Hlavní navigace

Eurovolby ode dneška do pondělí na České televizi i zpravodajské Z1

5. 6. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
5. 6. 2009

Dnes pokračují volby poslanců do Evropského parlamentuČeské republice, kdy budou Češi vybírat 22 z celkového počtu 736 poslanců. Tuto událost bude pochopitelně sledovat jak veřejnoprávní Česká televize, tak i komerční zpravodajský kanál Z1. Ač ČT považuje za svůj hlavní formát k této události tzv. Volební noc na stanici ČT 24, kterou odvysílá v neděli, události se bude věnovat už od pátku.

Podíváme-li se konkrétně do programu zpravodajské veřejnoprávní stanice, první zmínku o eurovolbách zde najdeme v pořadu Před polednem v 11:10, dále pak ve 13:15 a 15:15, kdy se jim bude věnovat Studio ČT24. Tuto událost určitě neopomenou ani publicistické relace jako jsou Události a Události, komentáře. V sobotu se čtyřiadvacítka bude věnovat eurovolbám poprvé již v 7:30, a to v diskusi Politické spektrum. Na 14. hodinu je pak připraven formát Eurovolby 2009.

Volební speciál odstartuje v neděli zvláštním vydáním pořadu Vedlejší efekty od 20 hodin, kam si Barbora Kroužková pozve bývalého eurokomisaře Pavla Teličku a Daniela Kaisera z Lidových novin. Od 21 hodin ji pak vystřídá Václav Moravec, který na moderátorské židli vydrží až do 2. hodiny ranní následujícího dne. Ve virtuálním studiu pak bude jako obvykle Marcela Augustová. Očekáván je také živý přenos projevu předsedy EP Hanse-Gerta Pötteringa a mozaiku též doplní zpravodajky Eva Hrnčířová a Barbora Šámalová.

Tipy C

Svoje chce ale k volbám do Evropského parlamentu říci také komerční zpravodajská stanice Z1. Ty se budou prolínat vysíláním stanice ode dneška až do pondělí 8. června. Máme připravené nonstop volební vysílání, které bude obsahovat především průběžné a poté samozřejmě i konečné výsledky voleb v České republice. Postupně budeme do vysílání zapojovat i podrobné výsledky ze zemí EU. Data získáme od Českého statistického úřadu a v případě ostatních zemí od evropských institucí, uvedl šéfredaktor zpravodajství Hanuš Hanslík.

Speciální vysílání si vyžádá také vytvoření dvojic,kterými budou Jan Martinek a Jana Lejpová, Jan Němec a Aneta Snopová. Od nedělního večera budou dění analyzovat Karel Hvížďala a zpravodajka Z1 v Bruselu Johana Grohová. V pondělí 8. června pak k této události promluví politolog Tomáš Lebeda, komentátor Z1 Jefim Fištejn a politolog FSV UK Josef Mlejnek. Stejně jako na zpravodajskou ČT 24 přijde i sem bývalý eurokomisař Pavel Telička. V pondělí 10 do 11 hodin se v první velké povolební diskusi potkají lídři eurokandidátek parlamentních stran, které v 17:30 vystřídají předsedové parlamentních stran ve speciálním hodinovém vydání pořadu To říkáte Vy!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).