Hlavní navigace

HDTV - návyková záležitost, která se za chvíli stává standardem

31. 1. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Poslední týdny se nejen u nás na DigiZone.cz píše o fenoménu 3D televize, v jehož stínu možná tak trochu zůstává stále ještě velmi aktuální televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Pro mě osobně před několika lety něco naprosto mimořádného, z čehož se ovšem postupem doby stal standard, bez kterého si dnes vysílání, především na satelitu, nedokážu představit. Zavzpomínejme na začátky HDTV u nás a projděme se prozatím jeho krátkou historií. Je dnešní nabídka HDTV na českém trhu uspokojivá?
Lukáš Polák

Ilustrace: Nenad Vitas

Osobně jsem toho názoru, že pokud je něco zajímavé, člověk to chce mít, ale také si na to velmi rychle zvykne. Bylo tomu tak u barevné televize, je tomu tak i u HDTV, televize s vysokým rozlišením obrazu. Ze svého pohledu mohu říci, že s HDTV jsem začal experimentovat přibližně před necelými třemi lety. Bylo to tehdy, když televize Nova otevřela svou zpravodajskou budovu News Centre a při této příležitosti začala šířit ve vysokém rozlišení Televizní noviny. Obraz v této kvalitě se objevil na satelitu nejprve jako experiment, který byl zanedlouho ukončen, až v roce 2008 přešel do komerčního a již nepřerušeného provozu. Televize s vysokým rozlišením se do povědomí evropských diváků dostala se spuštěním HDTV kanálu Euro 1080 v roce 2004. Tehdy signál mohlo přijímat jen několik nadšenců a nabídka rostla jen velmi pomalu. Když začala Nova koketovat s HDTV ve vysílání (teď nemluvím o výrobě, už nějakou dobu dělala na Pojišťovně štěstí), přemýšlel jsem o tom, jaký si pořídit přijímač.

Tehdy jsem sáhl po Humaxu HDCI-2000. Set-top-box toho moc neuměl. Pohledem dnešní doby, která žene techniku stále dopředu, kromě zobrazení HDTV neuměl vlastně vůbec nic – přijímač neměl např. ani PVR, tedy možnost připojení interního, popř. externího disku pro nahrávání. Tehdy jsem ale ještě věděl o něčem takovém velmi málo, a tak jsem si ho pořídil. Diváci, kteří tento set-top-box v době experimentálního vysílání Novy vlastnili, a nebylo jich málo, si jistě pamatují na to, že tento přijímač měl se zpracováním videa i audia problém – obraz buď nešel vůbec, nebo byl oproti audiu zpožděn. Pokud jste dali tehdy receiver reklamovat, měli jste smůlu, chyba nebyla na straně výrobce, ale skutečně se potvrdil problém ve streamu Novy HD. Na přesnou příčinu se dnes už nepamatuji. Když pak přišla 1. října před dvěma lety satelitní platforma Skylink s ostrým provozem tohoto programu, začala se v podstatě psát nová kapitola placené televize u nás. Ještě v tom samém týdnu byla nabídka rozšířena o kanály Eurosport HD a Brava HDTV.

Zlomový okamžik ale dle mého názoru zažilo Česko loni v dubnu, kdy tatáž platforma poměrně masivním způsobem rozšířila nabídku placených kanálů v HD na satelitu. Naši čtenáři se tehdy poměrně jasným způsobem vyjádřili, že jde o krok revoluční, srovnatelný s přechodem z černobílé na barevnou televizi. Na vlně popularity tohoto nového hitu se později svezl také konkurenční CS Link, když zařadil programy Nova HD a později ČT 1 HD. První stanici si dokonce musí uplinkovat (posílat na družici) sám, což by se však v budoucnu mohlo změnit. Po přibližně půl roce od pořízení Humaxu jsem zjistil, že tento stroj je pro mě naprosto nevyhovující, takže jsem si pořídil před dvěma lety technickou novinku, kterou používám dodnes. Konkrétní model zmiňovat nebudu, protože tentokrát už by šlo o reklamu a já konkrétní výrobek jmenovat nechci. Pochybuji, že dnes by si pro řadu nedostatků ještě Humax HDCI-2000 někdo pořizoval.

BRAND24

Tehdy se mi otevřely možnosti dosud netušené – nahrávání pořadů ve vysokém rozlišení obrazu, stejně tak jako záznam více kanálů najednou, pěkná organizace nahrávek a řada další vychytávek, které však už dnes považuji za naprostou samozřejmost a nedokážu si bez nich digitální televizi představit. Později přišla další potřeba – pětisetgigový disk se utěšeně zaplňoval a začal jsem přemýšlet nad tím, jak nahrávky zpracovat do PC. Na toto téma vyšly asi dva články také na našem webu, ovšem nakonec jsem zjistil, že naprosto nejjednodušší cestou, je pořízení nejmenovaného softwaru od jedné německé firmy, ve kterém je možné nahrávku sestříhat a pak ji uložit ve vhodném formátu a přehrát ji následně např. v multimediálním centru. I na tuto záležitost jsem si velmi rychle zvykl a využívám ji často. Pokud jste si někdy s nahrávkami v HD v počítači hráli, jistě mi dáte za pravdu, že to není žádné legrace, chcete-li vysoké rozlišení zachovat. Největším problémem může být převod mezi jednotlivými rozlišeními, posun zvuku oproti originálu apod. Všechny tyto začátky mám již naštěstí za sebou.

Na začátku se vám zdá vysoké rozlišení naprostou bombou. Jiné slovo mě nenapadá, protože porovnáte-li si třeba HDTV vs. Digi TV, popř. UPC Direct, je to opravdu obří rozdíl. V tuto chvíli však volají diváci po dvou věcech. Tou první je rozšíření programové nabídky v HD. Vždyť Česká televize i Nova už v HD vysílají, ovšem pro diváka uspokojující počet pořadů ve vysokém rozlišení jistě nenabízejí. Ano, jsem teoretik a nikoliv praktik, takže netuším, jaké jsou požadavky při pořizování nových pořadů, ale jakmile už divák jednou k HD přičichne, tak už ho pak požaduje a nespokojí se s tím málem, co je nabízeno. Tím bych i navázal na druhou záležitost, kterou je stále ještě nedostatek kanálů. Stanice, které se u nás nabízejí, se musí brát bohužel povětšinou v zahraničí a je-li možnost, probíhá jejich lokalizace pomocí české audio stopy. Doufejme, že se letos dočkají diváci také stanic hudebních. Hovoří se o startu francouzského Mezzo HD a nabídku některých operátorů obohatí již minimálně několik měsíců vyhlížené MTVN HD. Mám však pocit, že technologie předběhla dobu, která by pro ni byla optimální – až na výjimky je tuzemského obsahu stále nedostatek a co se počtu stanic týká, zatím to také není dostatek. Nemluvě o tom, že už se začíná pomalu mluvit o dalším fenoménu doby – 3D televizi.

Těšíte se na další rozšiřování programové nabídky v HD?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).