Hlavní navigace

DMB a DVB-H v Německu: dva typy televize do mobilu

14. 6. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Z Německa se během Mistrovství světa ve fotbale stává velký experimentátor v oblasti nových typů digitálního vysílání. Kromě televize s vysokým rozlišením obrazu (HDTV) naši západní sousedé zkouší hned dva typy televizního vysílání pro mobilní telefony. Vedle známějšího formátu DVB-H, který funguje na principu klasické zemské digitální televize (DVB-T), jde také o T-DMB: doplňkovou službu k pozemnímu rozhlasovému digitálnímu vysílání ve formátu T-DAB.

Praha už DMB vyzkoušela

Zatímco v případě DVB-H němečtí mobilní operátoři pouze experimentují a současné vysílání určené omezenému okruhu respondentů koncem srpna vypnou, u DMB jde už o komerční provoz. Po dobu fotbalového šampionátu je toto vysílání zdarma, poté bude zpoplatněné jako kterýkoli jiný typ služeb mobilních operátorů. DMB v Německu zatím nabízí pouze společnost Debitel v rámci projektu „MI friends“, který vznikl z iniciativy Bayerische Landesmedienzen­trale für neue Medien (BLM). V celé Evropě je do aliance „MI friends“ zapojeno na 75 samostatných projektů v devíti zemích. V Německu se toto vysílání zatím omezuje na Berlín, Mnichov, Stuttgart, Kolín nad Rýnem a Frankfurt nad Mohanem.

MI friends logo

Přes speciální mobilní telefon Samsung SGH-P900 lze v těchto městech naladit pět televizních a jednu rozhlasovou stanici (veřejnoprávní televizi ZDF, komerční stanici RTL, hudební kanál MTV, zábavní program Sat.1, zpravodajský kanál N 24 a rádio bigFM2see s obrázky). Potíž je v tom, že přístroj Samsung přijímá vysílání pouze v pásmu L-band, kde je programová nabídka poněkud chudší. Přes handheldy, PDA či USB přijímače lze zachytit více stanic. V rámci provozu DMB jsme v Mnichově naladili 12 televizních programů a tři tématické rozhlasové ve formátu T-DAB, líčí Tomáš Řapek, majitel společnosti Teleko, která loni na podzim pořádala v Praze výroční zasedání World DAB Fora. Během něj proběhl také historicky první test vysílání T-DMB v České republice (přenos z pavilonu goril pražské ZOO v rámci projektu Českého rozhlasu Odhalení).

Jak funguje T-DMB?

Pozemní digitální vysílání ve formátu DMB (Digital Media Broadcasting) je v podstatě jednou z alternativ zemské digitální televize. Hodí se především pro mobilní příjem, a to jak na displejích mobilních telefonů, tak na přijímačích zabudovaných v automobilech či vlacích. DMB má nižší energetickou spotřebu a na rozdíl od konkurenčního DVB-H využívá rozhlasovou platformu T-DAB, která umožňuje kvalitnější příjem obrazu v pohybu, a to i při větších rychlostech, kdy se naopak obraz u DVB-H rozpadá na čtverečky. DMB využívá novějšího kompresního standardu MPEG-4, což vede k lepšímu využití přenosového kanálu (vejde se do něj více programů). Komerčně tuto platformu zatím využívá Jižní Korea, a to jak v podobně zemského vysílání T-DMB, tak satelitní platformy S-DMB.

Německo počítá s tím, že do konce letošního roku rozšíří komerční vysílání DMB do dalších deseti velkých měst. Bude mezi nimi Hamburk, Hannover, Saarbrucken, Nurnberg, Dortmund, Essen, Dusselsdorf, Duisburg a Lipsko. Do konce roku 2008 by pak měl signál DMB zasáhnout všechna města nad 100 tisíc obyvatel. Mimo Spolkovou republiku Německo bude zprovozněno DMB v dalších evropských městech – budou to projekty DMB Regensburg, DMB Bodensee, DMB Süd Tirol/Transalp. Zároveň se zahájením provozu v Německu probíhá i zkušební vysílání T-DMB v Londýně, přiblížil Tomáš Řapek. V Česku zatím mobilní operátoři vsází na jiné typy televizního vysílání: streamování přes UMTS nebo DVB-H.

