Hlavní navigace

DVB-T2: zatím se zdá, že vítězí myšlenka „času dost“

25. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká televize nechce vypínat DVB-T dříve než za deset let, zároveň ale říká, že náklady na souběžné vysílání v DVB-T a DVB-T2 budou „ztracené peníze“

„O DVB-T2 se tu mluví od doby, co jsem se před rokem a půl vrátil do České republiky. A dodnes se jen mluví, nic se pro to neudělalo,“ postěžoval si tento čtvrtek na konferenci Digimedia 2014 generální ředitel Českých Radiokomunikací Michal Čupa. Krásně tak shrnul situaci, která by se dala charakterizovat i větou „Příliš mnoho slov, ale skutek utek´.“ DVB-T2 je v Česku asi opravdu prokleté, kromě dlouhodobých testů nevíme, kdy se tu začne s řádným vysíláním – alespoň v pilotní verzi, byť tento pojem zákon nezná. Televize i operátoři sítí se shodují, že DVB-T2 vyřeší problémy s nedostatkem kmitočtů i zájem o HDTV. A že by se s ním mělo začít brzy.

Času totiž není nazbyt. Za tři roky končí platnost kmitočtových přídělů po regionální sítě DVB-T, což kromě jiného znamená, že v mnoha lokalitách zmizí dětský kanál Déčko a kulturní ČT art (vysílají totiž v Regionální síti 7 Radima Pařízka). Už příští rok mezinárodní radiokomunikační konference WRC 2015 rozhodne o závazné druhé digitální dividendě, tedy vyčlenění kmitočtového pásma 700 MHz mobilním operátorům. V praxi by to znamenalo, že terestrická televizní platforma přijde o vysílací kanály 49 až 60. Pokud by se tak stalo ještě před startem DVB-T2, znamenalo by to faktickou likvidaci pozemního digitálního televizního vysílání u nás.

Na toto riziko mimochodem upozornila Česká televize ve veřejné konzultaci návrhu Strategie správy spektra od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), jež s druhou digitální dividendou počítá jako s hotovou věcí. Generální ředitel ČT Petr Dvořák si na čtvrteční Digimedii posteskl, že připomínky ČT nebere nikdo vážně. Předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák mu oponoval, že úřad už vypracoval novou verzi Strategie správy spektra, kterou nyní čeká připomínkové meziresortní řízení, po kterém bude dokument putovat na vládu. Tam by se měl objevit ve třetím čtvrtletí letošního roku. Jak se ale nová verze dokumentu staví k druhé digitální dividendě, zatím není jasné.

BRAND24

Čím dál jasnější naopak je, že bez jasného postoj státu, který by měl říci, zda přechod na DVB-T2 chce, kdy by měl začít a skončit, to nepůjde. Je tu příliš mnoho neznámých, včetně financování celého procesu. První digitalizace finančně táhla ČT, která dobrovolně a předčasně vypínala analogové vysílání programu ČT 2 a stát jí skokově zvýšil koncesionářský poplatek a zároveň ponechal reklamu, dokud se nevypnul poslední analogový vysílač. Tento postup ale při zavádění DVB-T2 nebude možný. Televize napříč trhem se shodují, že v DVB-T2 zatím nespatřují životaschopný obchodní model. Zároveň je ale jasné, že pokud DVB-T2 nespustíme, můžeme časem přijít o podstatnou část kmitočtového spektra po pozemní televizní vysílání.

Možná je tedy čas přestat mluvit a začít něco dělat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).