Hlavní navigace

Interstar DVB-T/-S 8200: řešení pro anténu i satelit

27. 2. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Proč si dávat do televizního stolku dva set-top-boxy, když stejnou práci zastane jediný? Digitální přijímač firmy Golden Interstar se jednoduše ovládá, rozumí české diakritice podle obou norem a kromě programů vysílaných zemskou cestou naladí i satelitní stanice. K dokonalosti mu chybí jen zdířka pro karty na placený příjem.

Základní vlastnosti

Set-top-box Interstar 8200 DVB-T/-S je velký a bude patřit spíše do televizního stolku než na televizor. Rozměry přístroje jsou 34×24×6 centimetrů, hmotnost dva kilogramy. Hlavní 32bitový procesor pracuje na taktovací frekvenci 187 MHz, digitální přijímač má k dispozici 16 MB paměti. Energie si kombinovaný Interstar nežádá málo: 8 W pro režim standby a nejvýš 25 W na plný provoz. Set-top-box může mít ve svém nastavení až 120 satelitů a 6000 programů, podporuje standardy DiSEqC 1.2 a 1.3 a umožňuje také spektrální analýzu signálu. Český návod k přístroji je napsán na osmi stranách menším písmem, bez obrázků a s odkazy na originální manuál. Všechny základní informace v něm uživatel ale najde. Cizojazyčná příručka nabízí pak 30 stran pro každou část (AJ, NJ, F, Š).

Interstar DVB-T-S 8200

Na předním panelu digitálního přijímače je pětice tlačítek, která slouží k zapnutí set-top-boxu, změně programů a úpravě hlasitosti. Pod krytem se nacházejí ještě tlačítka Menu a OK, ale především dva sloty pro karty CI. Vstupy na dekódovací moduly jsou však zapojeny až u dražšího modelu této řady. Čtyřmístný displej ukazuje buď číslo programové pozice, nebo čas.

Pohled na set-top-box zezadu odhalí celou řadu konektorů. Mezi nimi je dvojice zdířek SCART a dva páry anténních vstupů a výstupů – jeden průchozí, další připojený k modulátoru. Obraz vyšle ven z přijímače také konektor pro kompozitní video, zvuku je vyhrazen levý a pravý stereo výstup a digitální zdířka S/P-DIF v optickém provedení. Černý cinch, který vypadá jako koaxiální digitální zvukový výstup, má bohužel jiný účel – zapojuje se do něj přepínač 0/12 V. Komunikaci s počítačem obstarává rozhraní RS-232C, tentokrát v netradičním malém kulatém provedení.

Interstar DVB-T-S 8200 zezadu

První zkušenosti s vysíláním DVB-S

Mám doma analogový přijímač satelitního signálu a parabolu, obojí z první poloviny 90. let minulého století. Nejdříve jsem zažil perné chvíle, když jsem se snažil vyšroubovat kabel se satelitním signálem, který se držel starého přístroje zuby nehty. Nakonec ale povolil a já ho pro změnu nemohl našroubovat do set-top-boxu Interstar DVB-T/-S 8200. Manipulace s kabelem, který používají zemské anténní systémy a má obyčejnou, tedy pouze zasunovací koncovku, je proti tomu pohádkou. Parabolu se mi však po chvíli úsilí podařilo zapojit a konečně jsem mohl začít ladit.

Interstar DVB-T 8100 ovladac

Set-top-box jako odměnu za elektrický proud ukázal na displeji nápis ON, který se po chvíli změnil na čtyři čárky. Na televizní obrazovce se mezitím objevil barevný pruh se seznamem voleb. Uživatel má na výběr položky: Installation, System Setting, User Preferences a Games. Nastavení mohou měnit jen ti, kteří znají heslo. Pro začátek jde o jednoduchou kombinaci 0000. Instalace dá člověku na výběr mezi konfigurací satelitní a terestrické části. Nápověda pro akce vyvolané tlačítky na ovladači běží v pruhu dole na obrazovce, který připomíná informační lištu na zpravodajských programech.

Při konfiguraci satelitního příjmu učiní set-top-box hned na úvod štědrou nabídku: zájemci se mohou pokusit naladit kteroukoli z přednastavených 85 družic. Pro každou z nich přístroj zobrazí nasměrování antény v procentech ideálního případu a řadu technických údajů o pozici satelitu. V mém případě kolísala pětaosmdesátka kandidátů mezi dvanácti a 40 procenty. Není to moc, ale jak se později ukázalo, i to stačilo. Po výběru některé z družic a stisku volby Search All začne vyhledávání. Nejdříve se Interstar pokusí spojit se satelitem na každé možné pozici, při úspěchu se pak družicové programy přidají do nabídky. Jakmile hledání skončí, musí uživatel sám vyvolat tlačítkem na ovladači návrat do hlavního menu.

