Hlavní navigace

Golden Media UNI-BOX 9080 CRCI HD PVR COMBO: a to není všechno

1. 9. 2010
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Proč si kupovat satelitní a terestrické, nebo jiné přijímače každý zvlášť, pokud máme možnost mít dva v jednom? A můžeme zvolit několik kombinací tunerů. Varianty přijímačů totiž umožňují přijímat signály v různých konfiguracích: DVB-S/T, DVB-S/C nebo DVB-T/C. Poslední dvě kombinace budou v prodeji pravděpodobně později. Například přijímač modelu 9060 stejného výrobce disponuje pouze jedním tunerem DVB-S/S2. Golden Media UNI-BOX 9080 CRCI HD PVR COMBO je nová variabilní řada tunerů s klasickým černým designem od německého výrobce Golden Interstar.

K našemu testu byla použita standardní konfigurace DVB-S/S2 + DVB-T. Tuner DVB-T je kompatibilní MPEG4 – H.264! Umožňuje nahrávání na externí pevný disk z USB portu. Přijímač má 2× čtečku CONAX a 2× CI slot. Atraktivitu tohoto přijímače z pohledu výkon/cena podtrhuje bezchybný provoz s novým prověřeným software předchozích verzí. Paměť přijímače je na 6000 televizních a rozhlasových kanálů. Velikost přijímače je 300 mm x 64mm x 231mm, hmotnost základní verze je 2kg.

Unibox 9080 přední panel

Přední panel přijímače neobsahuje žádné ovládací prvky, k nim se dostaneme až po otevření sklápěcího víka, které jde přes celou šíři přijímače

Přední panel

Přední panel se liší od svých kamarádů pocházejících z této firmy pouze v detailech a popiscích. Vévodí mu typická výrazná stříbrná ozdobná lišta připomínající nárazník automobilu. Na tomto panelu nikde nenalezneme žádná tlačítka ovládání.

Tlačítka ovládání přijímače jsou skryta pod odklopným víkem. Tam nalezneme odleva tlačítko POWER, dále tlačítko EXIT, kterým vystoupíte z nabídek. Následuje tlačítko MENU a další tlačítko OK, kterým se dostaneme k výběru nastavení přijímače v menu a zobrazuje na obrazovce seznam kanálů. Tlačítka ve tvaru kříže umožňují nastavit hlasitost vlevo/vpravo, nebo posunou kurzor na obrazovce vlevo/vpravo. Svislá tlačítka přepínají kanály nahoru/dolů, nebo posouvají kurzor na obrazovce nahoru/dolů.

Unibox 9080 přední panel otevřený

Pohled na přijímač po otevření sklápěcího předního panelu. Úplně vpravo vidíme šachty pro dvě karty podmíněného přístupu a dvě šachty pro moduly

Dvanáctimístný luxusní světle zelený alfanumerický VFD displej umístěný do středu panelu zobrazuje čas a současně aktuální kanál. Jas zeleného displeje je možno regulovat v pěti krocích. Displej indikuje i další stavy přijímače různými i barevnými symboly. Přední panel má infračervený senzor k dálkovému ovládání. Na panelu ještě najdeme indikátor zapnutí, který svítí, když je přijímač zapnutý, ale v pohotovostním režimu a indikátor signálu, který svítí, když je přijímán silný signál. Displej má ještě mnoho dalších indikátorů, například údaj o celkové kapacitě disku a volné místo na něm, indikuje tuner ze kterého probíhá nahrávání i zda právě probíhá, nebo je zastaveno. Je zde také indikace, pokud je dekódováno Dolby Digital audio. Máte také kontrolu nad momentálně vloženými kartami a CI moduly a je indikováno i mnoho dalších údajů. Úplně vpravo najdeme dva sloty pro CAM moduly a dva sloty rozhraní CA pro čtečky karet CONAX.

Unibox 9080 displej

Detaily předního panelu. Vlevo tlačítka ovládání přijímače, vpravo pohled na vypnutý luxusní displej s mnoha ikonami pro momentální indikaci stavu přijímače. Ty jsou odlišeny různými symboly.

