Hlavní navigace

Fenič hovořil o kompenzační licenci pro Febio TV, na kterou už ale nemá nárok

19. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
19. 1. 2012

V dnešním vydání deníku MF DNES hovoří režisér Fero Fenič mimo jiné i o televizi Febio TV, která měla být určena pro náročného diváka a jíž se mu nikdy nepodařilo rozjet. U jedné z otázek položených moderátorkou a redaktorkou Barborou Tachecí, zda je Fenič stále držitelem licence pro tuto stanici, kterou doposud, nespustil, odpověděl kladně, tedy ano.

K TÉMATU: Febio končí, nemá zakázky od televizí. Fenič se ale nezříká projektu Febio TV

Nerozjel jsem ji kvůli právnímu vakuu, v jakém jsme se tehdy ocitli, kvůli tomu mě opustil investor. A když byla šance se vrátit, přišla ekonomická krize a pro investory byla situace riziková, konstatoval Fenič a dodal: Stále si myslím, že tady chybí jiná televize, protože stávající jsou všechny stejné. Ale ano, může spát až do mé smrti a licenci mohou získat mí dědicové. Problém je však v tom, že Fenič už na takzvanou kompenzační licenci nárok nemá. Ten mu zanikl s koncem analogového televizního vysílání, který byl stanoven na 11. listopadu loňského roku.

ČTĚTE TAKÉ: Fero Fenič zakopal válečnou sekeru s ČT, točit pro ni ale nebude

Pokud by chtěl Fenič svůj projekt skutečně rozjet, musel by Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) požádat o vydání licence řádné, která je sice nároková, ovšem musel by zaplatit správní poplatek 50 tisíc korun. Ze subjektů, které požádaly o vydání kompenzační licence, začaly vysílat pouze nové kanály Novy a Primy, plnoformátová televize Barrandov a zpravodajská Z1, která však začátkem loňského roku skončila kvůli velkým dluhům. Přiznám se však, že televize je jediný podnět, kvůli kterému bych byl ochoten vzdát se dnešního záměru sám si točit. Stačí maličkost: zhruba jedna miliarda, uvedl v rozhovoru s Tachecí Fenič.

BRAND24

ROZHOVOR Z ARCHIVU: Febio končí, nemá zakázky od televizí. Fenič se ale nezříká projektu Febio TV

Fero Fenič také v rozhovoru promluvil o možné spolupráci mezi ním a generálním ředitelem Petrem Dvořákem. Nabídka sice podle jeho slov přišla, ale nebyla taková, aby Feniče oslovila. Radit někomu, aby on s tím nějak naložil nebo nenaložil, nebo točit další dokumenty, kterých už mám za sebou 1 400 – to pro mne není skutečná výzva. Už nemám tolik času, abych ho ztrácel. Láká mě už jen výzva k přímým činům, to byl i motiv, proč jsem kandidoval na ředitele České televize, konstatoval uznávaný filmař s tím, že žádná taková výzva se ani nerýsuje. Po tom oblouku, který jsem profesionálně udělal, se chci vrátit k sobě. Zrealizovat si jako scenárista a režisér své záměry, dodal Fenič.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).