Hlavní navigace

Dvě nové DAB+ stanice zahájily vysílání v Británii

1. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Multiplex vysílající digitální rozhlas v britském Portsmouthu představil podle serveru Media.info dvě nové stanice Awaaz GM a Indulgence ve formátu DAB+. Ne všechny DAB přístroje jsou ale schopny ho přijímat.

DAB+ jako vylepšená verze formátu DAB využívá při vysílání v Evropě a v Austrálii nižšího bitrate při dosažení stejné zvukové kvality. To se jí daří díky využívání AAC kódování namísto původního MP2. DAB+ tak vysílatelům umožní odbavit podstatně více stanic bez ztráty kvality.

Dvojici nových DAB+ stanic klasické DAB přijímače buď vůbec neuvidí, nebo svému majiteli nabídnou upgrade, který umožní kompatibilitu s formátem DAB+. Ta vyžaduje licenční poplatek za využití kodeku AAC, který vybírá jeho vývojář, německá firma Frauhofer. Poplatek se vztahuje i na operátora multiplexu.

BRAND24

Programy ve formátu DAB+ budou moci naladit DAB rádia s on-line přístupem, jako je v Británii distribuovaný model Pure Evoke Flow, což byl asi první DAB+ přijímač dostupný v Británii. Pokud váš přijímač disponuje samolepkou Digital Radio, měl by být schopný DAB+ vysílání zpracovat. Stejně tak by s ním neměly mít problém DAB rádia instalovaná ve vozidlech, což je kolem osmdesáti procent dnes prodávaných aut. I tak je ale v britské distribuční síti hodně digitálních přijímačů, které formát DAB+ nepodporují.

Podle serveru Media.info by se v uvedeném multiplexu měly během několika týdnů objevit další DAB+ stanice. Zmíněná Indulgence je vůbec první britskou stanicí vysílanou pouze prostřednictvím DAB+. Britský trh zatím na formát DAB+ moc nespoléhá, evidentně se mu nechce veřejnosti vysvětlovat, že si bude muset nahradit stávající DAB přístroje pokročilejšími přístroji.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).