Hlavní navigace

Dočkáme se za dva roky v DVB-T dětské TV Pohoda? Uvidíme

18. 9. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Radim Pařízek, který je majitelem licence pro úspěšné ostravské Rádio Čas a také zmrazený projekt první dálniční stanice u nás, se nechal slyšet, že jeho nová digitální televize Pohoda by měla odstartovat v roce 2012. Projekt oproti původnímu plánu nebude zaměřen rodinně, ale pouze čistě na děti a mládež. Nejen naši čtenáři ale spekulují o tom, zdali tato televize vůbec vznikne. Podobné „oči“ už měla například i Berkova RTA nebo Feničova Febio. O tom, jak tyto projekty skončily, se nemusíme dlouze rozepisovat.

TV Pohoda prý odstartuje v roce 2012

Digitální dětská televize Pohoda by mohla začít vysílat v roce 2012. Týdeníku Ekonom to řekl ostravský podnikatel Radim Pařízek, majitel společnosti TP Pohoda, která v roce 2006 získala pro tento program licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání. Následně o ni ale přišla v soudní při, kterou vyvolali neúspěšní žadatelé o digitální licence, a od roku 2008 ji zase může získat od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na základě tzv. „digitální“ novely vysílacího zákona. Projekt jsme přepracovali na ekonomičtější nízkorozpočtovou verzi. Také se nebudeme profilovat jako rodinná televize, ale zaměříme se na děti a mládež, protože si myslím, že taková stanice tady chybí, řekl Pařízek týdeníku. Dodal, že zvažuje vstup dalšího investora. V minulosti Pařízek tvrdil, že projekt vlastní digitální televize bude financovat prostřednictvím úvěru od banky. Digitální licence, na kterou má ze zákona nárok a o niž si zatím nepožádal, však platí pouze do června 2012.

Jan Potůček: Další termín startu digitální TV Pohoda? 2012, slibuje Radim Pařízek

Digi TV zařadila tři tuzemské stanice

V nabídce rumunské satelitní platformy Digi TV, která působí také na českém trhu, se koncem minulého týdne zcela nečekaně objevily v nabídce tři tuzemské stanice. Nejprve šlo o digitální plnoformátový kanál TV Barrandov a později došlo k zařazení také Prima Cool a Z1. TV Barrandov se vysílá na těchto parametrech: 12643/V, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S, kódování Nagravision 3 a 4; Prima Cool a Z1 mají hodnoty následující: 12687/V, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S, kódování Nagravision 3 a 4. První zmiňovaný kanál o zařazení do nabídky rumunského operátora dlouhodobě usiloval, zbylé dva programy jsou spíše příjemným překvapením. Nabídka Digi TV je tak bohatší o rodinnou a ekonomicko-zpravodajskou stanici a kanál pro mladé diváky, většinou muže. Nově mohou také přijímat zákazníci platformy v České republice slovenské programy a naopak. Tímto krokem vyrovnává Digi TV svůj dluh a staví se tak po bok konkurenčních paketu CS Link, Skylink a UPC Direct, které už programy ze sousedních států divákům nabízejí.

Prima Cool screenshot 2010

Prima Cool chyběla v nabídce Digi TV od svého spuštění, tedy téměř rok a půl. (Foto: Čestmír Polák)

Lukáš Polák: V nabídce Digi TV se nečekaně objevily TV Barrandov, Prima Cool i Z1

Z Primy odešel programový ředitel Lovitt

Z pozice programového ředitele televize Prima odchází Gordon Lovitt, který na tomto postu působil od 1. dubna 2008. Stalo se tak pravděpodobně na vlastní žádost. Vydávám se za novými výzvami. Jsem rád, že se tak děje v době, kdy se Prima i Prima Cool těší velmi dobrému zdraví, uvedl stručně ke svému odchodu dosavadní programový ředitel Lovitt. Prozatímního vedení programového oddělení televize Prima se ujímá generální ředitel televize Marek Singer. Odchod Lovitta je poměrně překvapivý. Dochází k němu v době, kdy se oběma stanicím z rodiny Prima daří. Oficiálně s ním bylo vedení televize velice spokojeno, mimo jiné díky znalosti zahraniční scény. Před svým působením na Primě byl Lovitt například poradcem pro strategické rozhodování generálního ředitele rumunské veřejnoprávní televize TVR nebo jako dočasný ředitel hlavního programu této televize TVR 1.

