Hlavní navigace

El Clásico v Ultra HD. S kamerami Panasonic, ale nikoli pro Česko

22. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: LaLiga
UVNITŘ GALERIE – Pro přenos utkání El Clásico, jinak zápasu mezi FC Barcelona a Real Madrid, byly vybrány 4K kamery AK-UC3000. Zkoušela se i virtuální realita.

Poté, co španělská La Liga oznámila svůj závazek přinášet na televizní obrazovky špičkový fotbal v té nejvyšší možné kvalitě, se společnost Mediapro zajišťující přenosy rozhodla v listopadu 2015 otestovat deset studiových kamer Panasonic AK UC3000. S výsledkem byla spokojena a rozhodla se tedy stejné kamery použít i pro nedávný přímý přenos utkání Barcelony proti Realu Madrid.

El Clásico je jedním z největších klubových zápasů na světě a vysílá se ve 170 zemích s odhadovaným počtem 600 miliónů diváků. Podle tiskové zprávy Panasonicu společnost Mediapro zajišťovala přenos více než 300 lidmi a sedmi přenosovými vozy, přičemž jeden z nich byl kvůli zmíněnému živému 4K vysílání vyčleněn pro osm kamer s rozlišením Ultra HD (4K) plus jednu tzv. Ultra Slow (zpomalené záběry).

La Liga a Mediapro nabídly 4K stream do 90 zemí a poprvé se také zkoušela i virtuální realita (Virtual Reality – VR). Diváci si ji mohli otestovat prostřednictvím brýlí Samsung Gear VR ve vlajkových obchodech společnosti Movistar+ v Barceloně a v Madridu.

K TÉMATU: Zápas FC Barcelona s Realem Madrid budou moci sledovat všichni diváci Digi TV

Digi CZ a ČT Sport budou spolupracovat při vysílání fotbalového El Clásico

A TROCHU HISTORIE… El Clásico: Real Madrid vs. FC Barcelona v sobotu živě na Sportu 1

Nově pak Mediapro k natáčení utkání použila nejen kameru AK-UC3000, ale také spolu s Panasonicem nově vyvinutý řídicí panel (ROP) nabízející nové funkce a pohodlnější práci. A co na Ultra HD (4K) přenos říkají zasvěcení?

Dani Lozano ze společnosti Mediapro, producent zápasů El Clásico, říká: 4K není věc budoucnosti, je to věc, kterou je potřeba si užít tady a teď. Mám pocit, že ve společnostech, jako je ta naše, se produkce ve 4K stává postupně standardem.

BRAND24

Toni Feliú, vedoucí řídicí pracovník divize ProAV ve společnosti Panasonic Spain, dodává: Vzhledem k poměrně nízkým nákladům, jednoduché instalaci a pohodlné integraci do produktů třetích stran doufáme, že zápasy mezi Barcelonou a Realem Madrid ve Španělsku odstartují špičkové 4K přenosy.

Exkluzivní práva na vysílání nejvyšší španělské fotbalové soutěže La Liga zakoupila pro ČR satelitní platforma Digi CZ (Nová Digi TV), a to včetně největšího taháku sezóny, jímž je právě zmiňovaný zápas mezi týmy FC Barcelona a Real Madrid. Ten nakonec běžel – ze záznamu – i na stanici ČT Sport.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).