Hlavní navigace

Fanda vstupuje do DVB-T. Ode dneška ho naladíte v multiplexu 4

24. 8. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nova naplánovala vstup Fandy do pozemního vysílání v době, kdy na pátém kanálu vysílá přenosy Velké ceny České republiky v Moto GP

Zatím pro tři čtvrtě obyvatel Česka, pokrytí ale poroste

Nabídka volně šířených, pozemně vysílajících televizních programů se rozšířila o další kanál. Pátý program Novy, na muže zaměřený Fanda, ode dneška vstupuje do celoplošného multiplexu 4. Doposud přitom vysílal pouze přes satelit, v kabelových rozvodech a IPTV. „Z interních dat a výzkumů, které máme k dispozici, vidíme i po tak krátké době od spuštění Fandy jeho velký úspěch a potenciál. Zařazením do pozemního vysílání tak navazujeme na tento úspěch ve stávajících platformách a pokračujeme v rozšiřování jeho dostupnosti,“ vysvětlil rozhodnutí pustit Fandu do pozemního vysílání generální ředitel Novy Jan Andruško.

MAPY POKRYTÍ: Kde všude a z jakých vysílačů naladíte multiplex 4

Fanda bude dostupný ode dnešního odpoledne ze všech zprovozněných vysílačů multiplexu 4, tedy asi pro tři čtvrtiny obyvatel Česka. Operátor sítě, ostravská společnost Digital Broadcasting, hodlá do konce listopadu rozšířit pokrytí o další lokality tak, aby signál multiplexu 4 pokrýval až 85 procent populace. „Jsme rádi, že jsme svou nabídkou služeb a rozsahu pokrytí dokázali oslovit tak významného hráče, jakým CET 21 rozhodně je. Fanda je velmi atraktivní program a věříme, že pro diváky bude silnou motivací pro naladění právě naší sítě,“ uvedl jednatel Digital Broadcasting Radim Pařízek.


Zdroj: Digital Broadcasting

Aktuální pokrytí multiplexech 4

Fanda nabídne v DVB-T přenosy Moto GP

Nova přichází s Fandou do pozemního vysílání v době, kdy na něm nabízí přenosy z Velké ceny České republiky silničních motocyklů – Moto GP z brněnského Masarykova okruhu. „Hned první víkend po zařazení Fandy do pozemního vysílání mohou diváci živě sledovat závod Moto GP Velké ceny ČR z brněnského okruhu (přímý přenos startuje 26.8. v 10:40),“ sdělila Marie Fianová z tiskového oddělení Novy. Během podzimu pak Fanda nabídne dva zápasy nejvyšší domácí hokejové Tipsport extraligy týdně, jeden zápas fotbalové Gambrinus ligy týdně a jeden zápas Evropské ligy UEFA týdně, o níž se Fanda dělí s ČT 4.

TABULKA: Přehled sportovních přenosů na Fandovi do konce roku 2012

Exkluzivně pak Fanda společně se sesterskou stanicí Dajto nabídne 8. září přenos boxerského duelu Kličko – Charr o titul mistra světa, a 6. října boj o stejný titul mezi českým boxerem Konečným a Bajsangurovem. Z nesportovního obsahu pátý kanál Novy slibuje především akční, válečné a dobrodružné filmy. „V září se diváci mohou těšit například na snímky Hartova válka (7.9.), World Trade Center (11.9.) nebo Klub rváčů (29.9.),“ přiblížila Fianová. „V říjnu uvidí thrillery Nejhorší obavy (10.10.), Peacemaker (17.10.) nebo Smrtící epidemie (30.10.).“


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Ředitelem Fandy je šéf Novy Sport Marek Kindernay. Na Fandovi podle něj dostanou prostor především sporty s českou účastí.

Jak naladit Fandu? Přelaďte set-top-box

„Pro naladění Fandy v rámci multiplexu 4 je potřeba nejdříve 24. srpna v odpoledních hodinách spustit na svém set-top-boxu nebo na televizoru s integrovaným digitálním tunerem automatické vyhledávání stanic,“ upozorňuje Nova. Fanda se načte do programové nabídky ale jen v případě, že jste v dosahu signálu multiplexu 4, což řada diváků není nebo má špatně nastavenou a vyladěnou anténu. Vysílače multiplexu 4 totiž většinou nevyužívají stejné lokality jako vysílače multiplexů 1 až 3, které provozují nebi technicky zajišťují České Radiokomunikace. Výjimkou je jihočeská Kleť, kde jsou oba vysílače blízko sebe.

BRAND24

PŮVODNÍ ROZHOVOR DIGIZONE.CZ: Fanda dá české sporty, říká jeho šéf Marek Kindernay. Slibuje spolupráci s Dajto

Pro méně technicky zdatné diváky Nova vydala návod, jak při ladění Fandy postupovat: „Vstupte do ovládacího menu vašeho přijímače a v části NASTAVENÍ (SETTING) zvolte LADIT (TUNE). Zde si můžete zvolit buď MANUÁLNÍ (MANUAL) nebo AUTOMATICKÉ (AUTOMATIC) ladění. Pokud máte programy seřazené podle vašeho gusta, doporučujeme raději manuální ladění. Pokud jste zvolili automatické ladění, za pár chvil si už budete užívat Fandu i u vás doma. V opačném případě je nutné, abyste ještě nastavili číslo kanálu v multiplexu 4 dle regionu, ve kterém se nacházíte. Potvrďte volbu – a hotovo, vítejte mezi fandy!”

Naladíte Fandu v DVB-T?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).