Hlavní navigace

Fotbalový přenos na internetu: 30 tisíc diváků

26. 11. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
26. 11. 2007

Český internet zažil v pátek 23. listopadu premiérový přenos utkání 1. fotbalové ligy. Zápas Slavia – Olomouc si prostřednictvím portálu iDnes.cz nenechalo ujít 30 tisíc diváků. Lidé se odpojovali a připojovali, průměrně jich bylo v jeden okamžik připojeno 12 tisíc, řekl k počtu diváků hlavní inženýr firmy zajišťující přenos po technické stránce Jakub Vaněk.

Byl to největší sportovní videopřenos na českém internetu, zápas snímalo sedm kamer, vysílán byl i přestávkový program. Datový tok fotbalového přenosu obsadil pětinu až čtvrtinu českého internetu. Některým uživatelům se obraz v prvním poločase mohl zasekávat, jelikož se připojovali v jeden okamžik a servery měly problémy je najednou uspokojit. Musel se tedy tento nápor ‚přelít‘ na další servery a zátěž rozptýlit. Potom už by to bylo v pořádku, přidal podrobnosti Jakub Vaněk.

Sedm kamer pro přenos fotbalového utkání standardně používá i Česká televize. Pokud ovšem nejde o Ligu mistrů, kde si smluvní podmínky žádají minimálně 12 kamer. K internetovému přenosu se už v pátek 23. listopadu vyjádřil v Dobrém ránu České televize i šéf sportu veřejnoprávní stanice Otakar Černý. Popřál novince světlou budoucnost slovy: Stejně jako na českých silnicích nejezdí jen samé mercedesy, ale i škodovky a trabanty, stejně tak mohou vedle sebe existovat sportovní přenosy v televizi a přes internet.

Tipy C

A jak se zápas na iDnes.cz líbila divákům? Máme více kladných ohlasů než záporných, řekl ředitel iDnes.cz Jaroslav Kábele a dodal: Víme, kde se musíme zlepšit, ale poznali jsme, že jsme vydali správnou cestou. Budeme pracovat na tom, abychom mohli přinášet i další sportovní přenosy.

Už ve čtvrtek 22. listopadu, tedy den před internetovým přenosem českého fotbalu, novinku komentoval majitel projektu Stream.cz Miloš Petana. Na slavnostním předávání cen ankety Křišťálová Lupa 2007, ve které Stream.cz zvítězil v kategorii „Projekt roku“ Miloš Petana řekl: My si počkáme, jaký bude mít iDnes.cz s přenosy fotbalu úspěch, vyhodnotíme si to a pak fotbal začneme případně nabízet také.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).