Interstar DVB-T 8100 info

Na satelit Astra 1B-1H 2C jsem měl podle zjištění set-top-boxu anténu správně směrovanou jen na 30 procent. Interstar z něj přesto naladil 161 programů a 26 rádií. Dobrá polovina televizních stanic z této nabídky byla sice zakódována, a to systémem Nagravision / Betacrypt, dvě desítky dalších pozic plnily nejrůznější testy, přesto tu zůstala řada kanálů ke koukání. Mezi nimi i česká čtveřice Óčko, Top TV, 24.cz a ČT 24. Zatímco první tři měly kvalitní obraz, zpravodajství České televize kostičkovalo až běda, navíc mu drhnul zvuk. Předpokládám, že na vině byl nepřesný směr mé paraboly, ale jist si nejsem. ČT 24 byl z celé nabídky totiž prakticky jediným programem, na kterém jsem artefakty chybného digitální příjmu pozoroval. Elektronický průvodce funguje i na zakódovaných kanálech, a tak si diváci mohou aspoň přečíst, o co přicházejí.

Terestrická část a nastavení set-top-boxu

Příjem zemského digitálního vysílání (DVB-T) si mohou diváci naladit buď ručně, nebo automaticky. Při druhé volbě našel Interstar během dvou minut kompletní programovou nabídku všech tří multiplexů. Vyhledávání stanic rozhlasu a televize, podobně jako celá řada dalších funkcí, se prakticky neliší od přijímače Interstar DVB-T8100 Premium. Obraz je kvalitní a dobře řezaný, zvuk také bez problémů. Přepínání mezi terestrickou a družicovou částí probíhá přes tabulku výběru satelitů, kde je DVB-T jednou z možností.

Interstar DVB-T 8100 EPG

Elektronický průvodce programy (EPG) je velkou silou výrobků značky Interstar. Uživatele při zobrazení nečekají žádné nesrozumitelné symboly, ale jen správné české znaky podle norem kódování ISO 6937 i 8859–2. Na EPG je navázán i časovač záznamů, diváci si mohou rezervovat pořad ke sledování, když stisknou červené tlačítko ovladače. Možnost sice nepopisuje nápověda na obrazovce, což je určitě nedostatek, ale papírový manuál tento postup už zmiňuje. Trochu neštěstím při programování nahrávek je nutnost zadat start i konec jako samostatné záznamy, tedy zvlášť do dvou položek. Jinak ale časovač funguje dobře a set-top-box se díky němu zapíná i vypíná ve správný čas. Přístroj bohužel nenabízí celoobrazovkový teletext, aspoň ne vlastními silami. Informace z textových stránek vysílání jsou vkládány do obrazu a přesun mezi nimi probíhá kvůli malé paměti jen klasickou rychlostí.

V nastavení systému digitálního přijímače DVB-T/-S 8200 si uživatel může upravit jména a číselné pozice programů, využít funkci rodičovské kontroly (nevhodné stanice budou dostupné jen po zadání hesla) a upravit si časový posun. V mém případě si set-top-box ale zjistil odchylku od GMT sám a správně. Mezi další možnosti patří načtení nového firmware, zobrazení informací o systému a také přehledu všech načasovaných záznamů. Kdo provede v systémové konfiguraci změny, které by rád odvolal, může si načíst zpátky tovární nastavení.

Uživatelské nastavení dovoluje měnit jazyk menu i titulků a formát i typ televizního výstupu. Vestavěný modulátor začleňuje signál ze set-top-boxu na 36. kanál UHF pásma, ale pokud někdo chce, může si předvolený kanál změnit a upravit si také nastavení analogového zvuku. Mezi nestandardní funkce přijímače Interstar patří zvětšení obrazu (zoom), náhled až 16 programů na jedné obrazovce, kalendář a čtveřice her. Jejich popis naleznete v recenzi na model DVB-T 8100, protože se s ním plně shodují.

Televizní hry (Interstar 8100 / 8200 / 8300 CI Premium)
Interstar DVB-T 8100 (Star Wars)
Interstar DVB-T 8100 (Hexa)
Interstar DVB-T 8100 (Mina)
Interstar DVB-T 8100 (Pacman)

Závěrem

Umí dobře česky - pečeť

Řada set-top-boxů s označením 8×00 od společnosti Golden Interstar vyniká několika přednostmi. Bezchybná čeština, kvalitní příjem a dobrý obraz i zvuk, navíc několik zpestřujících funkcí, to je sympatická nabídka pro leckoho. Digitální přijímač v kombinaci DVB-T/-S je vynikajícím řešením pro všechny, jimž v televizním stolku zatím ještě straší analogový dekodér. Přístroji s dvojkou v označení nahrává skutečnost, že populární Interstar 8100 DVB-T začíná být nově vyráběn bez modulátoru pro starší televizory. Třiapůltisícová cena hovoří také ve prospěch modelu 8200 DVB-T/-S Premium. Ale je otázkou, zda se nevyplatí pořídit si raději o tisícikorunu dražší Interstar 8300 CI. Dva sloty Common Interface na karty pro placený příjem se mohou hodit všem, kdo pomýšlejí na některé z kódovaných programů. Zatím jsou jenom na satelitu, ale kdo ví, zda si placená televize nenajde cestu také do DVB-T v Česku.

Interstar DVB-T/S 8200 Premium
Celkové hodnocení 9 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: DVBTShop.net

Databáze: Interstar DVB-T/-S 8200

BRAND24

Orientační cena: 2950 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Jaký druh set-top-boxu máte nebo si do půl roku koupíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).