Hlavní navigace

HbbTV nabídne v roce 2011 revoluci v televizní zábavě

21. 10. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Jak to tak vypadá, televizní vysílání čeká v příštím roce opravdová revoluce. Dle informací, které si postupně skládáme do mozaiky, by měly televize v masivnějším měřítku začít využívat takzvané hybridní širokopásmové televize HbbTV. Ta umožní divákům kromě klasického televizního vysílání přistupovat do online archivu stanic, prohlížet si internetové stránky kanálů, využívat grafického elektronického programového průvodce a řadu dalších věcí. Některé subjekty především u našich západních sousedů s tímto standardem vážně koketují, Česká televize se na to chystá příští rok.

Co je hybridní televize HbbTV?

HbbTV označuje zkratku pro Hybrid Broadcast Broadband TV, o které pravděpodobně v následujících měsících, zvláště pak v příštím roce, ještě hodně uslyšíme. Jde o iniciativu několika vysílatelů, která byla představena odborné veřejnosti již v roce 2009. Francouzská veřejnoprávní televize tehdy prezentovala na veletrzích IFA a IBC přenosy z Roland Garros s využitím digitálního terestrického vysílání (DVB-T) a IP technologie. V současné době přináší HbbTV značné rozšíření možností pozemního, kabelového a satelitního šíření. Jde o přístup do online archivu stanic, novou podobu teletextu, podrobné popisky k pořadům a řadu dalšího včetně možnosti zapojení do vysílání. Pro využívání HbbTV je nutné mít televizor s podporou tohoto standardu, popřípadě set-top-box. Jde o takové zařízení, které umožňuje připojení k internetu a oboustrannou komunikaci.

Jak funguje HbbTV

Obrázek, který jednoduše vysvětluje princip fungování HbbTV. (Zdroj: hbbtv.org)

HbbTV se může označením standard chlubit poměrně krátkou dobu, získala ho začátkem druhé poloviny letošního roku (v červenci), a na její podpoře se dohodly subjekty sdružené v Evropské vysílací unii (EBU). V konsorciu HbbTV je možné najít například společnosti Astra, Opera Software nebo Philips. EBU označila hybridní televizi jako jeden z nejzajímavějších technických kroků dnešní doby. Vše funguje na poměrně jednoduché bázi, pro lepší představu přikládáme obrázek, viz výše.

MHP aplikace vs. HbbTV: Proč neměla předchozí technologie šanci

Na odborných diskuzích se HbbTV často srovnává s MHP (Multimedia Home Platform), technologií, která u nás nikdy nebyla nasazena. S úspěchem se však setkala z evropských zemí v Itálii a Polsku nebo Belgii. Využívána byla také ve Finsku, ovšem upustilo se od ní díky malé poptávce a neúspěšnosti celého projektu (viz veřejnoprávní rozhlas YLE). Problémem MHP byl fakt, že tato technologie přišla příliš brzo a nikdy nedošlo k jejímu masivnímu nasazení. Pravděpodobně za to může i skutečnost, že jde podle některých zástupců provozovatelů vysílání o poměrně drahou technologii a služba jako taková získala za svou existenci poměrně negativní pověst. HbbTV, jak již bylo řečeno, je oproti tomu nový standard, který plně podporuje Evropská vysílací unie.

Ukázky z HbbTV některých německých stanic
Das Erste - HbbTV
ZDF HbbTV
RTL HbbTV
Sat1 HbbTV

