Hlavní navigace

Dobrá zpráva pro diváky na severu Čech: DVB-T bude šířit i vysílač Nowa Karczma

9. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ve stejnou dobu, kdy odstartuje digitální zemská televize z vysílače Nowa Karczma, je také naplánováno spuštění polského multiplexu 3 z Jelenie Góry a přeladění DVB-T sítí 1 a 2.

Na 23. července, tedy dobu přesně za dva týdny, je v Polsku naplánována sedmá a poslední vlna vypínání analogového zemského vysílání. Po tomto kroku už nebudou naši severní sousedé provozovat žádný vysílač s původní distribucí signálu. Spolu s vypínáním analogového signálu je naplánováno také zapínání tamního zemského multiplexu 3 (veřejnoprávní síť) v dalších lokalitách, ale i přelaďování v některých oblastech. Veřejnoprávní Telewizja Polska (TVP) využije nově pro šíření signálu i lokalitu Lubań – Nowa Karczma, která sousedí s Frýdlantským výběžkem. Vysílač bude šířit multiplex 3 výkonem 20 kW na kanálu 49.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: V Polsku začne celoplošně vysílat obdoba křesťanské TV Noe a tamní „Déčko“

Spolu s Lubaní dojde také k zapnutí třetího polského zemského multiplexu z Jelenie Góry – Śniezných Kotlů. Vysílače budou spolu fungovat v jednofrekvenční síti. I v této oblasti tedy bude použit kanál 49. Použitý výkon bude 100 kW, ale vyzařování na naše území bude bezpochyby omezeno. Nemění to nicméně nic na tom, že na nové stanice TVP už čeští diváci v polském příhraničí netrpělivě čekají. Na Jelenie Góře zároveň dojde k přeladění obou multiplexů, které už odtud vysílají. První bude využívat místo kanálu 48 nově „třicítku“ a druhý místo kanálu 37 „pětatřicítku“. Oba multiplexy budou používat stejně jako nová síť vyzářený výkon 100 kW.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).