Hlavní navigace

Evropská komise chce set-top-boxy s nižší spotřebou elektrické energie

29. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
29. 9. 2008

Přísnější limity u spotřeby elektrické energie set-top-boxů pro příjem digitální televize chce zavést Evropská komise. Převodníků pro digitální vysílání jako doplňkových přístrojů k analogovým televizorům totiž v Evropě rapidně přibývá, což se odráží ve větší spotřebě elektřiny. Přísnější limity pro tyto spotřebiče by přinesly výrazné úspory elektřiny, cituje dnešní návrh komise agentura ČTK.

BRAND24

Komise si představuje, že po zavedení limitů by spotřeba elektrické energie u set-top-boxů mohla do roku 2014 klesnout ze 14 na pět terawatthodin ročně. Do roku 2020, kdy podle komise set-top boxy zmizí z trhu, by se mohlo ušetřit 47 terawatthodin elektřiny, což přesahuje roční spotřebu Finska či Slovenska, dodává agentura. Po roce 2020 komise předpokládá, že lidé budou využívat pro pozemní příjem televize už pouze televizory s integrovaným digitálním tunerem.

Limity by podle komise mohly přinést nezanedbatelné úspory i samotným domácnostem. Během životního cyklu přístroje, který je obvykle neustále zapnutý nebo v pohotovostním režimu, by mohl být jeho provoz až o 30 procent levnější ve srovnání se současným stavem, upozorňuje ČTK. Loňský text časopisu Extra PC prokázal, že zapnutý set-top-box spotřebuje 11 až 14 wattů za hodinu, vypnutý pak polde typu až devět wattů, ale i méně než jeden watt.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).