Hlavní navigace

Dva měsíce od vstupu Lama Energy do satelitní Digi TV: optali jsme se na názor konkurentů

9. 6. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Co očekává od této změny největší česká satelitní služba a jak ji vnímají největší české televize? Zeptali jsme se těch, kteří mají k danému tématu co říci.

freeSAT odmítl změny komentovat, Skylink je otevřenější

Neoficiálně již v červnu loňského roku, oficiálně až v průběhu března letošního roku, bylo potvrzeno převzetí satelitní služby Digi TV skupinou Lama Energy, kterou vlastní podnikatel Petr Lamich. V poslední době se o této satelitní službě napsalo poměrně hodně, nebylo ale jasné, co očekávají od této změny klíčoví hráči na našem trhu, konkrétně největší satelitní služba v České republice, operátor Skylink, přímá konkurence obou providerů, společnost UPC DTH provozující freeSAT (dříve UPC Direct), a pochopitelně i klíčoví hráči na televizním trhu – mediální skupiny provozující plnoformátové i tematické kanály ČT, Nova a Prima. Zástupce freeSATu, kterým je v České republice a na Slovensku regionální manažer Jiří Kraval, se nakonec možnosti vyjádřit se k čerstvé akvizici skupiny Lama zdržel. S centrálou v Maďarsku jsme se rozhodli, že celou věc nebudeme komentovat, stejně jako jsme v minulosti nekomentovali převzetí operátora Skylink, vysvětlil Kraval v odpovědi serveru DigiZone.cz.

Jaromír Glisník, člen představenstva skupiny M7 Group, která provozuje službu Skylink, byl v tomto směru otevřenější a nebylo pro něj problémem tuto akvizici komentovat. Glisník se netajil tím, že ho překvapila. Nepřekvapila ho sice skutečnost, že by Digi TV byla prodána, o tom se už na trhu placené televize hovořilo nějakou dobu, nicméně ho spíše překvapilo, kdo ji koupil. Čekal jsem, že službu koupí spíše někdo ze stávajících hráčů na trhu kabelové, IPTV nebo satelitní televize. Nečekal jsem, že do hry vstoupí nový hráč z jiné oblasti, konstatoval s tím, že jako vhodného zájemce by v tomto směru viděl například společnosti O2 Czech Republic nebo UPC. I když došlo k předběžné dohodě o prodeji až v roce 2014, samotné „námluvy“ s potencionálními zájemci už probíhaly delší dobu. S rumunským vlastníkem jsme o potencionální akvizici jednali už přibližně před třemi lety, upřesnil Glisník.

Regionální manažer UPC DTH pro Českou republiku a Slovensko Jiří Kraval na tiskové konferenci freeSATu na podzim roku 2011.
Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Regionální manažer UPC DTH pro Českou republiku a Slovensko Jiří Kraval odmítl po dohodě s maďarskou centrálou změny u satelitní služby Digi TV komentovat.

Bude Digi TV spolupracovat s freeSATem?

Vcelku logická by se ukazovala spolupráce nového vlastníka Digi TV se satelitním operátorem freeSAT. Tato služba totiž využívá stejně jako Digi TV vysílací pozici 1 stupeň západně. Zdali ale k nějaké koordinaci konkurenčních služeb skutečně dojde a programy se budou nabízet prostřednictvím takzvaného simulcryptu (na jednom místě jsou dostupné s rozdílným kódováním, pozn. red.), to je pochopitelně otázkou, na kterou navíc Jiří Kraval nechce a kvůli rozhodnutí maďarské centrály ani nemůže odpovědět. Nabízela by se i možnost spolupráce s ostatními operátory Digi TV na dalších trzích – Slovak Telekomem, případně maďarskou nebo rumunskou pobočkou, ale to se budeme muset nechat překvapit. Simulcrypt je ale pro operátory pochopitelně vítanou možností, jak ušetřit vlastní satelitní kapacitu, a výhodou například oproti kabelové nebo IPTV síti, kde něco takového neexistuje.

