Hlavní navigace

HD kanály můžou vysílat v DVB-T i v Česku. Ale musí to chtít jejich provozovatelé

21. 7. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Následující dny a týdny jasně ukážou, že televize ve vysokém rozlišení nemusí být pouze doménou DVB-T2. Záleží ale na dohodě jejich provozovatelů s operátorem sítě.

Multiplex 3 šíří programy ve vysokém rozlišení

Společnost Czech Digital Group (CDG), která je stoprocentně vlastněna Českými Radiokomunikacemi, rozšířila v úterý několik desítek sekund po půlnoci programovou nabídku multiplexu 3 o kanály ČT HD (aktuálně kanál ČT 1 HD) a ČT 4 HD. Operátor se dohodl na bezplatné distribuci stanic s veřejnoprávním médiem během olympijských her z Londýna. Programy už se ale v nabídce objevily nyní, aby měli diváci dostatek času si je naladit. Kanály ČT HD a ČT 4 HD jsou dostupné i v síti 4. Nečekanou novinkou v tomto multiplexu je ale nová programová pozice, která prozatím není nijak pojmenovaná. Vše ale ukazuje na to, že CDG se podařilo získat nového zákazníka, a to hned celoplošného. Programová pozice je součástí multiplexu 3 ve všech lokalitách, které má server DigiZone.cz v dosahu. Textová informace pak slibuje „novou českou“ zábavu. V současné době je už v síti CDG sedm programových pozic. Poloprázdný multiplex se tak konečně podařilo naplnit.


Autor: repro foto iVysílání

HD vysílání v DVB-T? V těchto týdnech žádný problém ani v České republice.

Lukáš Polák: Multiplex 3 se rozšířil o HD kanály České televize a dočkal se i překvapení

ČTÚ: CS Link a Skylink klamou zákazníky

Klamání zákazníků se podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) dopouští provozovatel satelitních služeb Skylink a CS Link, lucemburská společnost M77 Group, protože i po oznámení o chystaném zavedení servisního poplatku 29 korun měsíčně pro všechny zákazníky nadále inzeruje programovou nabídku Gratis s „bezplatnými programy“. ČTÚ proto s M77 Group zahájil správní řízení ve věci spáchání správního deliktu podle zákona o ochraně spotřebitele. „Jmenovaná společnost se deliktu dopustila tím, že nejméně ode dne 15. 6. 2012 nabízela služby satelitní televize Skylink a CS link, označené jako balíček GRATIS, jako bezplatné, ačkoli k jejich sledování bude od 1. 9. 2012 nutné hradit servisní poplatek. Uvedený skutkový stav odpovídá popisu klamavé obchodní praktiky stanovené v příloze č. 1, písm. s) zákona o ochraně spotřebitele,“ sdělila mimo jiné čtenáři DigiZone.cz Jaroslavu Jirušovi odborná referentka ČTÚ Marie Frajkovská.

Nový majitel Skylinku a CS Linku zbytečně zkazil vynikající pověst obou služeb, kterou u zákazníků měly.

Jan Potůček: Skylink a CS Link klamou zákazníky, tvrdí ČTÚ. Hrozí jim pokuta pět milionů

TV Metropol bude vysílat v multiplexu 3 celoplošně

Provozovatel multiplexu 4, společnost Digital Broadcasting, za kterou stojí moravský podnikatel Radim Pařízek a bývalý šéf Novy Vladimír Železný, přišla o možnost získat dalšího atraktivního zákazníka. Pražská televize Metropol, jíž čekají v následujících měsících významné změny v programovém schématu a přechod na celoplošné vysílání, se rozhodla zůstat u stávajícího provozovatele. Vyplývá to z informací, které má k dispozici server DigiZone.cz. Dnes krátce po půlnoci se objevila v multiplexu 3 po celé republice nová, prozatím nepojmenovaná programová pozice. Právě ta bude patřit TV Metropol. Společnosti Czech Digital Group (CDG), kterou stoprocentně ovládají České Radiokomunikace, se tak úspěšně daří postupně plnit i tento doposud téměř prázdný multiplex. Šířeny jsou v ní stanice Prima love a Óčko, v některých regionech také lokální kanály a za dva měsíce se tu objeví již zmiňovaná Metropol. Od dnešního dne jsou zde dočasně k dispozici také HD programy České televize.


Autor: TV Metropol

Celoplošné vysílání TV Metropol bude šířit multiplex 3.

Lukáš Polák: Digital Broadcasting má smůlu. TV Metropol bude vysílat celoplošně v multiplexu 3

Lukáš Polák: Celoplošná Metropol má být „stanicí s nadhledem“. Stávajícího názvu se asi vzdá

Stručně

Hudební a teleshoppingový kanál Šlágr TV nebude tak úplně novou televizní stanicí, tedy ve smyslu, že by doplnil současnou nabídku českých programů. Tato stanice nahradí od 1. srpna vysílání lifestylového kanálu Stil TV. Server DigiZone.cz o tom informoval Zbyněk Chmelík, obchodní ředitel společnosti TPMC, která je držitelem licence.

Lukáš Polák: Lifestylová televize Stil ukončí 1. srpna své vysílání. Nahradí ji nová stanice

Lukáš Polák: Dechovková a country televize Šlágr získala satelitní licenci na 12 let

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) si prosadil podmínku, aby právě probíhající test DVB-T2, který je možné zachytit v Praze a Plzni, fungoval pouze ve vybranou část dne. Server DigiZone.cz to zjistil dlouhodobým pozorováním zkušebního vysílání, jež probíhá od úterý 17. července.

Lukáš Polák: HD kanály v pražském a plzeňském testu DVB-T2 vysílají pouze v pracovních hodinách

Jan Potůček: Zítra startuje test DVB-T2 v Praze a Plzni. Kde a jak ho naladíte?

Nejhoršího průměrného celodenního podílu na dospělém publiku za svoji existenci dosáhla minulý týden televize Nova. Přesto, že si udržela pozici lídra trhu, oslovila v průměru pouze 21,58 procenta dospělého publika. To je o 1,50 procentního bodu méně než v předminulém týdnu.

Jan Potůček: Nova minulý týden klesla na nejhorší čísla v historii, ČT 24 s letošním rekordem


Autor: TV Nova

Nova je sice stále leaderem trhu, ale ztrácí.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vzala na svém posledním zasedání na vědomí žádost o vrácení licence pro televizi Telka, za níž stál moravský podnikatel Radim Pařízek, který nyní provozuje ve zkušebním módu kanál Pohoda a skrze společnost Digital Broadcasting je také provozovatelem multiplexu 4.

Lukáš Polák: Radim Pařízek pohřbil projekt televize Telka. Dnes by už neměl smysl

Neobvyklý název Dajto! TV by mohla mít chystaná stanice z portfolia kanálů slovenské Markízy. Server Mediálne.sk, který informaci přinesl, se odvolává na důvěryhodný zdroj zevnitř televize. Markíza se k tomuto názvu odmítla oficiálně vyjádřit.

Lukáš Polák: I chystaný kanál Markízy může mít neobvyklý název – Dajto! TV nebo Televízia Dajto!

BRAND24

Podobu svého loga dnes zveřejnila připravovaná východočeská televize V1, která zahájí vysílání letos v září v multiplexu 3 z vysílačů Krásné, Černá hora a Ještěd. Médiím logo poskytla reportérka Eva Myšíková, která do V1 přestoupila z televize Nova.

Jan Potůček: Východočeská televize V1 zveřejnila svoje logo. Je hodně minimalistické

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).