Hlavní navigace

Epson představil nové domácí projektory 3LCD, kvalitní alternativu k televizorům

10. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Společnost Epson včera seznámila novináře s některými novými domácími projektory s podporou 3D, které má v nabídce a které byly právě prezentovány na skončeném veletrhu IFA v Berlíně.

Současně byl zveřejněn průzkum agentury Datank ze srpna tohoto roku, uskutečněný na vzorku 1000 respondentů, z nichž polovina byly ženy.

Jak je to s využíváním projektorů v domácnostech?

  • Již 15 % domácností vlastní projektor
  • Čtvrtina populace by ve stejné cenové relaci upřednostnila projektor před televizorem
  • Projektory se nejvíce používají ke sledování filmů a prezentaci fotografií
  • Oblíbenost projektorů spočívá v jejich kvalitě, velikosti obrazu, přemístitelnosti i k úspoře místa
  • O nákupu projektoru by 26,3 % dotázaných přemýšlelo už od uhlopříčky 42 palců
  • Cena projektoru by neměla ideálně překročit 15 tisíc korun 
  • Při rozhodování o koupi projektoru hraje pro kupujícího největší roli, zda využívá technologii DLP, nebo LCD. LCD technologie je upřednostňována 58 % respondentů z důvodu kvalitnější projekce a delšímu životu lampy

Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Nejkvalitnějším ze tří předváděných modelů na prezentaci byl projektor Epson EH-TW5350. Obraz lze zvětšit až do velikosti uhlopříčky 332 palců (cca 8,5 metru). Má vysoký bílý a barevný světelný a dynamický výstup 2200 lumenů a kontrastní poměr 35 000 : 1 bez duhového efektu. Tento projektor umožňuje převod standardního 2D videa na 3D (bez 3D brýlí). Full HD rozlišení 1080p. Projektor má také korekci lichoběžníkového zkreslení pro přesný poměr stran a Frame Interpolation pro vylepšení obrazu technologií pro plynulý pohyb.

Na co Češi využívají projektory:

  1. Sledování filmů: 73,6 %
  2. Prezentace fotografií: 68,2 %
  3. Sledování významných sportovních událostí: 32,4 %
  4. Hraní her: 31,1 %
  5. Sledování televize: 30,4 %

Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Porty projektoru Epson EH-TW5350. Pro nastavení má projektor i integrovaný 5wattový reproduktor.

Žebříček kritérií při výběru projektoru:

1. Cena: 57,7 %
2. Životnost lampy: 47,7 %
3. Projekční vzdálenost: 42,3 %
4. Barevný světelný výstup: 39,2 %
5. Možnost bezdrátového připojení: 36,9 %
6. Bílý světelný výstup: 26,9 %


Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Dálkové ovládání projektoru Epson EH-TW5350. Mimoto je podporováno také ovládání pomocí chytrých zařízení. Uživatel s telefonem nebo tabletem s Androidem mohou streamovat videa i další obsah do projektoru pomocí funkce Miracast.

Předvedený projektor, kterého jsem pořídil fotografie, měl velice ostrý a plynulý obraz se svěžími barvami. Doba, kdy projektory měly neostré obrysy, malý jas a zamlžené barvy, je již minulostí.

Při rozhodování o koupi projektoru je třeba se hlavně zaměřit na barevný světelný výstup CLO (Color Light Output). Někteří výrobci uvádí pouze hodnotu bílého výstupu a neposkytují tak kompletní informace. Projektor by měl mít stejně vysoký bílý i barevný jas. Podle průzkumu trhu ve Velké Británii, který uskutečnila tamější RS Consulting, potvrdilo 98 % respondentů nejjasnější barvy u výrobků Epson ve srovnání s předními jednočipovými projektory DLP.

Projektory jsou velice oblíbené u diváků, kteří mají rádi bezprostřední požitek ze sledování filmů, sportu nebo při hraní her. Mohou si totiž obraz zvětšit i na celou plochu stěny místnosti, čímž mají zážitek mnohem bezprostřednější.

BRAND24

Do dvou let má Evropská unie v plánu zakázat z ekologických důvodů používání projekčních lamp a budou se muset nahradit laserem. Ten má oproti nynějším lampám téměř neomezenou životnost, ale příkon energie bude bohužel daleko větší. (Klasická lampa za cenu cca 2200 Kč vydrží nejméně 7000 hodin provozu v úsporném režimu a má příkon cca 200 wattů.)

U nás ještě ceny tří prezentovaných modelů řady 5000 nebyly stanoveny, uvádím tedy přibližné ceny v zahraničí (kurz je cca 27 korun za euro):

  • EH-TW5350 – 799,00 eur
  • EH-TW5300 – 699,00 eur
  • EH-TW5210 – 649,00 eur

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).