Zadní panel

Unibox 9080 zadní panel

Zadní panel je osazen značným množstvím důležitých portů

Vlevo nahoře je port AREIAL IN pro terrestrický příjem a vedle AREIAL OUT pro připojení dalšího přijímače. Dále F porty pro připojení LNB IN a LOOP pro propojení k dalšímu satelitnímu přijímači. Pod nimi jsou 3× RCA Cinch pro komponentní výstup, 2× RCA Cinch pro audio výstup a 1× RCA Cinch video výstup. Dále následuje jeden USB port pro záznamová média nebo aktualizaci firmware. Pod ním je HDMI verze 1.2 výstup pro TV. Následují dva SCARTy, port LAN Ethernet pro připojení k síti nebo internetu s možností instalace CCCam! a dále koaxiální S/PDIF digitální výstup. Pod ním je optický S/PDIF digitální výstup a vedle port RS-232C s přenosovou rychlostí 115.2kbps. Výčet uzavírají síťový napevno zabudovaný kabel (100~250V AC, 50/60Hz) a síťový vypínač. Spotřeba energie je maximálně 20W, ve standby pod 1Watt.

Unibox 9080 dálkové ovládání

Dálkové ovládání z boku a seshora společně se dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky

Dálkové ovládání

O něco menší dálkové ovládání s víceméně klasickém rozmístěním tlačítek, na spodní straně prohnuté na umístění dvou kusů AAA baterií. Stisk tlačítek je dobrý. Odezva rychlá, cca 1 až 2 vteřiny podle zvolené funkce. Při přepínání kanálů se na moment ztratí obraz. Reaguje dobře do cca 10 metrů od přijímače v úhlu cca. 170°.

Unibox 9080 nastavení zobrazení

Vlevo je hlavní vstupní menu přijímače, vpravo je příklad nastavení obrazu, systému, čísle přenosového analogového kanálu a nastavení audia

Terrestrická instalace

Pokud máme k přijímači připojeny všechny externí periferie a zapnutý přijímač můžeme přikročit k instalaci. Nejprve zmáčkneme na dálkovém ovládání tlačítko MENU. Na obrazovce se objeví nabídky: Kanál, Instalace, Zařízení, Možnosti, Hry a USB. Začneme nabídkou Zařízení, kde nejdříve zvolíme jazyk, dále TV systém, nastavíme čas, OSD atd. Poté již můžeme po kontrole připojení antén v nabídce Instalace zvolit, kterou provedeme jako první. Terrestrická instalace je nejjednodušší, protože má i automatickou instalaci. Nejdříve ale v dalším okně v banneru BandWidth zvolíme místo instalace. Máme zde nabídku pro 17 států. Česko však chybí, a tak musíme zvolit například Německo, nebo Polsko (v nové verzi firmware již je i Česko). Pokud používáme anténní zesilovač můžeme tady také navolit jeho napájení zapnuto/vypnuto. Pak již začneme ladit muxy, buď zmíněnou automatickou volbou, podle kanálů, nebo podle frekvencí. Instalace je velice svižná. Příjemným překvapením je, že terestrický tuner je velice citlivý a naladil ve sledovatelné kvalitě bez výpadků i muxy vzdálenějších vysílačů. Je tedy předurčen i pro DX příjem.

Unibox 9080 výpočet instalace

Nahoře vlevo tabulka k zadání místa instalace paraboly s možností výpočtu elevace a azimutu. Vpravo nahoře je průběh instalace terrestrických kanálů. Dole na screnshots je satelitní instalace a volba režimu prohledávání k uložení kanálů

Satelitní instalace

V satelitní instalaci nejprve navolíme přijímanou družici. Máme volbu z padesáti osmi přednastavených (většina z nich se dá naladit ale až na druhé straně zeměkoule). Dále navolíme typ LNB a další volby podle potřeby zapojení, typu a napájení. Při příjmu z několika satelitních pozic navolíme DiSEqC (možnost až 16 vstupů, nebo vypnuto), můžeme aktivovat zvukový signál při polohování paraboly. Nastavujeme polaritu apod. Ladíme například v režimu blind scan (scan celé družice, krok za krokem), nebo Jednu frekvenci, podle TP (vše, volné), TV-Radio, ruční ladění nebo podle NIT. Můžeme zvolit také plně automatické ladění satelitu, kde si přijímač sám vyhledá, na kterou družici máte nastavenu parabolu a sám ji pak nainstaluje. Po naladění zvolené družice/družic přejdeme do menu Kanál, kde najdeme Správce televizních a radiových kanálů. Ten nám umožní vytvářet z nich skupiny, přeskakovat zvolené kanály, upravovat je, třídit nebo některé seskupovat do favoritních. Máme zde také volbu Najít (tlačítko se symbolem lupy). Ta umožňuje rychle podle prvního písmena, nebo celého názvu názvu stanice a zmáčknutí OK rychle nalézt z instalovaných stanic požadovaný program.

