Hlavní navigace

Druhá digitální „revoluce“ začne pravděpodobně v říjnu

21. 3. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nový posunutý termín spuštění vysílání v novém standardu DVB-T2/HEVC proběhne pravděpodobně až během letošního října.

Na dotaz redaktora webu Českého rozhlasu Digitální rádio ohledně zahájení vysílání v DVB-T2 se na možném říjnovém termínu spuštění přechodových multiplexů shodli čeští panelisté dvoudenní konference Digital Economy: Changes and Challenges pořádané Českým telekomunikačním úřadem v pražském hotelu Corinthia. Ta proběhla ve čtvrtek a v pátek minulý týden a z této konference, která se mimo jiné zabývala i přechodem na DVB-T2, je to také pravděpodobně nejdůležitější informace.


Autor: Čestmír Polák

Pohled do sálu

V panelu se o přechodu na DVB-T2 ve svých příspěvcích za Českou republiku vyjadřovali vedoucí projektové kanceláře České televize Pavel Hanuš v příspěvku Role a budoucnost DTT, zástupce operátora sítí Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací s příspěvkem Ovlivní DVB-T2 mediální trh a Radim Pařízek z Digital Broadcasting, který si zvolil téma Budoucnost DTT: DVB-T2 a konkurence.

Zpoždění tří měsíců oproti původnímu plánu prý nastalo z důvodu vypořádání připomínkového řízení, které úřadu dorazily na předložený text dokumentu Strategie správy spektra, kterou připravil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Připomínky totiž zaslalo více jak devadesát subjektů, což je značné množství informací pro jejich rychlé zpracování.

Vedoucí expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Dvořák však již minulý týden pro náš web označil tento počet za standardní, dodal, že největší část připomínek – asi jedna pětina – se týká upřesnění nákladů a výnosů, resp. finančních souvislostí, celého procesu přechodu na DVB-T2. Jde vesměs o připomínky požadující upřesnění nákladových položek v čase, dopadů do státního rozpočtu či obecně do veřejných zdrojů.

Doufejme tedy, že se toto zpoždění rychle vyrovná a vláda poté zařadí projednání tohoto dokumentu na pořad zasedání přednostně. Vláda má totiž konečné slovo. Předběžný termín k projednání je zatím naplánován záhy po Velikonocích. S přechodem totiž také souvisí výstavba přechodových sítí, což vyžaduje asi půlroční přípravu. Předběžný termín na schválení legislativy je duben.

Pokud se zadaří, může být zkušební vysílání dvou přechodových sítí v DVB-T2/HEVC zahájeno v říjnu tohoto roku. Hurá… a držíme palce!


Autor: Čestmír Polák

Snímek z prezentace Marcela Procházky z Českých Radiokomunikací

Na konferenci bylo opět zopakováno, že příjem v DVB-T v současnosti u nás preferuje šedesát procent domácností a zatím stále mírně roste. Tento potenciál příznivců se ale může váháním při přechodu na DVB-T2 ztratit, protože se velice rozvíjí přenos rychlého mobilního internetu vynucený uvolněním pásma 700 MHz. Tím se totiž značně rozšíří možnosti přenosu televizního signálu po síti, což může mít na pozemní vysílání značný dopad. 

K vyřešení přechodu na nový standard je nutno ještě vyřešit mnoho s tím souvisejících problémů. Jedním z nich jsou značné finanční náklady (vysílače, souběh) a způsob jejich financování.

Přes porodní bolesti, které u nás zavedení nového standardu provázejí, je optimistou Radim Pařízek z Digital Broadcasting. Ten si nepřipouští možnost, že je pozemní vysílání ohroženo. Zmínil pouze možné arbitráže vzhledem k vydaným dlouhodobým stávajícím licencím. Pařízek ve svém vystoupení také mezi sebou porovnával současné platformy šíření televizního signálu z hlediska jejich vzájemného ovlivňování.

Velký problém vidí vedoucí projektové kanceláře České televize Pavel Hanuš v tom, že panuje neochota hledat nějaké konsensuální řešení. Navíc česká legislativa není technicky neutrální. Doporučil proto i změnu mediální legislativy. Upozornil na zastaralý text Zákona České národní rady o České televizi č. 483/1991 Sb. Doporučil, aby si jej každý přečetl. Při jeho čtení byl prý velice překvapen zastaralým překonaným textem některých paragrafů.


Autor: Čestmír Polák

Z prezentace vedoucího projektové kanceláře České televize Pavla Hanuše

Současná situace v Německu

Německý panelista z BnetzA (Bundesnetzagentur), Dr. Sascha Falahat, nastínil plán přechodu na DVB-T2/HEVC v Německu. Tam již proces nového standardu finišuje. Že se s tím v Německu nepárají jako u nás je nabíledni. Na začátku minulého roku se totiž ještě váhalo, zda na nový standard vůbec přejít. Pak bylo rozhodnuto do toho jít a již v době letošního fotbalového šampionátu bude zahájeno v některých velkých městech řádné vysílání (zatím probíhají testy jako u nás). Letošní olympiáda v Riu bude další lahůdkou a motivací k tomu, aby si zákazníci zařízení k příjmu pořídili. Navíc bude valná většina kanálů v HD a ve vyšší digitální kvalitě než v současnosti na satelitu. V roce 2017 bude německá platforma mít již několik desítek programů a bude rozšířena do dalších měst. 

BRAND24


Autor: Čestmír Polák

Snímek z prezentace Dr. Saschi Falahata

Velká kampaň k přechodu začíná právě teď a k této příležitosti byla vydána „samolepka“, kterou budou opatřeny všechny přijímače, které budou certifikovány na tento nový standard.
A teď dobře čtěte! Souběh vysílání (simulcast) v novém a starém standardu v regionech, kde se začne vysílat, bude maximálně devět měsíců. V DVB-T2/HEVC bude totiž také větší a kvalitnější nabídka než v současnosti a to je, panečku, motivace. To by se u nás ušetřilo peněz, kdyby to šlo také tak rychle. Dvouletý souběh, se kterým se počítá u nás, totiž přijde na několik desítek miliónů korun a stejně si diváci koupí přijímače, jak je zvykem, až na poslední chvíli. Kdyby se ušetřené peníze daly použít na dotování přijímačů, určitě by se ještě ušetřilo a lidé by nebrblali.


Autor: Čestmír Polák

Snímek z prezentace Dr. Saschi Falahata

Přestože se odebráním pásma 700 MHz značně zmenšil volný příděl frekvencí pro DTT, musí být splněny stávající požadavky spolkových zemí na šest multiplexů.
Požadavky mohou být splněny ale pouze za předpokladu přechodu na DVB-T2/HEVC.
Politický konsensus pro uvolnění pásma 700 MHz je do roku 2019.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).