Zdroj: Prezentace Klause Merkela; Institut für Rundfunktechnik, Mnichov

Kdo už své služby prostřednictvím HbbTV nabízí

Společností, respektive televizních stanic, které HbbTV využívají, zatím příliš není, ale jejich počet se postupně rozšiřuje. V současné době jde například o France Télévisions, soukromou televizi NRJ12, TF1, katalánskou televizi TVC Catalunya, německé veřejnoprávní kanály Das Erste, ZDF nebo RBB a také komerční skupiny ProSiebenSat1 a RTL Group. Právě první ze stanic našich západních sousedů přináší na svých webových stránkách poměrně bohatý servis věnovaný HbbTV, a to na stránkách www.ard-digital.de. V praxi toho ale kanál Das Erste příliš nenabízí. Jde v podstatě zatím pouze o pořady, které jste nestihli na vaší televizní obrazovce. Divák k nim získá přístup jednoduše, stisknutím červeného tlačítka na dálkovém ovladači. Speciální sekci zde má také zpravodajská relace Tagesschau, která je pravidelně několikrát denně aktualizována, aby zájemce získal rychlý přehled o události a mohl zachytit její vývoj. Také elektronický programový průvodce (EPG) prostřednictvím HbbTV posouvá tento významný doplněk digitálního vysílání kupředu. Je možné si ho představit jako prostředí moderního internetového prohlížeče.

iVysílání - widget Samsung

Takhle nějak bude vypadat iVysílání ČT v televizorech Samsung. (Zdroj: Česká televize)

Česká televize plánuje HbbTV na druhou polovinu příštího roku. Nebo to bude dříve?

První plány s hybridní televizí HbbTV nastínila Česká televize na tiskové konferenci k zapnutí posledního digitálního vysílače vysokého výkonu pro multiplex 1. Ředitel techniky Rudolf Pop tehdy uvedl, že v současné době je veřejnoprávní médium zatím v seznamovací fázi, takže žádné konkrétní plány ještě nejsou. Pop jako rozumný termín pro možné nasazení uvedl druhou polovinu příštího roku. Jak to tak ale vypadá, vše by mohlo nabrat poměrně rychlý spád a je možné, že HbbTV od České televize se dočkáme dříve. Generální ředitel Jiří Janeček totiž minulý týden schválil strategickou koncepci nedávno vytvořené sekce Nová média, kterou vede bývalý ředitel zpravodajství Milan Fridrich. Právě pod ni bude hybridní televize spadat. Kromě toho se také zaměří na inovaci webů, multimedializaci zpravodajského pracoviště (newsroomu) a zapojení takzvaných chytrých mobilních telefonů nejen do vysílání.

Milan Fridrich 500

Televize, jak ji teď známe, končí, říká doslova ředitel sekce Nová média Milan Fridrich. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Ředitel Nových médií už ví, co by Česká televize divákům nabídla

Ze strategické koncepce Nových médií pro rok 2011 až 2013 vyplývá, že takzvanou hybridní širokopásmovou televizi HbbTV by Česká televize využila především pro možnost sledování pořadů z online archivu, tedy iVysílání. Interaktivní televize má ale přinést divákům i další služby, například možnost sledovat vystřižené scény, film o filmu, vystřižené pořady a tak dále. K dispozici by měly být rozšířené informace o právě běžícím programu a zapojení diváka do programu. Česká televize počítá také s využitím HD teletextu tak, jako to dělá například už německá veřejnoprávní kolegyně. Divák by měl mít také přístup na domovskou stránku ČT a její portály. Co se týká iVysílání, jeho dostupnost se rozšíří kromě televizorů společnosti Samsung na všechny produkty, které umožní přístup k HbbTV. Internet se spojí s klasickou televizí. Nebudou zde celé internetové stránky, ale člověk zde bude mít šanci pustit aktuální program i věci a pořady z archivu. Bude mít možnost se podívat na doplňkové služby. Hybridní televize je budoucnost. Televize, jak ji teď známe, končí, uvedl v úterním Studiu 6 Fridrich.

BRAND24

Vantage VT-1 přední panel

Jedním z přijímačů, který již brzo nabídne možnost využití HbbTV, je nový Vantage VT-1. (Foto: Vantage)

HbbTV bude revolucí, o tom není pochyb

Ředitel sekce Nová média ČT odmítl, že by však televize upustila od svého klasického schématu a byla by k dispozici pouze její videotéka. Určitě by to tak bylo, kdyby se televize nebály, že jim to bude bořit jejich klasicky postavený program. Celý rozhovor, který bude mít třeba dvacet minut, může redakce umístit do archivu a člověk si ho bude moci kdykoliv pustit. Web, který rozšiřoval nabídku televizí, se do ní teď přesune. Je to revoluce a radikální krok, který nás čeká příští rok, konstatoval v ranním bloku ČT 24 Milan Fridrich.

Těšíte se na komerční nasazení HbbTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).