Hlavní navigace

Fero Fenič: Nova a Prima drží politiky pod krkem

13. 2. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
13. 2. 2007

Čeští politici by měli změnit mediální zákony, aby složité udělování licencí pro digitální vysílání nekončilo u soudů a blokovalo nástup konkurence současných analogových televizních stanic. V komentáři pro dnešní vydání Mladé fronty dnes na to upozorňuje majitel plnoformátové digitální televize Febio Fero Fenič, podle něhož ze současného stavu těží Nova s Primou.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vydal znepokojivou informaci. Ve své pravidelné monitorovací zprávě zdůrazňuje, že v České republice existuje sedm vysílacích frekvencí, na nichž by třeba od zítřka mohlo vysílat sedm nových televizních stanic. Bohužel, nevysílá, konstatuje Fenič. Zároveň totiž platí zákony, které neumožňují vstoupit na neobsazený trh bez licence žádné nové komerční televizi.

Současný systém umožňuje napadnout udělení jakékoli licence žalobou k Městskému soudu v Praze, a jeho rozhodnutí pak kasační stížností. Právní analýzy, které publikovali zástupci Rady pro rozhlasové a televizní vysílání ukazují, že i jakékoli další licenční řízení by se kvůli nedokonalým zákonům dostalo do bláznivého kolotoče neustálého udělování a soudního rušení, píše Fenič. Televizní frekvence jsou přitom přírodním bohatstvím České republiky stejně jako třeba uhlí v severních Čechách nebo ropa na jižní Moravě.

BRAND24

Kdyby však pod mosteckou pánví ležela gigantická naleziště ropy a stát by nebyl schopen dokončit licenční řízení na jeho těžbu, znamenalo by to obrovskou ztrátu. Když stát není schopen totéž udělat v případě frekvencí na televizní vysílání, nic se neděje, stěžuje si majitel Febio TV. Národní bohatství tak můžou těžit pouze vybraní zájmy, v tomto případě Nova a Prima, které prodejem reklamních časů vydělávají okolo osmi miliard korun ročně. A k tomu navíc svým obrovským vlivem buď korumpují politiky, nebo je drží pod krkem, dodává Fenič.

Režisér se pozastavuje nad tím, na co politická reprezentace čeká a čí zájmy zastupuje. Diváci, kteří si nakoupili set-top-boxy, podle něj mají nejmenší programovou nabídku v Evropě. Pokud politici nechtějí zachovat nejomezenější názorovou pluralitu v televizním éteru, měli by současnou situaci řešit. Pokud současné zákony nahrávají jen dvěma soukromým zahraničním majitelům, pak je musíme co nejdříve změnit – než nejen politikům, ale i nám všem, kteří korupci odmítáme, tím krkem zakroutí… varuje Fero Fenič.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).