ve srovnání s konkurencí velmi štědrá. Podpora češtiny ve trojlístku menu, teletext a EPG je zatím jednou z mála vlaštovek mezi set-top-boxy na českém trhu, snad se ale časem naučí správnou diakritiku i další výrobci. Funkce set-top-boxu jsou na dobré úrovni, některé mají však pár nedostatků. Programový průvodce není uživatelsky dvakrát příjemný a časovač dovoluje nastavit jenom dobu vypnutí, nebo zapnutí – nikdy ne obojí v jednom záznamu. Celkový součet plusů a mínusů vyznívá pro set-top-box i tak příznivě a má velkou šanci stát se oblíbencem uživatelů.

Interstar DVB-T8100 Premium
Celkové hodnocení 8,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: DVBTShop.net

Databáze: Interstar DVB-T 8100T

BRAND24

Orientační cena: 1890 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Kolik pro vás znamená podpora české diakritiky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).