Hlavní navigace

Evolveo Alpha HD: levný, ale výborný DVB-T set-top box s nahráváním

19. 2. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Evolveo
AKTUALIZOVÁNO: Elegantní malá krabička nabízí nejen příjem vysílání přes DVB-T, ale také jeho nahrávání a funkci TimeShift. Stačí jen zastrčit vcelku libovolnou flashku.


Aktualizace podle vyjádření výrobce: 

  • „Terabajt už ale nepřipojíte…“ – připojíte, ale disk musí mít napájení a rozhraní USB 2.0.
  • Při nahrávánínaplánovaném přes EPG se set-top box dokáže zapnout.
  • V DVB-T funguje příjem jak v MPEG-2, tak v MPEG-4/H.264? 
  • Za volbou Bezpečné odpojení USB se bohužel skrývá smazání media… – jde o chybu překladu, která bude opravena v nové verzi firmwaru.
  • Proč „kouskuje“ nahrávky – jedná se o vlastnost čipové sady, kterou nelze upravit novou verzí firmwaru.
Za 629 Kč si můžete zakoupit šikovně maličkatý (šířka 135 mm) DVB-T set-top box schopný nejen příjmu HD kanálů (MPEG-2, MPEG-4/H.264), ale také nahrávání, TimeShiftu (přehrávání živého vysílání se zpožděním) a přehrávání multimédií. Box je navíc lokalizovaný do češtiny, a to nejen v menu nastavení, ale i v EPG a zvládá v češtině i zobrazení externích filmových titulků. Výsledkem tedy vlastně je, že za danou cenu dostanete multimediální přehrávač s DVB-T tunerem. I tak by se to totiž dalo říci.

Ještě než se dostaneme k vlastní recenzi, je třeba se zastavit u použitelných USB médií. Tady je drobný zádrhel, ale i tak není – vzhledem k ceně – co kritizovat.

K Evolveo Alpha HD můžete připojit vcelku libovolnou běžnou flash paměť a připojit můžete i USB disk napájený přes toto rozhraní. Já mj. vyzkoušel můj standardní testovací Freecom Mobile Drive Sq TV určený speciálně pro nahrávání z televizoru s kapacitou 1 TB (NTFS, USB 3.0) a také kombinovanou flash paměť (USB 2.0/Micro USB 2.0) Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB (FAT32). V druhém případě jsem nenarazil na problém, v prvním už ano. Podle Abakusu stojícího za značkou Evolveo je vyzkoušeno připojení až 500 GB USB disku. Já navíc zkusil i disk s kapacitou 250 GB (NTFS), který taktéž fungoval. Terabajt už ale nepřipojíte.

Set-top box je opravdu maličký – na šířku má 135 mm. Malý je ale i dálkový ovladač, který je ovšem ještě širší (delší) – má totiž 152 mm…
Autor: Evolveo

Set-top box je opravdu maličký – na šířku má 135 mm. Malý je ale i dálkový ovladač, který je ovšem širší (delší) – má totiž 152 mm.

Instalace sice delší, ale bezproblémová

Instaluje se jednoduše a vysloveně na jedné obrazovce. Vyberete jazyk, zemi, režim zobrazení (rozlišení/snímkovou frekvenci) a poměr stran. Následuje automatické ladění, které probíhá dosti pomalu, a seřazení kanálů, u nichž byla kupodivu na prvním místě stanice ČT:D/ČT Art, následovaná Retro Music. Vlastní setřídění (fyzické, ale můžete jít i přes oblíbené položky) je velice jednoduché a dělá se přesunem kanálu na novou pozici (hromadně to nejde), kde si ale bohužel stanice ponechává své staré číslo, takže můžete mít například na prvním místě kanál označený jako „0045 CT 24“. To má i další nepříjemný důsledek. Pokud zadáte stanici číselně, např. zmáčknete „1“, jste přepnuti na původní první kanál, tedy na ČT:D/ČT Art. Při postupné volbě je už vše v pořádku, a protože tuner nabízí televizní a rozhlasové stanice oddělené, je možné setřídit každou část zvlášť.

Volbu pro třídění kanálů najdete v tradičně uspořádaném menu, které je výborně ovladatelné i díky možnosti v nabídkách kolovat. Jsou tu vlastně dvě – jedna pro televizní a druhá pro rozhlasové kanály.

Dálkový ovladač je opravdu šikovný a v té správné velikosti. Na umístění EPG, resp. jeho malé tlačítko, jsem si zvykl rychle.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač je opravdu šikovný a v té správné velikosti. Na umístění EPG, resp. jeho malé tlačítko, jsem si zvykl rychle.

