Hlavní navigace

Filmaři a režiséři kritizovali existenci kanálu ČT 4, olympionici se ho zastali

27. 1. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
27. 1. 2011

Filmový a televizní svaz (FITES) a Asociace režisérů a scénáristů (ARAS) kritizovaly počátkem ledna v dopise adresovaném Radě České televize mimo jiné existenci sportovního kanálu ČT 4. Uvedly, že by se vedení veřejnoprávního média a samotný kontrolní orgán měly zabývat tím, zdali by nebylo lepší, kdyby ČT měla raději dokumentární nebo dětský kanál či program s experimentální tvorbou.

DOKUMENT: Dopis FITESu a ARASu Radě České televize

V dopise Radě ČT, který byl napsán 25. ledna, tedy v úterý, se však existence veřejnoprávní sportovní stanice zastal Český olympijský výbor. Jeho předseda Milan Jirásek uvedl, že tento okruh smysl má, protože poskytuje systematicky prostor sportovnímu dění s důrazem na české sportovce. Dovolujeme si upozornit na to, že v České republice organizovaně sportuje víc jak 2,5 milionu občanů, statisíce dalších se pak sportu věnuje rekreačně a mimo spolkový život, uvádí v dopise Jirásek.

BRAND24

DOKUMENT: Dopis předsedy Českého olympijského výboru Radě ČT

Podle předsedy Českého olympijského výboru je existence takového programu zvláště důležitá proto, že žijeme v době, kdy je vysílání komercionalizováno, a proto je dobře, že se veřejnoprávní televize věnuje i menšinovým sportům a nejen těm, které zaujmou masy. Sport spojuje generace. Věnují se mu všechny zájmové skupiny. Maže sociální rozdíly a je bezesporu nejlepší prevencí negativních vlivů pro naši mládež. Věříme, že postupný přesun sportu z ostatních kanálů na ČT4 dává větší prostor pro pořady jiných typů, jako je dokumentární či experimentální tvorba, vysvětluje Milan Jirásek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).