V podmenu Možnosti najdeme mimo jiné informaci o modelu software, verzi, data aktualizace a další údaje. V menu Průvodce družicí nastavujeme zeměpisné údaje i s výpočtem elevace a azimutu k usnadnění nastavení paraboly. V menu Základní hodnota můžeme vymazat všechna nastavení a uvedeme přijímač do základního (továrního) nastavení V menu Vymazat všechny kanály můžeme odstranit pouze všechny předladěné družice. V Základním nastavení lze také zvolit vypnutí VFD při vypnutí přijímače do standby. Při vypnutém režimu není ve standby na displeji nic zobrazeno, při volbě zapnuto je na displeji ve standby ćasový údaj a nápis Pohotovostní režim. V tomto menu ještě najdeme Loop Control. Scart Loop můžeme vypnout, nebo zapnout. Při zapnutí povolíme (ve standby) funkce Scart Loop a Tuner Loop. Při volbě vypnutí nebudou tyto funkce povoleny. V přijímači jsou k ukrácení chvíle i tři jednoduché hry. Tetris, Snake a Othelo. Přijímač má i jednu výbornou pomůcku, která nám může ušetřit čas i peníze pro zvolení správného disku. V menu si najdeme PVR Ready funkce. Po připojení disku, nebo flashe můžeme spustit test funkčnosti disku vzhledem k nahrávání. Přístroj po prověření rychlosti zápisu v grafice oznámí, jakou rychlost zápisu má připojený disk a porovnáním s potřebnou zobrazenou hodnotou zjistíte, zda je tento disk vhodný!

V terrestrickém i satelitním menu můžete zařazovat stanice do různých seznamů. V nabídce jsou tyto možnosti: Oblíbené, Družice, A – Z, Poskytovatel, CAS., HD, a DVB-T.

Unibox 9080 aktuální software

Vlevo je několik možností aktualizace software (lze i přes USB v jiném okně menu) a vpravo je informační okno o všech důležitých verzích hardware a software

Aktualizace software

Další potřebná nabídka v menu je Aktualizace software. Tu můžeme provést přes port RS232 (přenos upgrade systému z přijímače do přijímače), přes družici a pro některé státy je zde volba i přes terrestrický signál. Upgrade software můžeme provést také pomocí USB portu. Na „klíčenku“ do adresáře nazvaného ROOT si nahrajeme požadované soubory pro aktualizaci: v menu zvolíme režim upgradu mezi Program+Code, User Back, Video Back, Radio Back a Default DB a vybereme příslušný soubor v seznamu upgradů. Po vybrání režimu a souboru upgradu zvolíme položku Start a potvrdíme tlačítkem OK. Na „klíčenku“ si také můžeme ukládat zálohu software z přijímače.

Unibox 9080 Network Local Settings

V těchto oknech z menu nastavujeme internetové sdílení

Nastavení místní sítě

V tomto menu můžeme přijímači přiřadit dynamickou IP adresu. Musíme povolit funkci DHCP. Pokud máte statickou IP adresu, zrušte volbu DHCP, tím se povolí IP adresa, Maska podsítě, Brána, Preferované DNS a Alternativní DNS. Všechny údaje nastavíme podle IP adresy.

Unibox 9080 abecední hledání

Obrázek vlevo – možnost rychlého vyhledání programu podle jeho názvu pomocí alfanumerických tlačítek, kde zadáte minimálně jeden znak ze začátku názvu hledané stanice. V levé části v okně se pak objeví všechny stanice, které začínají tímto znakem, nebo znaky. Na obrázku vpravo je Teletext, který je zobrazován ve zmenšeném okně na popředí programu. Obsahuje všechny znaky české diakritiky.

Teletext

Teletext je zobrazován správně česky s bezchybnou diakritikou. Je zobrazován ve zmenšeném okně na popředí právě sledovaného pořadu. Průhlednost teletextu je možné v několika krocích měnit. Po načtení stránek do paměti přijímače je listování v Teletextu okamžité.

Unibox 9080 info o terestrickém signálu

Vlevo je informace z menu o jednom z terrestrických kanálů. Vpravo lupa – zde je zobrazeno největší možné zvětšení 16×. Při tomto extrémním zvětšení obrazu je i kvalitní HD obraz již značně rozostřený (možnosti 2×, 4×, 6×, 8×, 12× a 19×).

EPG – časová tabulka

EPG je zobrazován v několika režimech, které se dají přepínat. Z EPG rovněž můžeme nastavit případný záznam vybraného pořadu.