Slušný dálkový ovladač

K ovládání slouží obvyklý kurzorový kříž s OK uprostřed a případně i tlačítko Exit, které se zapojuje po vstupu do konkrétních nabídek. OK nemá v multimédiích žádnou funkci, resp. zobrazuje pouze název souboru a přehrávací pozici, takže musíte používat speciální tlačítka. V tuneru zobrazuje seznam naladěných stanic, což je samozřejmě chvályhodné.

Dálkový ovladač je kompaktní, ale přehledný a vše důležité je po ruce. Výraznější by mohlo být zejména tlačítko EPG, které je sice poblíž kurzorového kříže, což platí i o ostatních nejčastěji používaných tlačítkách, ale je v běžné velikosti, v jaké jsou například číselná tlačítka či tlačítka teletextová. Nahmátnout ho po paměti mi ale po chvíli používání nedělalo problém.

Ocenit musím, že zcela správně chybí speciální tlačítka pro řízení hlasitosti a přepínání kanálů. Ty nahrazují tlačítka kurzorová, takže ovladač může být menší a hlavně se s ním jednodušeji pracuje, protože logika je jasná: vlevo a vpravo hlasitost, nahoru a dolů přepínání kanálů.

Prostě pohoda.

V EPG je k dispozici jediný, ale za to à la televizní náhled pro pět stanic. Podrobnější popisek vyvoláte „OK“.
Autor: Bohumil Herwig

V EPG je k dispozici jediný náhled pro pět stanic, který se podobá televiznímu. Podrobnější popisek vyvoláte tlačítkem „OK“.

Tradiční nekonečné EPG

Programová nabídka se sice může zdát jednoduchá, nicméně jde vlastně o tradiční EPG, jaké znáte z televizorů. Funguje v ní jak obrazový náhled, tak zvuk a pro pořad vidíte v základu čas začátku a konce. V rozšířeném popisku pak podrobnější informace. Náhled je k dispozici jeden, přepínání na další den se dělá přes softwarová tlačítka na obrazovce.

Po EPG se sice můžete libovolně pohybovat, ale vždy jste automaticky přepnuti na nový kanál. Programová nabídka se stahuje po vstupu na daný multiplex a po vypnutí televizoru se udrží v paměti. Co jsem ale mohl posoudit, vypadalo to, že pouze částečně a některé kanály – i v rámci multiplexu – se vytrácely.

Nastavení přiměřená, nahrávání výtečné

Set-top box rozeznává formát 16:9 (do něj se také instaluje), 4:3 (PS a LB) a má také možnost zapnout automatiku („Auto“), která pak poctivě dodržovala formát pořadu. Podporované videorozlišení jde až do Full HD, přesněji řečeno do 1080p (50 či 60 Hz), i když obal tvrdí, že je možných pouze 1080i. Já set-top box provozoval v 720p/50 Hz, funguje ale prý i s 60 Hz.

Přednastavené obrazové režimy tu žádné nejsou a obraz na výstupu ani nijak neovlivníte. Video výstup lze jen přepnout buď na „SCART (RGB)“ nebo na „SCART+CVBS+HDMI“.

TimeShift se aktivuje prostým Pause, což je vynikající, a začne pracovat bez odkladu. Nejinak je tomu s nahráváním (!), které nevyžaduje ani vyhrazené médium, ani nějak speciálně naformátovaný nosič. Postačí mu vcelku cokoliv (upřesnění viz výše), co nese souborový systém FAT32 nebo NTFS, do nichž také set-top médium případně sám formátuje. 

Evolveo nepatří k nejhloupějším. Při zasunutí flash paměti nebo USB disku si vytvoří potřebnou adresářovou strukturu a zápisem dvou zhruba 6MB souborů si otestuje rychlost pro nahrávání (tedy alespoň u mě to takto dělal). 

Tohle je hodně vychytaný přístup.

Firmware se aktualizuje přes USB, k dispozici jsou i dvě hry – Sudoku a Othello, což jsou zřejmě nějaké piškvorky. Říkám „zřejmě“, protože v mém případě nefungovaly. Mimochodem zajímavou funkcí je možnost nastavit TimeShiftu ukládání nahrávky.

Pokud jde o spotřebu, ta měřená se na ČT 24 pohybovala mezi 2 – 3 W, detailněji to můj měřicí přístroj neumí. Stejně jako nezvládne změřit spotřebu v pohotovostním režimu. V každém případě se výrobce jistí udáním 3,5 wattů.

