Hlavní navigace

Dokončení největšího projektu digitalizace v historii českého filmu na dohled

31. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: NFA
UVNITŘ DATUM PŘEDPREMIÉRY – Za měsíc bude dokončeno restaurování deseti vybraných snímků. Co bude dál? Zeptali jsme se i na možnost vydání českého Blu-ray 4K.

V roce 2015, přesněji řečeno 30. března, začíná dosud největší projekt digitalizace v historii českého filmu. Spočívá v restaurování deseti Ministerstvem kultury ČR vybraných snímků, nakonec se z nich v průběhu doby stalo patnáct filmových cyklů, a zajišťuje ho Národní filmový archiv, tedy NFA. Ten zároveň nabízí webovou stránku s přehledem digitálně převedených snímků, ať už plně restaurovaných, nebo opravdu jen do digitální podoby převedených. O tom jsme vás už před nedávnem podrobně informovali, včetně toho, jak poznáte, který je který (viz odkaz níže).

Zmiňovaný soubor deseti, resp. patnácti vybraných děl (cyklů), zahrnuje perly typu „ucelená kolekce filmového průkopníka Jana Kříženeckého z přelomu 19. a 20. století“, dvojici barevných Švejků z 50. let, pohádku Tři oříšky pro Popelku a mimo jiné také skvělou detektivní parodii Adéla ještě nevečeřela. Ukázkové fotografie jsou v galerii.

ČTĚTE TAKÉ: NFA: Jak se vyznat v digitálně převáděných filmech

Filmaři už natáčejí ve 4K i pomocí chytrých telefonů. Postrčilo je Sony

Ultra HD obsah i z Blu-ray disků. Už za okamžik

Digitalizace končí, ale jede se dál

NFA nám potvrdilo, že digitalizace všech deseti, resp. patnácti titulů (cyklů) byla prakticky završena a restaurované snímky budou zanedlouho k dispozici pro uvádění v kinech, v televizi či na filmových festivalech. Část z nich také diváci spatří na DVD, resp. Blu‑ray discích. Nicméně to má háček, protože některé filmy jsou převáděny rovnou do Ultra HD (4K) a pro toto rozlišení se kompatibilní BD disky zatím teprve rozebíhají; stav je popsán v článku Ultra HD obsah i z Blu-ray disků.

Veronika Kurzová, tisková mluvčí Národního filmového archivu (NFA), nám k tématu, a také k případnému vydání do Ultra HD restaurovaných snímků na novém disku typu BD 4K, řekla: Ke 30. dubnu bude ukončeno samotné digitální restaurování vybraných filmů. Projekt jako takový však bude pokračovat – budeme dále uvádět restaurované filmy, vydávat publikace a pracujeme rovněž na avizovaných DVD a BD discích. Možnost vydání v UHD/4K ještě diskutujeme a prozatím nemáme definitivní verdikt.

BRAND24

A kdy bude něco z nejnovější kolekce NFA k vidění?

Právě byla oznámena první předpremiéra digitálně restaurovaného filmu Dobrý voják Švejk (Rudolf Hrušínský, 1956), která se bude konat 16. dubna 2016 v Kralupech nad Vltavou, tedy ve městě, které se může pyšnit aktivním švejkovským spolkem. Více informací u NFA zde.

Prvním digitalizovaným filmem v Česku byla Markéta Lazarová, mezi dalšími najdete Hoří, má panenko, Všichni dobří rodáci či třeba Ostře sledované vlaky. Je tu ale také restaurovaný Baron Prášil z roku 1961, který by měl mít premiéru v polovině roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).