Hlavní navigace

Do Rady Českého rozhlasu kandidují blízcí přátelé i odpůrci ředitele Petra Duhana

7. 2. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Kandidáti do Rady Českého rozhlasu pod drobnohledem serveru DigiZone.cz: kdo za kým stojí a jaké má vazby na generálního ředitele, jehož činnost má Rada kontrolovat

Kandiduje někdejší Duhanova pravá ruka

Na souboj přátel a odpůrců generálního ředitele Českého rozhlasu Petra Duhana se může změnit nadcházející volba tří členů Rady Českého rozhlasu. Mezi 36 kandidáty je totiž hned několik bývalých manažerů rozhlasu, s nimiž se Duhan v uplynulých letech rozloučil. O místo v kontrolním orgánu ale usilují i Duhanovi blízcí přátelé, kteří by mu v kontrolním orgánu rozhlasu, jenž má dohlížet na plnění projektu generálního ředitele a jeho úkolů na daný kalendářní rok, mohli jistit záda. Která ze skupin v boji o tři důležitá místa v rozhlasové radě převáží, rozhodne už brzy volební výbor Poslanecké sněmovny, který v tajném hlasování vybere devět kandidátů a jedině ti se pak budou moci ucházet o hlasy poslanců.

Na kandidátní listině se sešlo nebývalé množství bývalých i současných zaměstnanců a spolupracovníků Českého rozhlasu. Hned od šesti organizací získal nominaci někdejší Duhanův blízký spolupracovník, bývalý náměstek generálního ředitele pro pro správu a provoz Českého rozhlasu Oldřich Šesták. Ten byl jedním ze tří topmanažerů rozhlasu do května 2012, kdy Peter Duhan oznámil jeho rezignaci a nahradil jej Ladislavem Musilem. Šesták z rozhlasu neodcházel dobrovolně a pro Duhana by jeho zvolení do Rady ČRo nebylo dobrou zprávou. Stejně nepříjemná by pro ředitele byla volba Jiřího Vejvody, který do roku 2010 vedl stanici ČRo 2 – Praha, dnešní Dvojku, a poté byl Duhanem odejit.


Foto: Český rozhlas

Oldřich Šesták byl do roku 2012 v nejužším vedení Českého rozhlasu, poté se s ním Peter Duhan rozloučil. Bude řediteli „zatápět“ v Radě ČRo?

Vrátit se chtějí tři radní, z toho dva předsedové

Dalším bývalým manažerem rozhlasu, který musel opustit veřejnoprávní instituci po rozhodnutí Petra Duhana, je někdejší šéf olomouckého krajského studia Českého rozhlasu Pavel Hekela. Ten byl společně se všemi řediteli regionálních studií odvolán loni v létě a poté se účastnil výběrového řízení na stejnou funkci, ale neuspěl. Loni v říjnu ho vystřídal Josef Podstata, do té doby ředitel Moravského divadla v Olomouci. Kuriózní je, že Hekela z rozhlasu putoval právě na uvolněný post ředitele Moravského studia, rozhodně však nepatří mezi fanoušky Petra Duhana a pokud by se do rozhlasové rady probojoval, jistě by řediteli nedal spát kvůli projektu regionálního vysílání.

Dalším exrozhlasákem mezi kandidáty do Rady ČRo je bývalý redaktor publicistické Šestky (nyní stanice Plus) Karel Michal. Ze současných zaměstnanců do Rady kandiduje hudební dramaturgyně ostravského studia rozhlasu Monika Hopsáková. Mezi nominovanými se ale objevují i jména současných či bývalých členů Rady ČRo: kandiduje současný předseda Rady Tomáš Ratiborský, kterého do Rady prosadila ODS, a také jeho předchůdce Jiří Florian, který rozhlasovou radu vedl do roku 2010 (prosazuje ho KDU-ČSL). O návrat do rozhlasové rady usiluje i Antonín Zelenka, který v ní zasedal do roku 2007 a patří mezi nominanty ODS (točil pro ní i předvolební reportáže).


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Jiří Florian nechvalně proslul jako předseda Rady ČRo, která odvolala z funkce generálního ředitele Václava Kasíka a hodně brojila proti Rádiu Wave

Svoje želízka v ohni má i Peter Duhan

Bez zajímavosti není ani kandidatura bývalého předsedy Dozorčí komise Rady ČRo Jiřího Volfa, který ve funkci skončil před rokem. V jeho případě jde ale o zastánce Petra Duhana, stejně jako u dalšího kandidáta Ivana Chocholouše, právníka z kanceláře Amrop Kaufmann&Partner, který Petru Duhanovi doporučoval různé manažery na nižší stupně řízení v rozhlase. Sám má za sebou kariéru rozhlasového reportéra ještě z dob socialismu, kdy působil v Československém rozhlase (stejně jako Peter Duhan, který se po listopadu 1989 na krátko stal posledním ústředním ředitelem federálního Československého rozhlasu).


Foto: Český rozhlas

Kandiduje i bývalý předseda Dozorčí komise Rady ČRo Jiří Volf

Ve výčtu kandidátů do rozhlasové rady nechybí ani čistě političtí nominanti. Například trutnovský podnikatel, předseda tamního okresního výboru ČSSD Marek Šváb, který je zároveň asistentem sociálnědemokratického senátora Pavla Trpáka. Z opačné strany politického spektra je kandidát Martin Engel, někdejší zastupitel Středočeského kraje za ODS a bývalý místostarosta středočeských Mnichovic (v zastupitelství seděl s majitelem pražského Rádia City Petrem Dvořákem, který Petru Duhanovi radil s přeformátováním Radiožurnálu). Mezi politické nominanty se dá počítat i někdejší redaktor a moderátor České televize Roman Prorok, který dělal v letech 2009 až 2010 mluvčího úřednické vlády Jana Fischera a poté v roce 2011 kandidoval na generálního ředitele České televize. Nedostal se ale ani do užšího výběru a vítězem se nakonec stal bývalý šéf Novy Petr Dvořák.

BRAND24

Uspět se snaží i akademická sféra

Politice, i když té „nepolitické“, je blízký i Vladimír Hanzel, někdejší osobní tajemník prezidenta Václava Havla, který se rovněž uchází o možnost zasednout v Radě ČRo. Opakovaně do Rady kandiduje Jaroslav Růžička, navržený Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Uměleckou scénu zastupují například Hana Dohnálková, pedagožka ze základní umělecké školy v Dobřichovicích, spisovatel a dvorní textař zpěváka Dalibora Jandy či Heidi Janků Jan Krůta, moderátor Ivan Vodochodský, zpěvák MCH Bandu Mikoláš Chadima či nedávno odvolaný ředitel Nové scény Národního divadla v Praze Štěpán Kubišta.

Z akademické sféry kandiduje profesor Gabriel Švejda z Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, sociální antropoložka Eva Šlesingerová z katedry sociologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, pedagog a ekonom Oldřich Lukáš z Plzně, spoluautor televizního cyklu České století z Ústavu českých dějin Filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Petr Koura či zástupce občanského sdružení a nakladatelství Přátelé Prahy 3 Jiří Horský. Církve zastupuje kromě zmíněného Jiřího Floriana i kněz Miloš Rejchrt, který byl v roce 2000 krátce členem Rady České televize, ale rezignoval po volbě ředitele Jiřího Hodače, po které se ČT ocitla ve stávce. Rozhlasovým radním chce být i olympionik, veslař Václav Chalupa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).