V souborovém manažeru se pohybujete šipkovými tlačítky, OK spustí přehrávání, Pause ho zastaví. V tomto okamžiku můžete pomocí šipkových tlačítek přeskakovat na libovolnou pozici (jedno zmáčknutí cca minuta).
Autor: Bohumil Herwig

V souborovém manažeru se pohybujete šipkovými tlačítky, OK spustí přehrávání, Pause ho zastaví. V tomto okamžiku můžete pomocí šipkových tlačítek přeskakovat na libovolnou pozici (jedno zmáčknutí cca minuta).

Výborná kompatibilita, titulky v češtině

Souborový manažer je jednoduše ovladatelný, až na přepínání multimédií, které chcete přehrát, což se dělá opakovaným stlačením tlačítka „1“, které pak přepíná mezi nahrávkami, hudbou, fotografiemi a videem, což je poněkud kostrbaté. Nicméně kompatibilita je na úrovni a k dispozici je mj. podpora XviD, X.264 a MKV (L4.0, L4.1) včetně titulků, které sice nejdou, co se velikosti týče, regulovat, ale nabízejí solidní a rozumně viditelný font v plné češtině. Spokojeni budete i s kompatibilitou u HD nahrávek z kamer a fotoaparátů, kde nechybí podpora H.264 a AVCHD a také – mimo jiné – i čistého MPEG-4. Podporován je i kodek Dolby Digital, DTS už nikoli.

U muziky bylo příjemné zjištění, že vedle MP3 a WMA přehrává Evolveo i FLAC, u fotografií zase mohu – vedle oficiálně udávaného JPG – potvrdit i BMP. A také to, že se vše natahuje svižně i u velkých souborů (5 či 6 MB). Snímky ve 3D ve formátu MPO podporovány nejsou, stejně jako například PNG.

Už jsem se radoval, že je v menu konečně i volba pro bezpečné odpojení USB média, ale když jsme na ní najel, ke svému zděšení jsem uviděl nabídku k jeho smazání. Kuriózní je, že se volba v menu opravdu jmenuje „Bezpečné odpojení USB zařízení“, a ještě kurióznější je, že chyba prý vznikla v překladu.

Druhým problém je fakt, že si set-top box nepamatuje pozici, na které skončil, a to ani po prostém zastavení přehrávání tlačítkem Stop.

Zadní se strana se může zdát hodně zaplněná, ale se zasouváním a vytahováním konektorů nejsou problémy.
Autor: Evolveo

Zadní strana se může zdát hodně zaplněná, ale se zasouváním a vytahováním konektorů nejsou problémy.

Podpora HD kanálů, možnost dále pracovat s nahrávkou

Evolveo Alpha HD je za danou cenu výbornou a doporučeníhodnou věcičkou. Ocenit musím snadné ovládání, velice dobrý dálkový ovladač i rozumně nízkou spotřebu. Pohodlně ovladatelný je i TimeShift, tedy přehrávání živého TV vysílání se zpožděním, i když by rozhodně chtělo o tom diváka nějak informovat, protože to, že ho máte spuštěný, nikde nevidíte, a pokud při přehrávání přepnete na jiný kanál, nahrávka se ztratí. Pokud ovšem nemáte pro TimeShift nastaveno ukládání záznamu.

Při nahrávání se vám ale už informace zobrazí blikáním „REC“, a tady by mohla být trochu utlumena a hlavně posunuta někam do rohu. V každém případě tohle jsou maličkosti. Důležitá je funkčnost, subjektivně rozumná citlivost přijímacího DVB-T tuneru, možnost s nahrávkou dále pracovat (soubor s koncovkou „.TS“) nebo ji přehrát v počítači či na jiném zařízení a hlavně vynikající kombinace cena/výkon. Líbila se mi i solidní informovanost při přepnutí kanálu a EPG, které bylo lepší, než bych v této kategorii čekal.

Teď ještě udělat verzi s připojením k internetu, aby byla možnost přijímat HbbTV. Tohle by určitě ocenili mnozí, včetně majitelů starších plochých televizorů, které připojení nemají.

Hodnocení

pro: výborné ovládání včetně přepínání kanálů a řízení hlasitosti kurzorovými tlačítky, nízká spotřeba, možnost dále pracovat s nahrávkou (!), digitální audio výstup

BRAND24

proti: kanály si po setřídění zachovávají původní označení, nepamatuje si pozici, na které skončil

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • natáčecí podstavec
  • napájecí kabel (pevně přidělaný, dvoužílový)
  • papírová uživatelská příručka 
  • záruka: 24 měsíců

Pro příjem televizního vysílání v DVB-T používáte tuner v TV nebo nějakou formu set-top boxu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).