Hlavní navigace

Handan CV-6000 DVR: sympatický set-top-box s harddiskem

9. 6. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Kabelovým set-top-boxům jsme se v recenzích na serveru DigiZone.cz zatím nevěnovali, Handan CV-6000 DVR je proto premiérou. A hned celkem vydařenou. Přijímač digitální kabelové televize se dvěma tunery a zabudovaným pevným diskem pro nahrávání pořadů, stříhání a archivování, nabízí hned několik sympatických funkcí. Jeho jedinou nevýhodou je fakt, že není HD ready.

Obsah balení a technické parametry

Kabelový set-top-box Handan CV-6000 DVR vám buď pronajme kabelový operátor, nebo si ho můžete koupit na vlastní pěst (jak od operátora, pokud přijímače prodává do osobního vlastnictví, nebo ve specializovaných obchodech). Balení obsahuje samotný přijímač, dálkové ovládání se dvěma mikrotužkovými bateriemi, A/V kabel, SCART kabel, signálovou smyčku, USB kabel, tištěný manuál v češtině, a pokud jde o přijímač dodávaný kabelovým operátorem, měla by v něm být i obálka s dekódovací kartou pro příjem placených programů (v tuzemsku jde obvykle o kartu pro dekódování systému Conax).

Stříbrný přijímač s černým panelem má rozměry 32×22×6 centimetrů a váží přibližně 3,5 kilogramu. Podle manuálu by měl bez problémů pracovat při teplotách od 5 do 45 stupňů Celsia, přičemž v chodu spotřebuje maximálně 30 wattů. Vstupní napětí uvádí 90–240V, 50/60Hz. Set-top-box má nezávislou vnitřní pojistku, uzemnění pláště a vstup pro ochranu proti blesku nebo napěťovému rázu.

Handan CV-6000 DVR
Handan CV-6000 DVR zadek

Konektorová výbava a dálkové ovládání

Zadní panel obsahuje dva konektory SCART, jeden pro připojení televizoru a druhý pro video nebo DVD rekordér. Dále zde naleznete USB port pro napojení na USB počítače a rychlé nahrávání souborů, rozhraní S-VIDEO pro televizor nebo videorekordér, dva porty CABLE IN pro oba tunery set-top-boxu, které je třeba pro nahrávání pořadů na pevný disk zabudovaný v přijímači propojit signálovou smyčkou, konektor S/P-DIF pro připojení audio zařízení na podporu Dolby Digital pomocí optického kabelu S/P-DIF, dále pak sériový port RS-232 C pro propojení se sériovým komunikačním portem počítače, port AUDIO L+R pro připojení ke stereo soupravě a port VIDEO k připojení kompozitního video vstupu televizoru.

Dálkový ovladač na první pohled působí poněkud složitým dojmem, a diváka v tomto pocitu utvrdí i manuál s popisem funkcí jednotlivých tlačítek ve čtyřech různých režimech: televize, digitální videorekordér, fotoalbum a hudební přehrávač. Design dálkového ovládání je pěkný, ovladač je poměrně úzký a tenký, překvapí svou lehkostí. Pro začátek si divák vystačí pouze s jeho horní polovinou, kde přepíná jednotlivé programy, najde zde i odkaz na elektronického programového průvodce (EPG), digitální videorekordér (DVR), funkci TimeShift pro zastavení a opětovné puštění živě vysílaného pořadu (jedna z dalších důležitých výhod tohoto přijímače), ovladač zvuku a v neposlední řadě také Menu.

Ovládání základních tlačítek je jednoduché. U spodní třetiny, která se váže především k režimu digitálního videorekordéru, jsem se i po několikerém použití neobešel bez nahlížení do manuálu.

Úvodní nastavení a vyhledávání programů

Po zapojení set-top-boxu mezi televizor, kabelovou přípojku a elektrickou zástrčku a zapnutí přijímače se nejprve zobrazí menu s nastavením jazyka. Pokud vám přijímač dodal kabelový operátor, setkáte se hned od začátku s češtinou. K dalšími nastavování se dostanete prostřednictvím tlačítka Menu na dálkovém ovladači. Kromě hlavního jazyka je možné nastavit i druhý jazyk s možností titulků (u přijímačů dodávaných tuzemskými kabelovými společnostmi bývá jako druhý jazyk nastavená angličtina s českými titulky). Dále lze nastavit formát obrazu, datum a čas (důležité pro nahrávání!), zvuk v kvalitě Dolby Digital a poté se divák dostane konečně k automatickému vyhledávání programů.

Ještě než začnete ladit programy, musíte do otvoru v levé části předního panelu set-top-boxu vložit dekódovací smart kartu kabelového operátora. To však pouze v případě, že přijímáte placené programy. Bezplatně šířené stanice, jako programy České televize, Novu, Primu a nové české digitální televize Óčko nebo Z 1, kódované nejsou a karta pro jejich příjem není potřeba. Vyhledávání programů je poměrně pomalé, což je způsobené velkou šířkou vysílacího pásma. Během ladění se na obrazovce objevuje údaj, jaké frekvence a vysílací kanály přijímač projíždí a kolik procent vysílacího pásma už prověřil.

Názvy nalezených programů naskakují přímo na obrazovku, přičemž v pravé horním rohu se ukazuje zvlášť souhrnný počet televizních a rozhlasových stanic. Po ukončení vyhledávání se na obrazovce objeví nápis „Vyhledávání skončeno, stiskněte OK“. Tím se nabídka uloží do set-top-boxu v pořadí, v jakém je nastavená na místní kabelové síti. Divák si samozřejmě může programové pozice jednotlivých stanic proházet.

