Hlavní navigace

Horor Film potěší milovníky „lekaček“, u vysílací rady ale nebude mít na růžích ustláno

8. 2. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

14. února, tedy symbolicky na svatého Valentýna odstartuje své vysílání první česko-slovenský kanál věnovaný čistě hororům. Od začátku ho díky jeho zaměření bude bedlivě sledovat RRTV.

Jasnou inspirací Horor Filmu je britský a italský Horror

Každý už jednou něco vymyslel a přijít na český trh s něčím originálním, to už je skutečně kumšt. Ostatně, svědčí o tom i sedmý program televize Nova Telka, který bude její kopií posunutou o několik let nazpět. Na českém trhu Horor Film ale ojedinělým projektem je. Doposud se na tématiku mystery nebo strašidelných snímků žádná filmová stanice nespecializovala, a když už tak například v některém pátečním bloku. Vzpomenout můžeme například na HBO. Specializaci čistě hororovou jsme tu ale ještě skutečně neměli.

Když je řeč tedy o hororech, nemůžeme vzpomenout ze zahraničí jinou stanici, než je právě Horror. Ta už má téměř svou desetiletou tradici ve Velké Británii, kde odstartovala v květnu 2004 nejprve pod názvem Zone Horror, a později jako Horror Channel. Horror je součástí sítě Chello Zone a nepřímo tak patří do stejného portfolia jako například u nás programy CBS Drama, CBS Reality nebo třeba Sport TV. Horror ale není ve Velké Británii čistě jen o tomto žánru. Přináší i některé seriály, jako jsou například Highlander nebo Xena.

O Horroru si uděláte nejlepší představu tak, když navštívíte jeho webové stránky, které můžete najít na adrese: http://www.horrorchannel.co.uk/. Okolo této stanice se vytvořila také poměrně služná komunita na Facebooku čítající přes 10 tisíc členů a program pochopitelně nechybí ani na Twitteru. Vzhledem k tomu, že stanice zaznamenala ve Velké Británii poměrně velký úspěch, Horror se dočkal loni expanze také do Itálie. Ta je prozatím ale jedinou zemí přímo na starém kontinentu, kde tento program funguje. A není to náhoda, tady i na Ostrovech je totiž součástí satelitní televize Sky.

Horror už téměř deset let vysílá ve Velké Británii. Loni expandoval také do Itálie. V obou zemích je součástí placené satelitní televize Sky. V první zemi však jeho vysílání není kódováno.
Autor: repro foto http://www.horrorchannel.co.uk/

Horror už téměř deset let vysílá ve Velké Británii. Loni expandoval také do Itálie. V obou zemích je součástí placené satelitní televize Sky. V první zemi však jeho vysílání není kódováno.

O vysílání hororů už se pokoušel jeden pochybný projekt

Horor Film Leoše Pohla není první televizí, která se pokoušela na českou scénu s takto zaměřeným projektem proniknout. Takové projekty se však nikdy nedočkali realizace, protože ani nepožádaly o licenci Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Šlo většinou o projekty několika nadšenců, případně pouze jednotlivců. Jedním z nich, který si určitě zaslouží medializaci, avšak na DigiZone.cz se o něm nikdy nepsalo, byl Horror HD – internetová televize, která sice vysílat začala, ale její fungování bylo dosti pochybné.

O projektu se naše redakce doslechla poprvé ve druhé polovině loňského roku, kdy jí kontaktoval jakýsi Václav Řezníček, který vystupoval jako její mluvčí. Horror HD měl být šířen prostřednictvím služeb Livestream.com a Veetle. Řezníček tehdy stanici charakterizoval jako projekt, který bude vysílat 16 hodin denně, 7 dní v týdnu a nabídne i žánry, jako jsou například thrillery, scifi nebo fantasy. Údajný mluvčí tehdy tvrdil, že zastupuje společnost, která chce s tímto projektem vstoupit později i na český televizní trh, ovšem ohledně této stanice nedokázal odpovědět redakci na základní otázky. Po Václavu Řezníčkovi se pak brzo slehla zem.

Tímto velice amatérským pokusem jsem nicméně chtěl ukázat na to, že Leoš Pohl není prvním, kdo se snaží podobný projekt přinést na český trh. V jeho případě jde ale samozřejmě o komunikaci na profesionální úrovni a o nějakých službách typu Livestream nebo Veetle, o kterých jsem loni slyšel poprvé, nemůže být vůbec řeč. I kdyby se ale nakonec povedlo tehdejší projekt Horror HD rozjet, je otázkou, jak by se na něho tvářila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Stanice totiž podle Řezníčka hodlala požádat RRTV o řádnou licenci a uvažovalo se i o pozemním vysílání. To je dobrý vtip, nemyslíte?

Horror HD sliboval vysílání i přes videoportál Veetle.
Autor: repro foto Veetle

Horror HD sliboval vysílání i přes videoportál Veetle.

Stručně o Horor Filmu

O programu Horor Film se toho napsalo v poslední době poměrně dost, takže přijít s něčím novým není zrovna nic jednoduchého. Diváci už vědí, že prvním filmem, který odstartuje 14. února o půlnoci jeho vysílání, bude Poslední výkřik, jakási česká variace Vřískotu, v němž se mihne i Iveta Bartošová. Kromě toho, že stanice bude od počátku dostupná v nabídce operátora Skylink, v kabelových rozvodech ji nabídne i operátor UPC Česká republika, a to konkrétně v některém z digitálních balíků.

Program bude primárně určený pro diváky ve věku od 18 do 34 let a filmy bude nabízet buďto dabované, případně v originálním znění s titulky. Jeho teoretický zásah by měl být při startu okolo půl milionu domácností. Dobrou zprávou pro diváky je jistě i fakt, že během filmů nebudou do hororů vkládány reklamy, což bohužel některé filmové kanály, resp. stanice, které se tak minimálně tváří, rády dělají. Československá filmová společnost chce také vědět, jaký má stanice u diváků úspěch, takže se stane součástí peoplemetrového měření. Zastupovat ji bude Atmedia.

BRAND24

Pětka je chápána především jako televize "plná české zábavy".
Autor: TV Pětka

Televize vsadila na jistotu. Vysílání zahájí filmem, v němž se objeví i Iveta Bartošová.

Součástí televize bude i vlastní web

Informace o Horor Filmu budou moci zájemci najít také na jeho webových stránkách. Ty mají adresu: http://hororfilm.tv/. Aktuálně je zde například zveřejněný program vysílání až do 3. března. Z něho mimochodem vyplývá, že Horor Film nabídne například Zmeškaný hovor (oba díly), snímky Zombie, Podivní, Dveře do ticha, Total Detox a řadu dalších. Kromě Posledního výkřiku tu nebude chybět například ale ani Choking Hazard, což je spíše komedie v hlavní roli s hercem Jaroslavem Duškem z roku 2004.

V případě, že se rozšíří Horor Film i k dalším operátorům, měli by zájemci tuto informaci najít v menu pod položkou „Jak nás naladíte“. Menu je prozatím poměrně chudé, ale nechybí tu zmínka i o původní novince Noční zprávy, která divákům slibuje zajímavosti a hrůzné novinky se světa hororů. Dále nebudou chybět ani informace o tom, jaké nové filmy se natáčejí nebo běží v kinech a jaké lahůdky pro své diváky provozovatel Horor Filmu připravil. Součástí webu televize je také RSS kanál na nezávislý hororový časopis Howard Horror.

Vítáte spuštění stanice, jako je Horor Film?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).