Hlavní navigace

Evropská komise chce novou regulaci telekomunikací

6. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
6. 11. 2007

Zajistit větší konkurenci na telekomunikačním trhu, zvýšit dostupnost internetu či navrhnout způsob, jakým se budou využívat kmitočty, které se uvolní v éteru po přechodu od zemského analogového televizního vysílání k digitálnímu. To je jen část hlavních bodů nových pravidel pro regulaci telekomunikačního trhu, která se chystá příští týden zveřejnit Evropská komise.

Nová pravidla musí schválit i europoslanci a členské země Evropské unie. Podle dostupných informací to přitom nebude nic jednoduchého – části návrhů vyvolávají negativní postoj některých členských zemí či národních regulátorů a operátorů. Díky kontroverznosti některých statí bude možné, že se z nových pravidel stane jedno z hlavních témat českého předsednictví v první polovině roku 2009.

Ještě donedávna měla (EK) hlavní prioritu v diskuzích, a to možnost využití pro služby spojené s vysíláním, uvedl na svém blogu národní koordinátor pro přechod k digitálnímu vysílání Zdeněk Duspiva. Je to v souvislosti s plány na budování sítí pro televizi v mobilech (označovanou jako DVB-H) či televize s vysokým rozlišením (High Definition TV, HDTV) a dalšími.

BRAND24

K více konkurenčnímu trhu by mělo podle komise přispět i vytvoření nového regulačního celounijního úřadu s většími pravomocemi, který by nahradil dosavadní sdružení národních regulátorů s poradním hlasem. Proti tomu jsou ale někteří národní operátoři včetně Českého telekomunikačního úřadu a také české ministerstvo průmyslu a obchodu. To bude podle dostupných informací jeden z nejobtížnějších úkolů k dosažení shody mezi členskými zeměmi.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).