Hlavní navigace

Inspirace pro Českou televizi: Německá ARD ukázala další možnosti hybridního vysílání

9. 9. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTO A VIDEO Jednou z novinek je například možnost propojení chytrých zařízení, jako jsou tablety nebo smartphony, s televizorem nebo boxem podporujícím standard HbbTV.

Německá veřejnoprávní televize ARD na právě probíhajícím berlínském veletrhu IFA, kterého se zúčastnil i server DigiZone.cz, prezentuje nové možnosti takzvaného hybridního širokopásmového vysílání označované zkratkou HbbTV. Tyto novinky by mohly být například inspirací pro Českou televizi, která je u nás průkopníkem tohoto standardu, jež propojuje svět klasického vysílání a internetu, a to prostřednictvím dálkového ovladače. Služby spojené s HbbTV jsou poskytovány zcela zdarma a přináší doplňkový servis ke klasickému sledování televize.

První z novinek, kterou ARD na svém stánku v Berlíně prezentuje, je takzvaná Second Screen, neboli druhá obrazovka. V praxi se jedná o to, že už do používání HbbTV není zapojen pouze dálkový ovladač, ale také tablet nebo chytrý mobilní telefon. Vše funguje poměrně jednoduše. V menu hybridního vysílání si najdete jeho ikonu, kterou potvrdíte tlačítkem OK, objeví se QR kód, který necháte přečíst vašim chytrým mobilním zařízením a následně se vám do něho stáhne aplikace. Po úspěšném propojení vašeho boxu (televizoru) s mobilem nebo tabletem jste o této komunikaci informování na obrazovce.

BRAND24

A k čemu je komunikace chytrých přenosných zařízení s boxem s podporou HbbTV dobrá? Například k tomu, že si můžete do svého tabletu přenést elektronického programového průvodce (EPG) a v něm si pak listovat. Možností je pak pochopitelně i přehrávání upoutávek apod. Kvůli přenesení obrazu na druhé zařízení se proto hovoří o Second Screen. Druhou novinkou je pak „ušití“ aplikace na mírupřímo pro daný pořad. V případě ARD jde o detektivní seriál Tatort. Tato aplikace pak přináší řadu doplňkového materiálu, jako jsou například texty, fotogalerie, videa, upoutávky apod.

Pravděpodobně už začátkem příštího roku by mělo dojít ke standardizaci technologie „HbbTV 2.0“. Ta má přinést řadu inovací, mimo jiné se počítá i s podporou HTML5, což by přineslo další možnosti pro synchronizaci zařízení DVB a IP. Například německá veřejnoprávní televize RBB učená pro oblast Berlína a Braniborska aktuálně v testovacím provozu nabízí prostřednictvím HbbTV titulkování pořadů pro neslyšící. Jak je vidět, technologie hybridního vysílání má před sebou, zdá se, světlou budoucnost a byla by škoda, kdyby ji nevyužili i další vysílatelé působící v našem regionu.

¨

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).