Hlavní navigace

II. digitální dividenda a perspektiva DTT: vyhraje rozum?

12. 2. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zatímco doporučení o případném uvolnění pásma 700 MHz je politické rozhodnutí každého státu, o způsobu interpretace legislativy do legislativ členských států by rozhodovala Evropská komise.

Tak se nám to s II. digitální dividendou v Evropě značně zamotává. Některé státy jsou již víceméně smířeny s uvolněním pásma 700 MHz pro mobilní sítě (Německo v roce 2017 – 2018), jiní se tomu brání a někteří zde pro televizní vysílání dokonce nedávno přidělili licence na mnoho let dopředu (Rakousko do roku 2026). V Evropské unii jsou dokonce na toto pásmo přiděleny licence až přes rok 2030. Jak se tento guláš podaří mezinárodně zkoordinovat bude docela velký oříšek a až teprve po konferenci WRC15 bude jasněji ohledně jak a kdy by uvolnění mělo případně nastat.

Nejdříve však 19. února proběhne jednání RSPG, které bude posuzovat připomínky v rámci veřejné konzultace k reportu bývalého eurokomisaře a stávajícího ředitele Světové obchodní organizace Pascala Lamy

Datový tok v praxi od roku 1995 s výhledem do roku 2030

Datový tok v praxi od roku 1995 s výhledem do roku 2030

V současné době je pro ČR zkoordinováno podle plánu Geneve 06 celkem 6 kmitočtových vrstev. To znamená min. 6 celoplošných sítí. V ČR jsou dnes 4 celoplošné sítě + dvě velké regionální sítě + řada menších regionálních sítí, což v součtu zhruba odpovídá šesti kmitočtovým vrstvám. V rezervě jsou také kanály 22, 24, 26, 27, 28 a 31 se kterými se počítá pro přechodové DVB-T2 sítě.

Stávající a odhadované počty kanálů v DVB-T a T2 MUXech v ČR

Po případném odnětí 700 MHz pásma by měla mít Česká republika teoreticky k dispozici pouze 4 vrstvy. Při zachování současného stupně regionalizace z toho bude možné zachovat dnešní 4 celoplošné MUXy + nějaké drobné regionální sítě. 

Pokud by k odnětí pásma 700MHz skutečně došlo, musel by tomu předcházet přechod na DVB-T2, a to prostřednictvím několikaletého souběžného provozu stávajících DVB-T sítí a nových přechodových sítí DVB-T2. Vzhledem ke značným nákladům, které jsou spojeny s tímto paralelním provozem, je potřeba vyřešit i financování celého procesu.

Televizor s promo smyčkou ve formátu Ultra HD
Autor: foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Televizor s promo smyčkou ve formátu Ultra HD

Sílí i hlasy pro zachování stávajících kmitočtů pro DTT

Podle nových studií DigiTAG and Analysys Mason zůstane DTT v dohledné budoucnosti hlavní TV platformou v Evropě, navzdory tlakům mobilních operátorů. 

Bylo zdůrazněno, že plán pro vývoj DTT a relokace 700 MHz by snížilo celkové spektrum pro DTT v průměru o 30%!

Chcete-li zůstat konkurenceschopní a udržet zavádění nových technologií, bude platforma DTT vyžadovat trvalý přístup k dostatečnému množství spektra a to zejména během migračního období, píše se ve zprávě.

Studie vyzvala k jasnému rozdělení spektra k zajištění bezpečnosti a stability, pro podporu inovací, a zajištění dlouhodobých investic pro zúčastněné strany z tohoto odvětví a zejména diváků.

Budoucí vývoj DTT platformy bude vyžadovat trvalou podporu vlád, průmyslových aktérů a diváků.

Většina zemí podle studie se pravděpodobně plně připojí k podpoře televizních formátů UHD, 4K, spolu s SD/HD, MPEG-4 a kódování DVB-T2/HEVC mezi roky 2017 a 2026.

Náročnější přenosy a normy kódování, jakož i rozlišení až 8K, se předpokládá kolem roků 2023–2030 a dále. Podle DigiTAG a Analysys Mason to znamená „že je nutné, aby byla poskytnuta jistota na stávající platformě DVB-T jak z hlediska přístupu ke spektru a potřebných investic na modernizaci platformy,“ .

Tipy C

S použitím: Digitaltveurope a BCLNEWS

DigiZone.cz zjišťuje oficiální postoj České republiky, s kterým se zúčastní 19. února zasedání RSPG

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).