Hlavní navigace

Fridrich tvrdí, že jednal s politiky s vědomím Jiřího Janečka

20. 7. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
20. 7. 2009

Ředitel zpravodajství České televize Milan Fridrich v rozhovoru pro deník Lidové noviny tvrdí, že Jiřího Janečka nechtěl nahradit na čele veřejnoprávní instituce. Před volbou generálního ředitele ČT se totiž objevily informace, že Fridrich byl v častém kontaktu s důležitými lidmi z ODS i ČSSD – Ivanem Langrem a Jaroslavem Tvrdíkem.

Fridrich ale tvrdí, že jeho vztah s Janečekem by to nemělo narušit. Věřím, že určitě ne, a to z několika důvodů. Generálního ředitele jsem vždy informoval o jednáních, která vedu. Byla to jednání, kterými mě on pověřil. Komunikoval jsem s desítkami, stovkami lidí. Měl jsem na starosti evropské předsednictví, eurovolby, vysílání kolem nedůvěry vládě a po ní. Byl jsem jen zprostředkovatelem toho, co ČT chce dělat a bude dělat. Generální ředitel ode mě věděl, že proti němu kandidovat nebudu. Někteří politici si pohrávali s mým jménem, že bych to mohl za určitých okolností dělat, ale ode mě věděli, že to dělat nechci. To, že byl Jiří Janeček zvolený znovu, mu přeju a stojím za ním, uvedl Fridrich.

BRAND24

Nicméně on sám už v minulosti připustil, že pokud by generální ředitel ČT nebyl zvolen v prvním konkurzu, a došlo by k vyhlášení nového výběrového řízení, že by se do něj zřejmě přihlásil a konkuroval by Jiřímu Janečkovi. V rozhovoru pro Lidové noviny ale říká, že s politiky o svém případném zvolení nejednal: Nikdy jsem s nikým nejednal o tom, že bych nahradil Jiřího Janečka, kdyby první volba nedopadla. Jestli někdo chtěl vytvořit situaci, do které natlačí některé kandidáty, to jsem nemohl ovlivnit. Aktivně jsem nedělal nic, co by se dalo nazvat porušením loajality vůči nadřízenému.

Zajímavé je, že sám Janeček v roce 2003 nečekaně porazil tehdejšího prozatimního ředitele ČT Petra Klimeše v boji o post generálního ředitele, ačkoliv ho Klimeš předtím jmenoval ředitelem zpravodajství. Fridrich by v případě předpokládaného vítězství byl v podobné roli. To je ale dnes irelevantní protože Rada České televize rovněž nečekaně minulou středu potvrdila v ředitelské funkci Jiřího Janečka. Podle některých ohlasů i proto, aby vyloučila možné politické tlaky na volbu ředitele.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).