Hlavní navigace

Ekonom: Nejpozději do podzimu by mělo vysílat všech šest nových stanic

3. 1. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
3. 1. 2008

Celá šestka televizních programů sdružených v Asociaci digitálních televizí (ADT) by měla vysílat nejpozději letos na podzim. Diváci by si tak mohli vybírat nejen z nabídky hudební televize Óčko, zpravodajské televize Z 1 a plnoformátové TV Barrandov, které odstartují zřejmě v první polovině roku 2008, ale i z vysílání dětské TV Pohoda, regionální RTA a široce zaměřené Febio TV. Na svém webu to uvádí týdeník Ekonom.

Ekonom také dodává, že nejen Óčko, ale také Z 1 a TV Barrandov si o kompenzační licenci požádaly zřejmě v první možný termín, tedy včera. Udělení licencí Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) by měla být přitom pouhá formalita. Leda bychom například nedodali potvrzení o bezdlužnosti nebo trestní bezúhonnosti, vysvětlil týdeníků šéf stanice Z 1 Martin Mrnka. Rada má na udělení licence 60 dní od podání žádosti a stanicím poté běží 360denní lhůta pro zahájení vysílání. Dá se předpokládat, že digitální televize, které o licenci požádají, ji skutečně získají do poloviny února, píše Ekonom.

BRAND24

Všechny digitální televize by podle listu chtěly do konce letošního roku pokrýt svým zemským digitálním signálem zhruba polovinu obyvatel Česka. Na konci příštího roku by chtěly mít pak pokrytí už 70procentní, tedy splňující zákonnou podmínku celoplošnosti pro komerční stanice. Přednost budou mít zejména velké aglomerace, lidé na venkově se kvalitního digitálního pokrytí nemusejí dočkat ještě dlouhá léta, uvádí Ekonom, ale jedním dechem dodává: Všichni by ovšem měli chytat digitální signál nejpozději do roku 2012, kdy se vypne poslední analogový vysílač.

Rozšiřování signálu stanic sdružených v ADT bude záviset na tom, jak se televizím podaří dohodnout s operátorem té které digitální sítě. Přihlížet budou muset také k Technickému plánu přechodu zemského analogového na zemské digitální vysílání (TPP). Ten sice definuje pouze nejzazší termíny pro zahájení vysílání čtyř sítí v jednotlivých oblastech České republiky, ale u multiplexů 2 a 3 zároveň počítá s uvolňováním kmitočtů analogově vysílajících televizí Nova a Prima. Ty se jich ale pravděpodobně i při souhlasu s TPP nebudou chtít vzdát dříve, než kdy jim to TPP nařídí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).