Hlavní navigace

Dnes můžete poprvé zhlédnout digitálně restaurovaný snímek Intimní osvětlení

8. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: ČT
UVNITŘ GALERIE – Po obnovené premiéře, která se odehrála před pár dny na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, se restaurovaná verze dnes poprvé objeví ve vysílání České televize.

Intimní osvětlení se dostalo mezi deset nejoceňovanějších českých filmů všech dob a doposud je považováno za ikonický snímek „nové vlny“. Jednapadesát let po svém prvním uvedení se dočkalo kompletního digitálního restaurování.

Námět k filmu začali psát Jaroslav Papoušek a Václav Šašek. Později přizvali také Ivana Passera, který se následně stal i režisérem filmu. Učili jsme se na FAMU strukturu scénáře, jak se vypráví příběh, že film je blíž architektuře než literatuře. Mě ale zajímalo, jak se to dá udělat jinak – popřít všechny ty zákony. Věřil jsem, že je to možné. Dělali jsme, co jsme chtěli, akorát jsme to museli dělat tak, aby to nebylo příliš zřejmé. Orson Welles se kdysi vyjádřil, že trocha represe je zdravá pro umění. Myslím, že to tak fungovalo i s námi, říká Ivan Passer.

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize letos uvede do kin 31 nových snímků, Jedenáct z nich pak představí na KVIFF

Životopisná sága Já, Mattoni se v premiéře představila karlovarskému publiku

První spin-off České televize, Rapl, bude k vidění ve Varech

Intimní osvětlení z nové, digitálně restaurované kopie nabídne kanál ČT art divákům dnes, tedy 8. 7., ve 22:25 hod. Videoupoutávku můžete vidět v našich programových tipech a máme pro vás i reportáž o snímku na ČT 24, resp. rozhovor s Věrou Křesadlovou.

BRAND24

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).