Co bude se satelitní službou Digi TV dál? To už nový vlastník částečně naznačil ve vůbec první tiskové zprávě, kterou při této příležitosti vydal. Do budoucna se mají klienti dočkat hybridních přijímačů, mobilní televize a satelitní část Lamy by měla být prodávána ve zvýhodněných balíčcích s dalšími produkty. Otázkou je, jaký záměr nový vlastník s Digi TV má, uvedl Jaromír Glisník a víceméně potvrdil výše uvedené: Osobně si myslím, že se bude tuto televizi snažit prodávat s mobilní službou, která je již na trhu. Přímo se to nabízí. Když se podíváme na portfolio služeb, která Lama v České republice nabízí, tak něco takového bych určitě očekával. Glisník dále doplnil: Předpokládám, že nový majitel se bude službu snažit vylepšit po všech stránkách, a to jak v programové oblasti, tak v oblasti marketingu.

Člen představenstva M7 Group Jaromír Glisník
Autor: Channels

Člen představenstva M7 Group Jaromír Glisník vidí v novém majiteli Digi TV zdravého konkurenta.

Digi TV by mohla vzbudit zájem o trh satelitní televize

Převzetí satelitní služby Digi TV skupinou Lama Energy by mohlo být pozitivní zprávou i pro konkurenční operátory, protože pomyslná nová štika může vzbudit zájem o segment placené televize. Jak známo, Skylink se již dlouhodobě pohybuje s počtem aktivních karet okolo hodnoty dvou milionů a příliš neroste ani konkurenční freeSAT, i když počet jeho klientů každý kvartál mírně stoupá. Podle posledních výsledků hospodaření skupiny Liberty Global, vlastníka operátora, jich má služba aktuálně okolo 115 tisíc. Pokud bude o Digi TV slyšet, bude to mít určitě vliv i na nás, na naši platformu a naše služby. Paradoxně to může pomoci všem firmám v této oblasti, protože se oživí zájem o satelitní televizi. Zatím ale těžko říci, co můžeme od Digi TV čekat, konstatoval Jaromír Glisník z M7 Group, která provozuje Skylink.

BRAND24

O tom, že se změny u satelitního operátora chystají, ale není třeba nijak pochybovat. Podle informací serveru DigiZone.cz jedná provider o rozšíření programové nabídky s provozovateli placených i neplacených kanálů. Zástupci první kategorie „námluvy“ serveru DigiZone.cz potvrdili, nicméně si přáli z pochopitelných důvodů zůstat v anonymitě. Případné vyzrazení by je postavilo do role neseriózního partnera. Změnu majitele i komunikace vítáme, s provozovatelem služby Digi TV jsme nyní v intenzivním kontaktu a plánujeme rozšíření naší spolupráce. Bližší informace ale prozrazovat nechceme, sdělila Marie Fianová, mluvčí televizní skupiny Prima, jejíž programy Prima love a Prima Zoom se nedávno v nabídce operátora objevily.

Prima Zoom bude vítaným rozšířením základních programových nabídek operátorů Skylink a CS Link.
Autor: FTV Prima

I po zařazení Primy Zoom pokračuje FTV Prima v jednáních s provozovatelem Digi TV. Objeví se v nabídce i její HD kanály?

S Digi TV jedná o další spolupráci i Nova

O prohloubení spolupráce jedná s českou pobočkou satelitní služby Digi TV i provozovatel nejsledovanější tuzemské televize Nova, společnost CET 21. Naším cílem je nabízet všechny naše kanály včetně Nova Sport na co nejvíce platformách. S novým majitelem Digi TV, společností Lama Energy, jsme v kontaktu, uvedla Anna Suchá, tisková mluvčí TV Nova, která zároveň Digi TV poděkovala za zařazení dalších kanálů mediální skupiny do její nabídky. Vítáme, že na základě vzájemné dohody zařadil kanály Telka a Smíchov do nabídky Digi TV, dodala Suchá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).