Hlavní navigace

Do Česka se opět vrátilo inverzní počasí, diváci to poznají na kvalitě signálu

15. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ VIDEO Tento jev je spíše pro řadu běžných diváků a posluchačů chápan jako parazitní. Dochází mimo jiné k rušení místních signálu vzdálenými vysílači.

Inverzní počasí, které je typické pro podzimní období, se vrátilo po roce opět do České republiky. I když by teploty na konci tohoto týdne mohly atakovat ještě dvacítku, příjmové podmínky už se „přelily“ právě do stavu, na který můžeme být zvyklí v těchto měsících. Zájemce o dálkový příjem tak jistě potěší ranní mlhy, vzdálené stanice se mohou ozvat i ve večerních až nočních hodinách. Pro řadu běžných lidí je pak tento jev spíše parazitní. Dochází například k rušení místních signálů vzdálenějšími vysílači.

Z ARCHIVU: Inverzní počasí u nás ovlivňuje opět příjem televize a rozhlasu, především v Čechách

Inverzní počasí vytvářelo až mystické výhledy
Autor: Jakub Melín

Inverzní počasí vytvářelo loni na podzim až mystické výhledy

Zatím nejlepší podzimní podmínky nastaly v noci z 23. na 24. září. V hlavním městě došlo k naprosto ojedinělému jevu. Vzdálené signály bylo možné přijímat i na uvolněných frekvencích po vysílači Žižkov, na kterém probíhala výluka VKV rozhlasu. Ani z pondělí 14. na úterý 15. října a dnes ráno a dopoledne si rozhodně zájemci o dálkový příjem nemohli stěžovat. V Praze se například podařilo zachytit vysílač rakouského Hitradia Ö3 na frekvenci 88.4 MHz, který má výkon v řádu stovek Wattů. S největší pravděpodobností šlo o lokalitu Traisen – Tarschberg vzdálenou 235 km.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Poslechněte si, jak hrál v Plzni díky inverzi digitální rozhlas ze Švýcarska

Inverzní počasí pochopitelně ovlivňuje i dění v pásmech, které zajímají čtenáře našeho serveru, konkrétně digitální rozhlas (DAB) a digitální pozemní televizi (DVB-T/T2). Externí spolupracovník a recenzent serveru DigiZone.cz Čestmír Polák upozornil na skutečnost, že bez problémů chodily v pražských Bohnicích opět oba DVB-T multiplexy z Jauerlingu (kanály 21 a 31) a multiplex 1 České televize z jihomoravského Kojálu. V pondělí bylo možné ve večerních hodinách zachytit z Německa kromě Bavorska a Saska digitální rozhlas také z Duryňska a Saska-Anhaltska.

Seznam stanic vysílaných v rámci placené DVB-T2 služby simpliTV zachycené na kanálu 38
Autor: pro DigiZone.cz Čestmír Polák

Letos už se v Praze podařilo zachytit i část placené DVB-T2 služby simpliTV z rakouského Jauerlingu (kanál 38).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).