Jiří Chum - Zprávy TV Prima 6.8.2010

Na Primě už není moderátor Jiří Chum, ale ani programový ředitel Gordon Lovitt. (Foto: Čestmír Polák)

Lukáš Polák: Z Primy odchází programový ředitel Gordon Lovitt

Stručně

Největší česká satelitní služba Skylink má potíže s novými přístupovými kartami, které v obchodech nahradily dosavadní karty schopné dekódovat vysílání ve „starém“ systému CryptoWorks. Nové ICE karty mají dekódovat vysílání Skylinku jak v systému CryptoWorks, tak novém systému Irdeto PI-sys, na který tato služba přechází, ale v některých satelitních přijímačích a modulech CryptoWorks nefungují.

Jan Potůček: Skylink má problém s kompatibilitou nových ICE karet a některých set-top-boxů

Spuštění digitálního terestrického vysílání dalších multiplexů nabírá v Polsku velké obrátky. Skupina TVN S.A., která je na tamním trhu mimo jiné provozovatelem komerčního kanálu TVN 7, slíbila, že ke spuštění druhé DVB-T sítě by mělo dojít ještě tento měsíc. Právě TVN 7 by se měla v tomto multiplexu objevit okolo 30. září v rámci testovacího provozu.

Lukáš Polák: Polský multiplex 2 odstartuje tento měsíc, ovšem pouze ze tří lokalit
Lukáš Polák: Dočkáme se ještě letos druhého digitálního multiplexu v Polsku? Prý ano

Spolupráce nejsledovanějších českých a slovenských komerčních televizí bude pokračovat i v příštím roce, a dokonce s větší intenzitou. Televize Nova již natáčí společně se slovenskou Markízou česko-slovenskou verzi licencované soutěže Wipeout od společnosti Endemol, kterou chce odvysílat příští jaro, Prima se slovenskou Jojkou plánují na příští rok také společný projekt.

Jan Potůček: Prima s Joj plánují další společný projekt, Nova s Markízou ho už natáčejí

Cesty domů 500

Prima sice svému novému seriálu Cesty domů hodně věří, ale ne tolik, aby ho postavila proti novácké Ordinaci. (Foto: archiv Prima TV)

Všechno je jinak. Ještě začátkem tohoto týdne televize Prima počítala s tím, že přesune svoji zábavnou talk show Nikdo není dokonalý z úterního večera na pondělí, aby si uvolnila úterní a čtvrteční večer pro nový původní seriál Cesty domů. Nasadila by ho tedy proti žánrově stejné Ordinaci v růžové zahradě na Nově, nejúspěšnějšímu pořadu této televize po Televizních novinách. Na poslední chvíli ale Prima ucukla a Cesty domů přesouvá na pondělní a středeční večery.

Jan Potůček: Prima překope prime time, bojí se jít Cestami domů proti Ordinaci na Nově

Druhý program televize Prima, stanice Prima Cool pro mladé, by mohl výhledově oslovovat průměrně sedm procent publika v cílové skupině diváků od 15 do 54 let. Lidovým novinám to řekl generální ředitel Primy Marek Singer. Myslím, že ještě pár procent by tam mohlo přijít vzhledem k tomu, že jednak se ještě bude dokončovat digitalizace, takže to přinese ještě procento, dvě. (…) Takže já si myslím, že ta stanice může klidně až sedm procent na podílu sledovanosti zvládnout, uvedl Singer.

Jan Potůček: Prima Cool má potenciál 7% podílu na divácích, věří její ředitel

BRAND24

Televize Nova pokračuje ve snaze pokořit soutěž Česko Slovensko má talent na konkurenční Primě. Od soboty 9. října začne svoji soutěž Talentmania vysílat i v sobotu. Doposud ji nabízela pouze v neděli od 20 hodin přímo proti Česko Slovensko má talent. Ve vzájemném souboji s Primou však po třetím odvysílaném nedělním dílu Talentmanie Nova ve sledovanosti prohrává. Sobotní Talentmanii nasadí podle serveru Mediálne.sk také slovenská Markíza, s níž Nova tuto soutěž připravuje a vysílá.

Jan Potůček: Talentmania nejen v neděli, ale i v sobotu. Od 9. října na Nově a Markíze

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).