Digitální videorekordér

Hlavní předností Handanu CV-6000 DVR je vestavěný videorekordér a dva kabelové tunery, které umožňují nahrávat až čtyři televizní programy a pátý sledovat živě. V praxi to ale neznamená, že byste mohli nahrávat opravdu libovolné čtyři televizní stanice a za pátou si zvolit jakoukoli další. Podobně jako u pozemního nebo satelitního digitálního vysílání, i u digitálního kabelu jsou televizní programy zařazené do jednotlivých multiplexů a pokud nahráváte z jednoho multiplexu, pak na druhém tuneru můžete současně nahrávat nebo sledovat pořady jenom z dalšího jednoho multiplexu.

U onoho souběžného nahrávání čtyř různých programů to tedy vypadá tak, že tři programy můžete nahrávat z jednoho multiplexu, dva další z druhého a živě můžete sledovat jenom televizní stanici, která vysílá ve druhém multiplexu, z něhož zrovna nahráváte. Set-top-box vás na omezení přístupu k nahrávaným nebo sledovaným programům sám upozorní tím, že v přehledu stanic v EPG barevně odliší ty, které vám zůstanou během nahrávání nepřístupné.

Nahrávání lze také libovolně nastavit na jakýkoli čas. Pokud chcete nahrávat v době, kdy se nedíváte na televizi, nezapomeňte nechat set-top-box v pohotovostním režimu. Počítejte také s tím, že Handan CV-6000 DVR během nahrávání trošku „vrčí“, což není příjemné zvláště v případě, kdy máte televizor umístěný poblíž postele. Na pevný disk o kapacitě 160GB, zabudovaný do set-top-boxu, se vejde zhruba 90 hodin záznamu ve standardním rozlišení obrazu (720×576 bodů, systém PAL). Přijímač bohužel není přizpůsobený příjmu ani nahrávání pořadů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), protože je uzpůsoben výhradně pro příjem vysílání v kompresním standardu MPEG-2. To je také asi jeho největší nevýhoda.

Nahrané pořady lze přímo na set-top-boxu editovat, měnit jejich názvy a vystřihávat z nich například reklamní bloky. Videorekordér ale postrádá funkci „průběžného mazání reklamy“ už během nahrávání. Sympatická je možnost přetáčení nahraného materiálu v několika různých rychlostech.

TimeShift aneb zastavte si vysílání, kdy chcete

Druhou uživatelsky nejzajímavější funkcí Handanu CV-6000 DVR je tlačítko TimeShift, neboli možnost pozastavení živého vysílání konkrétní televize. Jakmile si potřebujete odskočit od televizoru a nemůžete čekat na reklamní blok, použijete tuto funkci a poté tím samým tlačítkem znovu pustíte daný pořad od okamžiku, kdy jste jej zastavili. V reálném čase sice mohl už skončit, vám se ale díky paměti přijímače přehraje od chvíle, kdy jste museli jeho sledování přerušit.

Rozepisovat se o funkci rodičovského zámku nemá u tohoto set-top-boxu smysl, protože jde o standardní vybavení všech klasických, i těch nejlevnějších typů digitálních přijímačů. Režimy fotoalbum a hudební přehrávač jsem, přiznám se, na svém kabelovém set-top-boxu dosud nezkoušel, takže zájemce odkáži na manuál. K oběma je ale zapotřebí propojit přijímač USB kabelem s počítačem a nahrát soubory fotografií nebo zvolenou hudbu. Na pevném disku je pak můžete různě třídit a archivovat, fotografie zobrazovat na televizoru a zvětšovat.

Další funkce set-top-boxu a čeština

Umí dobře česky - pečeť

Handan CV-6000 DVR skvěle zvládá i teletext a nesetkal jsem se s tím, že by si u jakékoli funkce neporadil se správným kódováním češtiny. Pravda, EPG nebylo zdaleka u všech programů mého kabelového operátora kompletní, ale tato chyba nejde na vrub výrobci set-top-boxu, nýbrž operátorovi služby. Rozhodně tedy splňuje přísné podmínky pro získání pečeti „Umí dobře česky“.

Pokud nejste zrovna fandové propojování televizoru s počítačem, přehrávání souborů a jejich úprav přímo na televizní obrazovce, asi úplně všechny funkce tohoto set-top-boxu nedoceníte. Rozhodně to nevadí, digitální videorekordér je asi to hlavní, proč si tento přijímač pořídit. Škoda jen, že ve valné většině se k němu dostanou jen zákazníci placené digitální kabelové televize, u které jsou tyto přijímače většinou spárované s dekódovací kartou a tudíž je operátor zákazníkovi pouze pronajímá. Do osobního vlastnictví si ho koupí opravdu minimum diváků. Přitom cenově je vzhledem ke svému vybavení opravdu zajímavý – různí dodavatelé ho nabízejí za 6800 až 7000 Kč.

Shrnutí

Pokud patříte k divákům digitální kabelové televize a oželíte sledování programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), které tento set-top-box neumí (leda že byste ho střídali s dalším kabelovým set-top-boxem Handan CV-7000 HD, který sice umí sledovat SD i HD programy, ale pro změnu zase nemá pevný disk pro nahrávání pořadů), rozhodně koupí nebo pronájmem Handanu CV-6000 DVR neprohloupíte.

Handan CV-6000 DVR
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: UPC Česká republika

BRAND24

Orientační cena: 6900 Kč

Foto: archiv

Líbí se vám kombinace set-top-boxu a videorekordéru?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).