Samsung je první, doplní ho LG

Zatím jediný mobilní telefon na evropském trhu, který dokáže přijímat DMB – Samsung SGH-P900 – v červenci doplní přijímač od společnosti LG. Model LG-V9000 přijde 99 euro, ale pouze v případě, že klient uzavře smlouvu s operátorem. Samsung SGH-P900 přijde na 599 euro, při podpisu dvouleté smlouvy s operátorem pak na 199 euro, přičemž měsíční paušál vyjde na 15 euro měsíčně. Za sledování většiny programů se musí platit, pouze veřejnoprávní stanice lze sledovat zdarma. Kromě výše zmíněných kanálů, které v pásmu L-band naladí majitelé mobilního telefonu Samsung, v DMB nyní v Německu vysílají stanice ARD, DSF, TV Focus, Munchen.tv, Das Modul, BRpocket, MI Friends Sport und Lokal, MI Friends Mix a několik rádií včetně speciální fotbalové stanice WM Digital Radio.

Samsung SGH-P900

Vysílání DMB má ale i své stinné stránky. Jihokorejské ministerstvo informací a komunikací loni v prosinci vyzvalo policii a ministerstvo dopravy, aby zakázalo sledování televize při řízení automobilů. Zákaz se měl vztahovat na veškeré používání mobilních telefonů řidičem za jízdy. Od 1. prosince 2005 nabízí DMB vysílání přes pozemní vysílače a satelit tři velké jihokorejské společnosti: KBS, MBC a SBS. Služba byla nejprve dostupná v metropoli Soulu a provincii Kyonggi, letos se toto vysílání rozšířilo do celé země. Druhou zemí na světě, která se rozhodla spustit vysílání DMB, je Čína. Od dubna probíhá pilotní projekt v Pekingu. Jihokorejský Samsung už loni podepsal smlouvu se dvěma čínskými mobilními operátory na dodávku půl milionu telefonů schopných přijímat tuto službu. Jako první mohou DMB využívat Číňané v provincii Guandum.

BRAND24

Operátoři zatím upřednostňují DVB-H

Evropští mobilní operátoři však zatím dávají přednost službám UMTS a DVB-H. Souběžně se zahájením komerčního vysílání T-DMB v Německu probíhají testy DVB-H zaměřené na přenosy z Mistrovství světa ve fotbale. Účastní se jich hned čtyři operátoři: T-Mobile, E-Plus, Vodafone a O2 (tedy všichni zástupci nadnárodních firem, které vlastní i mobilní operátory v České republice). Vysílání se omezuje na Berlín, Hamburk, Mnichov a Hannover, přičemž testy budou pokračovat i po ukončení fotbalového šampionátu. Až do 31. srpna budou moci vybraní klienti těchto firem přijímat prostřednictvím DVB-H šestnáct televizních a několik rozhlasových stanic. Komerční provoz této digitální platformy chce Německo zahájit v příštím roce.

World DAB Forum perex

Jak probíhal loňský test DMB v Praze

Český rozhlas a jeho technologičtí partneři představili na loňském zasedání World DAB Fora v Praze standard DMB – digitální vysílání multimediálních obsahů. Na konferenci byl představen přijímač DMB určený pro automobily od firmy Perstel a mobilní telefon Samsung se stejnými schopnostmi. Vysílal se tu záznam ze života goril v pražské zoologické zahradě, které se staly součástí reality show Českého rozhlasu Odhalení. Více v článku Zajímavosti z pražského zasedání World DAB Fora.

Testy DVB-H nyní probíhají také ve Varšavě. Až dokonce června tu budou společnosti Era a Orange zkoušet mobilní vysílání komerčních televizí Polsat a TVN. Šíření signálu technicky zajišťuje firma TP Emitel vlastněná Polskými radiokomunikacemi. Varšavský test probíhá z vysílače umístěného na Paláci vědy a kultury, partnery experimentu jsou společnosti Siemens, Furrer AG Plisch a Sagem. Na září obdobný test plánuje rakouská veřejnoprávní televize ORF. Experiment se omezí na Vídeň a Salcburk, zúčastní se jej mobilní operátoři A1 a 3, přijímače dodá Siemens. Během léta chce službu „televize v kapse“ vyzkoušet i český T-Mobile. Technicky test zajistí Radiokomunikace, mobilní telefony dodá Siemens a obsah budou tvořit programy České televize a zřejmě i Prima.

Kterou formu televizního vysílání na mobilní telefon byste upřednostnili?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).