Hlavní navigace

Hotely budou platit za televize a rozhlas na pokojích

23. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
23. 4. 2008

Hoteliéři budou muset opět platit autorské poplatky za televizní a rozhlasové přijímače v hotelových pokojích. Budou však platit méně, než původně navrhovala vláda. Sněmovna dnes přehlasovala Senát, který chtěl naopak poplatky zvýšit na vládou navrhovanou úroveň.

Pro sněmovní znění novely zákona o autorských poplatcích dnes hlasovalo 174 poslanců, proti nebyl žádný. Novela nyní zamíří rovnou k podpisu prezidentovi. Sněmovní verze novely počítá s tím, že hoteliéři budou platit kolektivním správcům autorských práv částku do výše poloviny koncesionářských poplatků za rozhlas a televizi. Vláda vycházela z částky 194 korun měsíčně za každý přístroj, přičemž výše poplatku by ale záležela na obsazenosti hotelu.

Povinnosti platit hoteliéry před třemi lety zprostila novela, která podle vlády neodpovídá právu EU.

Proti novele z roku 2005, která hoteliéry od placení osvobodila, protestovali již v době jejího přijetí jak Ochranný svaz autorský, tak i někteří umělci a zákonodárci. Upozorňovali na to, že státu kvůli ní hrozí sankce. Přesto tehdy v parlamentu převážily hlasy zastánců takové úpravy.

BRAND24

ČTK, 22. dubna 2008

K TÉMATU:
Hotely asi čekají poplatky za TV, sněmovna ale návrh vlády měnila
Hotely budou zřejmě platit autorské poplatky za TV a rádia

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).