Hlavní navigace

Dreamsky 8080 HD TWIN TUNER: PVR, 2x tuner, 2x UNI čtečka karet, 2x CI slot

15. 6. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Dreamsky 8080 HD TWIN TUNER byl na začátku roku na našem trhu horkou novinkou. Je svými funkcemi i strukturou menu, velice podobný přijímačům SatElita 2000HD, nebo Ferguson ARIVA 200 /100. Je také řízen osvědčeným procesorem ALI3602. Podporuje přehrávání multimédií (JPG, JPEG, BMP, MP3, WMA, AAC, OGG) Přijímač jsem získal k testu v polovině února ještě nelokalizovaný do češtiny, se čtečkou Conax, takže karty Cryptoworks byly bez modulu pro tento systém nepoužitelné...

Dreamsky 8080 HD TWIN TUNER byl na začátku roku na našem trhu horkou novinkou. Je svými funkcemi i strukturou menu, velice podobný přijímačům SatElita 2000HD, nebo Ferguson ARIVA 200/100. Je také řízen osvědčeným procesorem ALI3602. Podporuje přehrávání multimédií (JPG, JPEG, BMP, MP3, WMA, AAC, OGG) Přijímač jsem získal k testu v polovině února ještě nelokalizovaný do češtiny, se čtečkou Conax, takže karty Cryptoworks byly bez modulu pro tento systém nepoužitelné. Poté vyšel očekávaný lokalizovaný software i pro češtinu, kde je vylepšena grafika menu, a čtečka karet by měla být již univerzální. Nemuseli byste tak zatím muset používat modul Irdeto, pokud nemáte ještě nové Irdeto PI-sys karty. Bohužel software pro tento přijímač vykazoval i po této aktualizaci značné vady na kráse. Přesto vyšlo na některých serverech jakési hodnocení, tam se ale těmto nepříjemnostem elegantně vyhnuli.

Dreamsky 8080HD procesor

S testem přijímače jsem tedy čekal až do dnešních dnů (začátek června), kdy vyšla opět nová verze firmware. Byl jsem jí však opět značně zklamán. Problémy se čtečkami víceméně zůstaly a nahrávání z druhého tuneru také není vyřešeno. Musím ale ohodnotit kvalitu obrazu, která je podle subjektivního hodnocení velice dobrá. Přijímač má pěkné měkké barvy, které se dají upravit ve velkém rozsahu až do neskutečných (kontrast, jas, barevná korekce, nebo sytost).

Přední panel

Dreamsky 8080HD přední panel

Základní funkce pro ovládání se nachází na předním panelu. Prvním tlačítkem zapínáme přijímač ze StandBy, druhé tlačítko nám otevře Menu, Třetí tlačítko je potvrzovací (OK). Další čtyři umožní pohyb v menu nahoru/dolu/do­leva/doprava, přepínání programů, nebo volbu hlasitosti.

Dreamsky 8080HD podsvícení

Pohled na podsvícení tlačítek předního panelu při provozu přijímače jehož intenzita se dá v menu upravit a pohled na displej.

Všechna tlačítka jsou při provozu modře podsvícena. Ve StandBy svítí pro změnu červené podsvícení. Nad nimi se nachází tmavě zelený osmimístný (alfanumerický) displej, jehož kontrast se dá nastavit softwarově. Při delších názvech se text na displeji skokově pohybuje zprava doleva.

Dreamsky 8080HD otevřený přední panel

Po odklopení víčka na přední straně se dostaneme k dvěma čtečkám karet SmartCard: Conax, Cryptoworks, Irdeto, Seca, Viaccess, UNI CAS a ke dvěma CI slotům pro CA moduly. Najdeme zde i jeden USB 2,0 PVR port.

Zadní panel

Dreamsky 8080HD zadní panel

Na zadním panelu odleva jsou dvě dvojice F konektorů. 2× LNB IN (vstupy z paraboly), 2× LNB Loop Out (výstupy ze set-top-boxu), dále ethernetové rozhraní a pod ním HDMI port (576i, 576p, 720p, 1080i). Následuje jeden RS 232, a dole optický výstup pro Dolby Digital Audio (S/ PDIF). Komponentní video výstup RCA YPbPr – v HD rozlišení, RJ45, CVBS (kompozitní) video & audio výstup přes RCA – RGB. Posledním portem je SCART. Pak již výčet uzavírá kolébkový síťový vypínač a napevno zabudovaný síťový kabel. Nenajdeme zde USB port, který je umístěn pouze za odklopným víčkem na předním panelu.

