Hlavní navigace

Euronews by se vysílání v češtině nebránil, nemá pro něj ale partnera

3. 10. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„V letech 2011 a 2012 jsme začali na tomto projektu pracovat, ale naneštěstí se nám ho nepovedlo dovést do úspěšného konce,“ řekla naší redakci mluvčí Euronewsu Lydie Bonvallet.

Zástupci panevropského zpravodajského kanálu Euronews se serveru DigiZone.cz vůbec poprvé vyjádřili, proč ještě tato stanice není dostupná v České republice v rámci pozemního digitálního vysílání (DVB-T). Podle Lydie Bonvallet, mluvčí tematické stanice, je to proto, že se nepodařilo v našem regionu najít pro toto vysílání vhodného partnera. Stanice dlouhodobě zkoumá možnosti přidání nových jazykových mutací a Euronews by byl rád, pokud se čeština jednoho dne ozve ze zpravodajského newsroomu. Než se tak ale stane, je třeba najít k tomuto kroku vhodného partnera, konstatovala Bonvalett.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Zpravodajský kanál Euronews chystá přechod na výrobu v HD rozlišení

Vedení zpravodajského kanálu se podle ní nicméně diskusi s partnery nebrání a o takovýto projekt by se rozhodně zajímala. O Euronewsu se v minulosti hovořilo v souvislosti s distribucí v experimentálním DVB-T2 multiplexu Českých Radiokomunikací, kde se měl objevit vedle stanice Óčko. Ani jedna ze stanic však nakonec do této sítě nevstoupila. Euronews se velmi zajímá o pozemní vysílání v České republice. V letech 2011 a 2012 jsme začali na tomto projektu pracovat, ale naneštěstí se nám ho nepovedlo dovést do úspěšného konce, sdělila mluvčí televize. Co bylo příčinou neúspěšných jednání, však neuvedla.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Nejsledovanějším zpravodajským kanálem v Evropě je Euronews

Euronews je v tuto chvíli dostupný v rámci pozemního vysílání v řadě evropských zemí, ale také mimo starý kontinent. V současné době vysílá mimo jiné v angličtině, němčině, ruštině, ukrajinštině, maďarštině, polštině a dalších jazycích. V Maďarsku je Euronews taktéž součástí DVB-T. Podle Lydie Bonvallet však jde o dlouhodobý test. O možnosti šířit svůj signál prostřednictvím pozemní digitální televize v České republice promluvil Euronews poprvé již v roce 2007. Jak se ale s odstupem času ukázalo, už tehdejší jednání nevedla k uspokojivé dohodě. V minulosti stanice vysílala jako programové okno na kanálu ČT 2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).