Unibox 9080 varianty EPG

Zde na prvních třech obrázcích jsou tři různé varianty EPG, které se dají přepínat a na posledním obrázku je průvodce seznamu televizních kanálů s náhledem zvoleného

Závěr

Tento přijímač si jistě najde své obdivovatele. Je v něm totiž integrováno to, co jeho uživatel potřebuje. Můžeme mj. vytvářet seznam kanálů, vytvořit až 32 oblíbených seznamů s možností přesunu kanálů v těchto seznamech a upravovat je podle přání, zobrazovat titulky, použít rodičovský zámek, Multipicture – zobrazovat na obrazovce až 16 programů najednou se při testu nepodařilo iniciovat i když je tato funkce v manuálu popsána. Přijímač má i funkci zvětšení obrazu, TimeShift, záznam obrazu ve formátu MPEG, umožňující přímé prohlížení / nebo v PC, disky jsou formátovány na klasický NTFS nebo FAT, což je možno zvolit, podpora EPG je na 7 dní (v závislosti na vysílateli). LNB ovládání: DISEQ 1.1, 1.2, USALS, audio dekódování MPEG-1 layer I / II , MPEG-2 layer II , Dolby Digital, nastavení audia: levý / pravý / stereo / mono. Digital Audio / Dolby AC-3 Bitstream. Nastavení formátu obrazu 4:3, 16:9 a Letter Box. DDR SDRAM 1024Mbit. Napájení antény max 5V/50mA. Demodulace COFDM 2K/8K. Symbol rate 2 – 45MS/s. Přijímač přehrává mimo záznamy pořízené přijímačem i MP3, JPEG soubory. Při prohlížení obrázků můžete zvolit např. Slide show, nebo seznamem procházet tlačítky nahoru/dolu, čili vpřed/vzad. Obrázky můžeme také otáčet zmáčknutím levé/pravé šipky na dálkovém ovládání a otáčíme vlevo/vpravo. U přehrávání MP3 je zobrazen na obrazovce ekvalizér.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Nové verze firmware

Na závěr bych chtěl uvést, že v přijímači byla z výroby nainstalována starší oficiální verze software 1.0.66. Recenze a screenshots jsou z této verze. Na Internetu jsem poté našel jednu z posledních neoficiálních verzí 1.1.60 s EMU a verzi 1.1.75 oficiální i s EMU. Prověřil a nainstaloval jsem postupně všechny uvedené. Velice mile mne překvapilo množství změn v grafickém zpracování, které vypadají o mnoho lépe než předchozí a samozřejmě, že se také změnily čtečky karet z původního CONAX na univerzální, takže obě bez problémů přečetly karty Skylink a CS Link. V původní originální verzi jsem musel použít na funkčnost karet CA moduly. Ve čtečkách CONAX s původním software samozřejmě nebyly ani identifikovány.

Pro zajímavost zde přidávám ještě navíc pár screenshots z verze software 1.1.60 a 1.1.75. Můžete si tak porovnat grafická prostředí mezi původním recenzovaným prostředím a novým.

Unibox 9080 hlavní menu

Zde je přepracovaná grafika hlavního menu a vpravo jedna z podob EPG

Unibox 9080 další nastavení

Vlevo rozhraní s instalovaným software s EMU, vpravo „nastavení síťového klienta“

Unibox 9080 listování v programech

Nové prostředí TV list a vpravo je informační okno o všech důležitých verzích hardware a software

Unibox 9080 MP3 a JPEG

Vlevo okno přehrávání MP3 s ekvalizérem, vpravo okno s obrazovými soubody MPEG

Unibox 9080 kontrola disku

Na obrázku je kontrola záznamového média (v tomto případě klíčenky). Z grafu je patrné, že bude umožněno nahrávat pouze jeden SD kanál, nebo bude umožněn záznam s použitím TimeShift. Pro záznam v HD, nebo rychlejšího datového toku není toto použité médium vhodné.

Poklepáním na jakýkoliv obrázek levým tlačítkem myši jej zvětšíte v novém okně. Můžete tak sledovat více detailů.

Unibox 9080 krabice

Balení obsahuje

BRAND24

• Přijímač Golden Media UNI-BOX 9080 CRCI HD PVR COMBO
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Několikajazyčný manuál včetně českého

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/gol­den-media-uni-box-9080-crci-hd.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 3 490 Kč včetně DPH
Foto a screenshoty autor + 1× firemní fotografie
Anketa k sat. přijímači

U kterého operátora si k základní nabídce připlácíte za placené programy?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).