Hlavní navigace

DVB-T by mohlo v Polsku odebrat placené televizi až milion zákazníků

14. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V Polsku v současné době probíhá výběrové řízení na čtyři programové pozice v tamním multiplexu 1. Počítá se tak s dalším zatraktivněním bezplatné televizní nabídky.

V případě, že bude zemská nabídka stávajících třech zemských multiplexů v Polsku atraktivní a jejich pokrytí dostatečné, mohly by na základě této skutečnosti přijít tamní placené služby až o jeden milion zákazníků. S odvoláním na člena Krajowe Rady Radiofonii i Telewizji (KRRiT) Witolda Grabośe o tom informoval server Wirtualnemedia.pl. KRRiT je polskou obdobou naší Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Jaká ale bude praxe, ukáže až letošní srpen (na konci července dojde k definitivnímu ukončení zemského analogového vysílání, pozn. red.), dodal předseda KRRiT Jan Dworak.

ČTĚTE TAKÉ: V Polsku začaly historicky první testy pozemní televize DVB-T2

KRRiT na konci prosince loňského roku zahájila výběrové řízení týkající se čtyř volných programových pozic v tamním multiplexu 1. Jak jsme vás v minulých dnech informovali, zájem o jednu z nich projevila například veřejnoprávní Telewizja Polska s projektem nového dětského programu. Cílem je, aby si v programové nabídce dokázal vybrat každý divák s různými zájmy, konstatovala ředitelka licenčního oddělení KRRiT Agnieszka Ogrodowczyk. Nové stanice v DVB-T, které už sem vstoupily, ještě nechceme hodnotit, ale některé z nich už si vedou relativně úspěšně, konstatoval Dworak.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Polsko vyhlásilo výběrové řízení na nové programové pozice v multiplexu 1

Typickým příkladem unikátního projektu je podle KRRiT například stanice Polo TV, která se zaměřila na takzvaný styl „disco polo“, který je specifickým žánrem právě v Polsku. Polo TV zároveň nabízí pro někoho atraktivní program, avšak za minimální náklady, které jsou pochopitelně diametrálně odlišné od případného filmového nebo vzdělávacího programu, jenž by se mohl v polském DVB-T objevit po ukončení stávajícího výběrového řízení. Roční náklady na distribuci signálu v rámci pozemní sítě jsou přibližně 10 milionů złotých, což je v přepočtu přibližně 70 milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).