Dreamsky 8080HD smyčka

Pokud použijeme pouze jednu anténu, zapojíme ji do prvního tuneru na Input 1 (vstup) a propojíme Loop Out 1 (výstup) prvního tuneru se vstupem druhého (Input 2), abychom mohli používat oba tunery najednou (viz obrázek). Pokud použijeme dvě satelitní antény, zapojíme každou do jednoho vstupu. Nastavení umožňuje přepínání vstupů satelitních antén. Bohužel zatím nelze připojit oba tunery na stejnou družici. Na druhém tuneru totiž stejnou pozici nenaladíte! Při použití více antén je třeba použít DiSEqC switch.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je mohutnější, a je ve své dolní části matově černé s protiskluzovou úpravou. Je téměř totožné s tím, které se dodává s nedávno recenzovaným skvělým satelitním přijímačem DreamSky NXP256HD. Jeho vrchní část je kombinací leskle černé, chromu a stříbrné metalízy. V dolní části, kde jsou umístěny dvě AAA baterie, je zesíleno až na 2,5cm. Gumová tlačítka jsou barevně odlišena a popsána. Některá tlačítka jsou „horká“, dostanete se totiž přes ně přímo např. k rozlišení obrazu, formátu poměru stran, nastavení času, obsah USB disku, EPG, titulkům, favoritním programům, teletextu, přepínání TV/R atd. Přepínání programů je pomalé a trvá v průměru 3 vteřiny!

Dreamsky 8080HD dálkový ovladač

Popis

Přijímač má vícejazyčné grafické uživatelské rozhraní OSD (čeština, angličtina, francouzština, ruština, arabština, turecky, německy, polsky, španělsky, italsky, holandsky, portugalsky).

Dreamsky 8080HD software menu

Pohled na stejné menu, ale s různým firmware

Dreamsky 8080HD vyhledávání

Výběr satelitu a nastavení LNB, motoru a případně přepínače antén DiSEqC. Vpravo skenování jednoho satelitu. Podpora je pro verze DiSEqC 1.0/1.1/1.2 a USALS kompatibilní.

Vyhledávání programů je přes automatické, ruční a rozšířené hledání, funkce „blind scan“ inteligentní „blind search“, 8 seznamů oblíbených kanálů. Pokud máte přijímač připojený k Internetu a nemáte uloženy aktuální transpondéry, můžete si je aktualizovat ze stránek King of Sat.

Dreamsky 8080HD info o muxu

U každé stanice si můžete nechat zobrazit informaci o příslušném satelitu, kmitočtu muxu a způsobu kódování nebo FTA

Dreamsky 8080HD nahrávání

Banner na obrazovce při záznamu také informuje o nastavené časové délce nahrávání, zaplnění disku v procentech a momentální rychlosti zápisu.

EPG

Elektronický programový průvodce (EPG) je možno zobrazit na 16 dní dopředu. Názvy programů jsou kráceny. U každé předvolby lze zobrazit podrobný popis vysílaného programu. EPG také umožňuje funkci časovače.

Dreamsky 8080HD EPG

PVR a multimedia

Externí disk může být naformátován buď na FAT32, nebo NTFS. Nahrávky v SD formátu se ukládají na disk ve formátu PS (program stream – kompresní formát pro multiplexní digitální audio, video a další, ale neobsahuje titulky ani teletext), nebo TS (Transport stream – tento formát obsahuje všechny vysílané informace). HD nahrávky se ukládají pouze v TS. Zajímavé je, že jako externí disk můžete použít i „klíčenku“ o velikosti pouze 1 GB. Na tu se vejde asi28 minut záznamu v SD kvalitě. Naopak největší HDD, který přijímač načetl, byl o velikosti 500GB. Disk 1 TB již vůbec nenašel. Problém, který je dosud nevyřešen, je s nahráváním z druhého tuneru. I když máte druhý tuner správně nakonfigurován, nahrávky z něj nelze uskutečnit. Tuto závadu nevyřešil ani nový software! Přijímač má také funkční Timeshift.

Dreamsky 8080HD přehrávání

Přehrávání záznamů pořízených přijímačem, nebo z jiných mediálních souborů uložených na disku

Dreamsky 8080HD nahrávky

Například na 4GB klíčenku formátovanou v přijímači na Fat32 (na větší disky možno i NTFS) se nahrálo celkem 3,76 GB záznamu SD programu Viasat Nature ve formátu *.ts rozděleného po 1,048GB do třech souborů plus zbytek. Připočteme-li k tomu ještě místo na pomocné soubory, využil přijímač kapacitu klíčenky beze zbytku. Záznam trval bez jedné vteřiny dvě hodiny. TimeShift byl v tomto případě v menu vypnut, aby na disku nezabíral zbytečné místo. Při HD záznamu musí být klíčenka pro zápis dostatečně rychlá.

