Hlavní navigace

DVB-T2 má zachránit trh se set-top-boxy, v roce 2015 by jich mělo být 18 milionů

26. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po přechodu z analogového na digitální televizní vysílání dávají diváci přednost integrovaným digitálním televizorům. DVB-T2 oživí trh s externími set-top-boxy, věří průzkum.

Oživení a rozvoj trhu s externími set-top-boxy pro příjem zemské digitální televize očekává výzkumná agentura ABI Research v souvislosti se zaváděním vysílacího standardu DVB-T2. Podle její prognózy by v roce 2015 mělo být na světových trzích až 18 milionů set-top-boxů s tunerem DVB-T2. Největší rozvoj druhé generace pozemního digitálního televizního vysílání ale očekává až po roce 2018. Podle serveru BroadbandTVnews.com to souvisí s dokončováním procesu digitalizace a přechodu z analogu na DVB-T.

K TÉMATU: Rakousko spouští DVB-T2. Signál pokryje i Česko, ale sledování bude obtížné

Severní Amerika a západní Evropa mají do konce letošního roku dokončit přechod z analogového na digitální televizní vysílání. Důležitým milníkem ale bude rok 2015, kdy proběhne nová světová radiokomunikační konference, na které dojde k dalšímu přerozdělení kmitočtů mezi nové mobilní broadbandové služby a digitální televizní a rozhlasové vysílání, včetně DVB-T2. “Zvýšenou poptávku po set-top-boxech DVB-T2 očekáváme v této souvislosti až okolo roku 2018,” uvedl analytik společnosti ABI Research Michael Inouye.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Belgie zahájila přechod placených televizních kanálů z DVB-T na DVB-T2

Rozvoji trhu se set-top-boxy DVB-T2 mají pomoci placené služby. Právě v sítích DVB-T2 se totiž předpokládá smíšená nabídka volně šířených televizních kanálů a placených programů, včetně HDTV. Zkušenosti z afrických trhů, kde se již rozvíjí placené televizní služby v DVB-T, ukazují, že zatímco set-top-boxy pro příjem volně šířených kanálů vyjdou v průměru na 60 dolarů, dotované přijímače pro kódované placené služby stojí koncového zákazníka jen polovinu této ceny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).