V nahrávce je zaznamenáván Teletext, který můžete zobrazit stejně jako při přímém vysílání. Jsou zde i titulky. Obsahuje i všechny zvukové stopy, které si můžete během přehrávání měnit. Bohužel nenachází se tam popis nahraného programu z EPG. V nahrávkách se můžete pohybovat tam i zpět, můžete se přímo posunout i na Vámi označenou část záznamu apod. Funkce Timeshift (záznam s časovým posunem)

Dreamsky 8080HD přepínání zvuku

Tlačítkem AUDIO na dálkovém ovládání, (zde na obrazovce 12 : 6) vyvoláme okno s možností změny zvukového doprovodu. Přepínáme zde také mód Stereo/Mono/Le­vý/Pravý.

Závěr

I přes značnou dobu uvedení přijímače do prodeje se nepodařilo zatím všechny funkce přijímače zprovoznit ani vydáním několika nových aktualizací. Čtečka karet špatně dekóduje Cryptoworks, Karta TT ve čtečce zadrhává – chvíli jde a pak na pár vteřin nepracuje. To se stále opakuje. Karta ICE ve čtečce nepracuje vůbec! Nelze také nahrávat z druhého tuneru. Zatím také nefunguje použití dvou přístupových karet najednou, vždy musíte jednu povytáhnout!

V modulu Smit funguje orig. nová Irdeti PI-sys, jinak ICE tam nefunguje, samozřejmě v modulu nejde ani karta Cryptoworks. V modulu CryproWorks fungují ICE karty i staré TT. Výrobce doporučoval pro eliminaci potíží se čtečkami propojení dvou kontaktů u čtečky karet a nahrání staršího software. Vydal dokonce návod. Po úpravě čtečky a nahrání staršího firmware jely čtečky OK. Ale v této verzi FW není CZ menu a není možné používat oba tunery, takže asi nemá cenu to ani zkoušet. Pokud se doladí software, aby tyto problémy zmizely bude to určitě dobrý přijímač, ale zatím to jde opravdu ztuha. Aktualizace softwaru je možná přes USB 2.0/RS-232.

Obraz je na tomto přijímači jak SD, tak HD ve výborné kvalitě. Je třeba ještě zrychlit přepínání programů. Mimo tyto výše popsané nedostatky je možno přijímač plnohodnotně používat a doufat, že softwarová podpora pro karty se zlepší a omezení nahrávání z druhého tuneru bude brzy odstraněno. Seriózní prodejci na tyto dočasné nedostatky zákazníky upozorňují. Přijímač podporuje standard MPEG-2 MP @ ML, MPEG-2 MP @ HL, MPEG-4 AVC/H.264 HP @ L4, umožňuje blokaci kanálů a najdete také možnost zobrazení titulků. Soubor her je jen doplněk pro volnou chvíli.

Napájení přijímače je 100 až 240V, 50/60Hz. Spotřeba energie v provozu cca 20 W v pohotovostním režimu (méně než 1 W).

Poklepáním levým tlačítkem myši na kterýkoliv obrázek jej zvětšíte v novém okně.

Dreamsky 8080HD krabice

Balení obsahuje:

• přijímač DreamSky 8080 HD Twin tuner
• dálkový ovladač
• 2× AAA baterie
• RCA kabel 3× cinch
• Anglický stručný manuál byl již v nových dodávkách nahrazen českým

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/dre­amsky-8080-hd.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 2 990 Kč včetně DPH

BRAND24

Všechny fotografe a screenshoty autor

Software pro tento přijímač naleznete na těchto stránkách: http://www.sa­pro.cz/ftp/in­dex.php?direc­tory=DREAMSKY/DRE­AMSKY%208080%2­0HD&PHPSESSID=20333e4a­5c665630fbc7d052c3a­e0e9e
http://realsky­.tv/files.php?f=ZmlsZ­XMvRFZCLVMyL0RTU­i04MDgwLw%3D%3D
http://slovsof­t.eu/pc/downlo­ads/software/in­dex.php?dir=DRE­AMSKY%2FDREAM­SKY+8080+HD%2F

Podle čeho jste si vybrali svůj satelitní přijímač?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).